Column | De stekker eruit

Mijn zwager wordt al maanden geteisterd door hardnekkige en mysterieuze kwalen: zijn heup moet vervangen, zijn bloed bevat bijna geen ijzer en hij lijdt aan een longontsteking die met geen antibioticum te temmen valt. De artsen nemen de telefoon niet op omdat ze op vakantie zijn of net iemand staan te opereren.

„Het is om gek van te worden”, zegt mijn zus. „Vanochtend was Toon zowat in coma, niet wakker te krijgen. Ik bel het ziekenhuis en ik krijg een zuster aan de telefoon. Die zegt: ‘Ja, ik begrijp dat u zich zorgen maakt. Ik heb daar alle begrip voor. Maar meneer komt over twee weken toch alweer op controle?”’

„Dat leren ze op cursus”, zeg ik. „Begrip tonen. Dat heet geloof ik ‘een gevoelsreflectie geven.’ Ik had ooit een leerling die daar les in gaf.”

„Dus ik zeg: mevrouw, mijn man ligt als een lijk op de divan. Hij heeft nú hulp nodig, nu! Zegt dat mens: ‘Ja, ik snap u hoor. Maar op dit moment kan ik helaas…’ Ik hang op, bel de huisarts en krijg de assistente. Die zegt: ‘Ik heb begrip voor uw situatie, maar u belt nu met de waarneming. Wat verwacht u van mij?’ Toen werd het me te machtig. Ik begon te vloeken en schreeuwde: ‘U vraagt me wat ik van u wil? Mijn man ligt hier dood te gaan en niemand steekt een poot uit!’”

„En daar gaf ze toen ook een gevoelsreflectie op?”

„Daar had ze geen tijd voor, want ik gooide de hoorn op de haak. En toen gíngen ze me toch een potje terugbellen! De dokter zélf belde. Een jonge jongen nog, huisarts in opleiding. Hoe oud ben je dan? Tweeëntwintig? Hij begon me ook weer geweldig te begrijpen. Ik zei: ‘Lieve jongen, weet je waar ik nou zo dood- en doodmoe van word? Van dat begrip van jullie. Ik heb geen begrip nodig, maar hulp. Blijkbaar zit het er niet in. Ik ben op, ik kan niet meer, ik ga weg. Dag dokter.’ Ik hing op. De telefoon begon meteen weer te rinkelen maar ik trok de stekker eruit en ging in de tuin zitten. En weet je wie er binnen tien minuten voor de deur stond?”

„Wilders?”

„De dokter! Een keurige jongen. Hij ging heel serieus met een stethoscoop aan de slag. Toon moest zelfs zijn tong uitsteken en ‘A’ zeggen, net als vroeger, toen we doktertje speelden. We mochten meteen naar de spoedeisende hulp en nu gaan ze hem morgen opereren!”

„Zo moet het dus”, zeg ik. „Heel hard schreeuwen en dan ophangen. Dan komen ze naar je toe. Toch niet goed, eigenlijk.”

Peinzend zegt mijn zus: „Dat is wat er nou in Engeland gebeurt. Het is natuurlijk verkeerd om ruiten in te kinkelen en Starmer heeft groot gelijk dat hij die relschoppers flink op hun pokkel gaat geven. Maar als je de hele tijd wordt afgepoeierd, als niemand nog naar je luistert, dan ga je schreeuwen en trek je de stekker eruit.”

Nicolien Mizee is schrijver en vervangt Frits Abrahams tijdens zijn vakantie.