Bulgaars parlement stemt in met verbod op ‘lhbti-propaganda’ op scholen

Een ruime meerderheid in het Bulgaarse parlement heeft woensdag ingestemd met een verbod op zogenoemde „lhbti-propaganda” op scholen. Dat meldt het Bulgaarse persbureau BTA. Mensenrechtenorganisaties reageren kritisch en stellen onder meer dat de maatregel „fundamentele mensenrechten” schendt.

Voortaan moet al het lesmateriaal zijn ontdaan van ideeën en opvattingen over „non-traditionele seksuele geaardheid en genderidentificatie die afwijkt van de biologische”, overeenkomstig met de door Brussel sterk bekritiseerde lhbti-wet in Hongarije. Non-traditionele seksuele geaardheid wordt gedefinieerd als „afwijkend van wat algemeen geaccepteerd is en vastgelegd is in de Bulgaarse juridische traditie”.

Onduidelijk is welke ideeën en standpunten precies strafbaar worden. Daardoor is de wet breed interpreteerbaar en mogelijk moeilijk uitvoerbaar. Bovendien staat in de wettekst niks over mogelijke sancties.

‘Linkse ideologieën’

Het verbod, geïnitieerd door de pro-Russische en radicaal-rechtse partij Vazrajdane (Wedergeboorte), kreeg steun van 135 van de 240 parlementsleden. En niet alleen Ruslandgezinde parlementariërs stemden zoals verwacht in, verrassend genoeg schaarden ook leden van de pro-Europese centrumrechtse GERB-partij zich achter het voorstel. Zo ziet Daniel Mitov (GERB) in de maatregel een kans om „linkse ideologieën” te bestrijden, melden Bulgaarse media. Kornelia Ninova van de Socialistische Partij sprak van het gevaar van „genderideologie” uit het Westen.

Bulgaarse mensenrechtenorganisaties uiten woensdag hun bezorgdheid over het aanstaande verbod. Volgens het Bulgarian Helsinki Committee schendt de maatregel „fundamentele mensenrechten” en druist het in tegen Europese wetten en internationale verdragen. Ook lhbti-organisatie Deistvie is kritisch. Vermoedelijk hoopt radicaal-rechts met deze actie stemmen te trekken bij de parlementsverkiezingen over twee maanden, aldus Deistvie-vertegenwoordiger Denitsa Lubenova tegen persbureau AFP.


Lees ook

Georgisch parlement zet eerste stap richting inperking LHBTI-rechten

Wanneer de wetten worden aangenomen ziet  „de toekomst voor queer mensen in Georgië er nogal somber uit”, zegt de oprichter van de Georgische Pride.