Vier mannen in Duitsland aangehouden voor dodelijke mishandeling man in Den Haag

De politie heeft dinsdag vier verdachten aangehouden in Duitsland voor de dodelijke mishandeling van een 23-jarige Somalische man, afgelopen maand op het Plein in Den Haag. Dat schrijft de politie Den Haag in een verklaring. De aanhoudingen werden gedaan op verzoek van de Nederlandse autoriteiten. Het Openbaar Ministerie heeft de Duitse autoriteiten verzocht om de verdachten over te leveren aan Nederland.

Of de dodelijke mishandeling racistisch gemotiveerd is, wil de politie Den Haag dinsdag desgevraagd niet zeggen. Tegen NRC verwijst een woordvoerder naar het verdere onderzoek dat die vraag, en andere vragen moet beantwoorden. Dat lopende onderzoek, waarvoor de politie eerder mogelijke getuigen opriep om zich te melden, heeft inmiddels geleid tot de arrestatie van de opgepakte verdachten: een man van 19 jaar, een man van 21 jaar en twee mannen van 23 jaar, die allemaal in Duitsland wonen. 

Op zondagnacht 21 juli werd de 23-jarige man, tevens bewoner van het asielzoekerscentrum in Heerhugowaard, in het uitgaanscentrum van Den Haag door meerdere mannen mishandeld. Eerder liet de politie weten dat aan het dodelijke geweld vermoedelijk een ruzie voorafging in een zijstraat van het Plein, in de buurt van een horecagelegenheid. Het slachtoffer overleed de volgende dag aan zijn verwondingen.

De politie blijft hopen op nieuwe getuigenverklaringen om de precieze gebeurtenissen van die avond verder te kunnen reconstrueren.