Standbeeld van Anne Frank beklad: handen rood geverfd en ‘free Gaza’ op sokkel

Het standbeeld van Anne Frank op het Merwedeplein in Amsterdam is met rode
verf beklad. Haar handen zijn roodgemaakt en op de sokkel staat in dezelfde
kleur verf ‘Free Gaza’. De Amsterdamse politie doet onderzoek naar het incident en
inventariseert of er samenhang is met de andere beelden in de hoofdstad die
eveneens zijn beklad met vergelijkbare spreuken.

Een woordvoerder legt zondag uit dat de politie camerabeelden bekijkt en getuigen probeert te horen die de bekladding mogelijk hebben gezien. Er zijn nog geen verdachten in beeld bij de politie. Er zijn nog geen arrestaties verricht. Ook in juli werd een standbeeld van Anne Frank beklad – eveneens met de tekst ‘Gaza’ en haar voeten werden rood gespoten.

Op drie andere beelden in het zuiden van Amsterdam zijn spreuken geverfd: dat van de Indiase spiritueel leider Gandhi op de Churchillaan, een verzetsmonument op de Apollolaan en het beeld van de jongen met de konijnen op het Muzenplein. De gemeente is zondag begonnen met het verwijderen van de teksten. Een ooggetuige laat weten dat het monument van Gandhi inmiddels schoon is.

Het monument van Anne Frank staat op het Merwedeplein omdat zij daar jarenlang heeft gewoond met haar familie, voor en kort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting dook het gezin onder in het Achterhuis op de Prinsengracht. Deze zondag tachtig jaar geleden werden ze samen met de andere onderduikers gearresteerd en naar Duitse concentratiekampen vervoerd. Vader Otto Frank was de enige van het gezin die de oorlog overleefde.