Maduro laat 2.000 demonstranten oppakken tijdens protesten, EU-landen willen bewijs verkiezingswinst

In Venezuela zijn zaterdag duizenden de mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen. Bij die protesten zijn zeker 2.000 mensen opgepakt, zo liet president Nicolás Maduro zijn aanhangers zaterdagavond weten tijdens een bijeenkomst in Caracas.

Maduro liet weten dat de gearresteerde personen „maximaal bestraft” zullen worden voor de „misdaden” die zij zouden hebben begaan tijdens de protesten. „Deze keer zal er geen vergiffenis zijn”, aldus de omstreden president.

Duizenden Venezolanen protesteerden zaterdag in het Zuid-Amerikaanse land vanwege de omstreden verkiezingen van vorige week. Maduro werd – ondanks exitpolls en peilingen die wezen op een grote overwinning van de oppositie – met 51 procent van de stemmen uitgeroepen tot winnaar.

Donderdag heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) het Internationaal Strafhof (ICC) verzocht om een arrestatiebevel tegen de Venezolaanse president Maduro uit te vaardigen. Aanleiding is de harde repressie van de straatprotesten tegen zijn herverkiezing, waarbij volgens ngo’s zeker elf doden vielen.

Betwist

De herverkiezing van Maduro wordt fel betwist door zowel de Venezolaanse oppositie, de G7 als de Verenigde Staten. Zij vroegen hem om volledige transparantie te verstrekken over de kiesuitslag. Maduro heeft inmiddels aangekondigd dat hij van plan is zulk bewijs te leveren.

Ook staatshoofden of regeringsleiders van een aantal Europese landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland, hebben Venezuela zaterdag gevraagd om „snelle publicatie van de verkiezingsdocumenten” die kunnen bewijzen dat Nicolás Maduro op eigen kracht is herkozen als president. In een gemeenschappelijke verklaring riepen ze de autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land op „onmiddellijk alle protocollen en verslagleggingen openbaar te maken om de transparantie en integriteit van het verkiezingsproces te garanderen”.

Premier Dick Schoof ondertekende namens Nederland de verklaring. Op X laat hij weten dat „de wil en de rechten van het Venezolaanse volk gerespecteerd moeten worden. Nederland veroordeelt geweld en bedreigingen tegen vreedzame demonstranten en oppositieleden stevig.”


Lees ook

‘Libertad!’, klinkt het in Caracas, waar de Venezolaanse oppositie het verzet niet opgeeft

Oppositieleiders María Corina Machado en Edmundo González in de Venezolaanse hoofdstad Caracas tijdens een protest tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.