Vrijgekomen Ilja Jasjin brengt hoop en liefde vanuit zijn Russische cel naar een Berlijns park

Ruim een uur voor het optreden van de Russische oppositiepoliticus Ilja Jasjin verzamelt zich al een menigte aanhangers in het Mauerpark in Berlijn. Velen strijken neer op een picknickkleedje in de avondzon, al dan niet met döner of noedels in een kartonnetje. Sommigen zijn gehuld in de Russische anti-oorlogsvlag: wit, blauw, wit. Een oudere vrouw zegt: „Dat is de vlag van ons oppositie: de Russische vlag, maar dan zonder het rood van het bloed.”

Alexander Glotov (28) is blij en opgewonden dat hij de kans krijgt om Jasjin te zien. „Hij is een van onze belangrijkste stemmen in de oppositie”, zegt Glotov, die in februari 2022, toen Rusland Oekraïne binnenviel, snel het besluit nam om Rusland te ontvluchten en in Berlijn belandde. Jasjin, zegt Glotov, „komt nu rechtstreeks uit de hel.”

Vorige week donderdag kwam Ilja Jasjin (41) dankzij de grote gevangenenruil plotseling vrij uit zijn Russische cel. „Het is bedwelmend. Het voelt alsof je dronken bent”, zei hij hierover. En ook op woensdagavond in Berlijn, waar Jasjin honderden vooral jonge Russische emigrés toespreekt, is die roes nog niet uitgewerkt. „Dit is fantastisch. Op zulke momenten begin je gewoon in wonderen te geloven”, zegt hij op het podium. Veel van zijn toehoorders worden even aangestoken door Jasjins optimisme. De stemming is geladen, veel mensen omarmen elkaar. Het publiek is heel stil, alleen een echo van Jasjins stem kaatst terug van de appartementengebouwen aan de andere kant van het park. Maar bij Jasjins grapjes klinkt uitgelaten gelach, na sommige uitspraken minutenlang applaus en gejoel.

„Ik belegde deze bijeenkomst op de eerste plaats om jullie te bedanken”, zegt Jasjin tegen de toehoorders. „Er was geen dag waarop ik me alleen voelde. Jullie waren de bron van mijn kracht.” Jasjin roept Russen op om voor elkaar te zorgen, te geloven in de vrijheid en in de „kracht van de liefde: liefde is sterker dan de dood”. „Weinig mensen beseffen het, maar er zijn veel meer goede mensen, aardige mensen en normale mensen dan dat er kwaadaardigen, schurken en cynici zijn”, aldus Jasjin. Het Poetinisme noemt hij „het kwaad”. „Helaas is het kwaad veel beter georganiseerd en daarom lijkt het almachtig, maar dat is het niet. Sterker nog, wij zijn met veel meer.”

Poetin-Verstehers

Een paar tegenstanders van Jasjin roepen vanaf de rand van de menigte af en toe iets tussendoor. „Ik had al gehoord over de ‘Poetin-Verstehers’ in Duitsland. Nu zie ik ze voor het eerst ook”, aldus Jasjin vanaf het podium. Het publiek barst in gelach uit. Later begint het publiek uit zichzelf „Poetin choejlo” te roepen, een verwijzing naar de Russische president en het mannelijk geslachtsdeel.

Het optreden van Jasjin in Berlijn is zijn rentree in de politiek. Jasjin was een bondgenoot van de in 2014 vermoorde politicus Boris Nemtsov. In 2017 werd hij verkozen als raadslid in een district van Moskou voor de liberale partij Solidarnost. Hij wilde meedoen aan burgemeesterverkiezingen, maar kreeg het label ‘extremist’ (naar eigen zeggen vanwege zijn steun voor Aleksej Navalny) en werd uitgesloten van deelname.

Publiek bij de bijeenkomst met Ilja Jasjin in het Berlijnse Mauerpark, 7 augustus.
Foto Markus Schreiber/AP

In december 2022 kreeg hij 8,5 jaar cel opgelegd vanwege het ‘verspreiden van nepnieuws’ over de Russische strijdkrachten. Jasjin sprak zich uit tegen de oorlog, en tegen de wandaden van het Russische leger tegen de burgerbevolking in de Oekraïense stad Boetsja.

Op een persconferentie op vrijdagavond, de dag na zijn vrijlating, toonde Jasjin zich gefrustreerd over de ruil. „Ik wilde Rusland niet verlaten”, zei hij. „Ik zag mijn gevangenschap als een strijd voor mijn rechten in mijn land.” Hij is tegen zijn wil uit Rusland „verbannen”, zei Jasjin, omdat Poetin weet dat een oppositiepoliticus vanuit het buitenland al snel vleugellam is. „Mijn eerste wens in Ankara was het om een vliegticket te kopen om naar Rusland terug te keren.”

De FSB-agent die de gevangenen tijdens de ruil escorteerde, spiegelde hem alvast voor wat hem dan te wachten zou staan, vertelde Jasjin tegen het onafhankelijke medium Mediazona. „Wij begrijpen dat je terug wilt komen”, zei de agent volgens Jasjin. „En je kunt natuurlijk terugkomen, zoals Navalny. En we zullen je opnieuw arresteren, net als Navalny. En je zult je dagen eindigen zoals Navalny.”

Lenin in buitenland

Toehoorder Glotov is niet bang dat Jasjin vanuit het buitenland niets meer kan betekenen voor de oppositie. „Kijk naar Lenin, die zwierf ook jaren in het buitenland rond en toen ‘ie terugkwam wist ‘ie toch een en ander in beweging te zetten”, aldus Glotov. „Niet dat Lenin een voorbeeld is. Ik haat het communisme en ik haat Lenin.”

In Berlijn spreekt Jasjin over de achtergebleven politieke gevangenen. Dat zijn er honderden, volgens de lijst van mensenrechtenorganisatie Memorial. Direct na zijn vrijlating meende Jasjin ook dat beter andere gevangenen hadden kunnen worden geruild dan hijzelf, omdat hij relatief jong en gezond is.

Helaas is het kwaad beter georganiseerd, maar wij zijn met veel meer

Ilja Jasjin
Russisch oppositiepoliticus

Ook pleitte Jasjin er eerder voor dat de westerse sancties meer de Russische bovenlaag in het vizier zouden moeten nemen, en minder de Russische economie als geheel. In Oekraïne maar ook in Duitsland kwam hem dat op veel kritiek te staan. Pavel Kos (32), die samen met een vriendin op een kleedje naar Jasjin luistert, snapt wel dat daar kritiek op is, maar zegt ook: „De sancties zouden wel wat gerichter kunnen zijn, want juist mensen met veel geld merken er nu niets van.” Kos denkt dat Jasjin niet snel vergeten wordt en nog wel degelijk een rol van belang kan spelen als hij zulke bijeenkomsten blijft organiseren als nu in Berlijn.

Dat denkt ook Veronika Liebrecht (27). Haar ouders zijn ‘Rusland-Duitsers’ uit Kazachstan, onderdeel van een voormalige Duitstalige minderheid in het gebied van de Sovjet-Unie. „Ze wonen al bijna dertig jaar in Duitsland maar kijken nog altijd alleen maar Russisch nieuws”, zegt Liebrecht. Haar ouders behoren dan ook tot de Duitsers die de Russische president een warm hart toedragen, zegt ze. „Ik ben hier omdat ik mijn ouders dan ook iets kan vertellen van de andere kant, over wat ik vind en over wat ik heb gehoord.”

Jasjin schetst in Berlijn een alternatief voor het autoritaire en repressieve Rusland onder Poetin, Een land „waar de staat voor zijn burgers zorgt en ze niet de dood in stuurt”. Maar voordat de oppositie een kans maakt dat te realiseren, zal ze verenigd moeten zijn, erkent Jasjin. Met de Russische oppositie verspreid en verdeeld, in gevangenissen en het buitenland, is dat een vraagstuk zonder antwoord. „We zullen een strategie moeten ontwikkelen waar iedereen zich op zijn gemak bij zal voelen.”


Lees ook

over de gevangenenruil tussen Rusland en het Westen

Vrijgelaten Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich omhelst zijn moeder Ella bij aankomst op St. Andrews Airbase in Washington. President Joe Biden kijkt toe.