Bengaalse premier Hasina treedt af, duizenden demonstranten bestormen ambtswoning

Sheikh Hasina is maandag onder grote druk afgetreden als premier van Bangladesh, zo melden internationale persbureaus. Hasina, die al dagen het mikpunt is van aanhoudende landelijke protesten, zou de hoofdstad Dhaka inmiddels per helikopter noodgedwongen hebben verlaten. Volgens onder meer de krant Prothom Alo hebben duizenden demonstranten Ganabhaban —  de ambtswoning van de premier — bestormd. De premier en haar zus zouden naar een veilige plek in het buitenland zijn overgebracht.

Persbureau AFP meldt op basis van bronnen dicht bij de leider dat ze voor haar vlucht nog een toespraak had willen opnemen, maar dat ze daartoe in de chaos niet de kans had.  Tegenover Reuters gaf de minister van Justitie Anisul Huq eerder woorden aan de onzekerheid die op dit moment in de Bengaalse regering heerst. „Zie je, de situatie is erg onstabiel. Wat er gebeurt, weet ik zelf niet.”


Lees ook

Bangladesh in shock na bloedige week van repressie: ‘Zulke acties tegen jongeren, dat heb ik niet eerder gezien’

Rook stijgt op van voertuigen die in brand zijn gestoken door demonstranten tijdens protesten in Dhaka op donderdag.

Bangladesh heeft op dit moment te maken met een grote politieke en veiligheidscrisis vanwege aanhoudende protesten gericht tegen de zittende politieke klasse. Al wekenlang gaan duizenden mensen de straat op om een hervorming van de arbeidsmarkt te eisen, en een eerlijkere verdeling van overheidsbanen. De Bengaalse autoriteiten hebben die protesten hardhandig geprobeerd neer te slaan.

Waker-Us-Zaman, het hoofd van het Bengaalse leger, probeert de gemoederen met woorden te temperen. Hij roept de demonstranten op om terug naar huis te gaan en rustig te blijven. Ook zegt hij dat de landelijke overheid bezig is met het zoeken naar oplossingen voor de problemen in Bangladesh. „Geef ons wat tijd”, aldus de legerleider.

‘Schijnverkiezingen’

Eerder hadden demonstranten opgeroepen tot een mars naar de hoofdstad Dhaka op maandag en daarmee het negeren van een eerder opgelegde landelijke avondklok. Landelijk kwamen bij confrontaties tussen politie en demonstranten ruim honderd mensen om. In Dhaka zijn de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd met de inzet van pantserwagens en politie-eenheden. Volgens krant The Daily Star werden maandag nog zes mensen gedood bij confrontaties nabij Jatrabari en Dhaka Medical College.

Sinds 2009 is de 76-jarige Hasina onafgebroken aan de macht, wat haar de langstzittende ‘gekozen’ vrouwelijke leider ter wereld maakt. Begin dit jaar werd ze nog herkozen in wat critici omschreven als ‘schijnverkiezingen’. De uitslag zou van tevoren vast hebben gestaan.