Mexico nodigt Poetin uit voor inauguratie nieuwe president

Mexico heeft de Russische president Vladimir Poetin uitgenodigd voor de inauguratie van Claudia Sheinbaum op 1 oktober. Dat melden Russische media woensdag, onder verwijzing naar de Mexicaanse ambassade in Rusland. Het Latijns-Amerikaanse land zou aan alle landen waarmee het banden onderhoudt een uitnodiging hebben gestuurd, meldt persbureau Reuters.

„De Russische president zal beslissen of hij zelf aan de ceremonie deelneemt of een andere hoge functionaris aanwijst om dit namens hem te doen”, schrijft de Russische krant Izvestia op basis van een gesprek met een vertegenwoordiger van de Mexicaanse ambassade.

Het Internationaal Strafhof (ICC) vaardigde vorig jaar een arrestatiebevel uit tegen Poetin in verband met het illegaal deporteren van Oekraïense kinderen naar Rusland na de Russische invasie in 2022. Mexico is lid van het ICC en is daardoor in theorie verplicht om Poetin te arresteren als hij het land binnenkomt.


Lees ook

Eerste Mexicaanse ‘presidenta’ erft van haar mentor veel macht en evenzoveel problemen

Claudia Sheinbaum begroet haar aanhangers op het Zocalo-plein in Mexico-Stad na haar zege bij de presidentsverkiezingen van zondag.

De banden tussen Mexico en Rusland zijn goed. Toen Sheinbaum eerder dit jaar tot president werd verkozen feliciteerde Poetin haar met haar overwinning. Hij noemde Mexico toen een „een historisch vriendelijke partner van Rusland in Latijns-Amerika”.

Vorig jaar nam een Russische militaire eenheid deel aan een militaire optocht ter ere van de Mexicaanse onafhankelijkheidsdag. Dat zorgde toen voor veel ophef. President Andrés Manuel López Obrador merkte op dat ook een eenheid China deelnam. „Daar was geen verontwaardiging over. Alle landen waarmee Mexico diplomatieke betrekkingen onderhoudt, waren uitgenodigd” , aldus Obrador destijds.