WeTransfer, de Nederlandse dienst waarmee gebruikers gemakkelijk grote bestanden kunnen delen, is deze week in handen gekomen van techbedrijf Bending Spoons. De bedrijven hebben geen overnamesom bekendgemaakt.
Twee jaar geleden wilde WeTransfer nog zelf naar de beurs. Aanvankelijk werd gehoopt dat het bedrijf op 1 miljard euro zou worden gewaardeerd. Toen dat bedrag begin 2022 eerder rond de 700 miljoen euro bleek te liggen, werd de beursgang afgeblazen met een verwijzing naar „moeilijke marktomstandigheden”.
WeTransfer werd in 2009 opgericht door Rinke Visser, Bas Beerens en Ronald Hans (ook wel bekend als blogger Nalden). Maandelijks worden volgens het bedrijf 2 miljard bestanden verstuurd door 80 miljoen gebruikers. Het bedrijf is sinds 2013 winstgevend en verdient zijn geld met de verkoop van advertentieruimte en van speciale abonnementen aan leden, waarvan er inmiddels 600 duizend zijn. Daarmee kunnen ze onder andere grotere bestanden versturen.
Op overnamepad
Het Milanese Bending Spoons biedt zelf onder meer apps voor het bewerken van foto’s en video’s aan. De softwaremaker is de laatste tijd rap aan het groeien door andere bedrijven op te slokken. Nog geen twee weken eerder nam het Issuu over, een online programma waarmee pdf-bestanden omgevormd kunnen worden tot digitaal doorbladerbare magazines. Afgelopen februari haalde het bedrijf 155 miljoen dollar (143,5 miljoen euro) op bij investeerders, waarmee de waardering van het bedrijf naar eigen zeggen uitkwam op 2,6 miljard dollar (2,4 miljard euro).
Begin dit jaar aasde Bending Spoons op videoplatform Vimeo, maar gaf volgens persbureau Bloomberg pogingen tot een overname op toen geen akkoord over de prijs bereikt kon worden. Wel nam het in januari Meetup over, een platform voor de organisatie van evenementen. Hun bekendste aankoop deden de Italianen in 2022. Toen kochten ze de populaire notitieapp Evernote.
In het thuisland is Bending Spoons bekend van de corona-app die het bedrijf in opdracht van de Italiaanse overheid bouwde. Daarmee konden gebruikers – net als met de Nederlandse CoronaMelder-app – een waarschuwing krijgen als ze in contact waren geweest met iemand die positief was getest op besmetting met het coronavirus.
Onbenut potentieel
Bending Spoons koopt bedrijven die al bewezen hebben dat er een markt voor hun product is, maar waar wel nog „onbenut groeipotentieel” is, zo zei topman Luca Ferrari recent tegen Sifted, een nieuwssite over start-ups.
Ook over WeTransfer zegt Ferrari dat hij er „veel potentieel” in ziet, maar dat hij het bedrijf eerst beter wil leren kennen voordat hij zijn plannen ermee bekendmaakt.
WeTransfer wordt veel gebruikt in de creatieve sector en onderscheidde zich door een deel van de advertentieruimte gratis beschikbaar te stellen aan kunstenaars. Met een eigen stichting worden culturele initiatieven ondersteund. Bending Spoons zegt daar niets aan te willen veranderen, en belooft de komende twee jaar minstens 3 miljoen dollar te doneren aan de kunststichting.
Uit eerdere overnames door Bending Spoons valt een strategie te destilleren. Ruimte voor groei, dat betekent hard ingrijpen om producten winstgevend(er) te maken. Zo had notitieapp Evernote weliswaar miljoenen gebruikers toen het werd overgenomen, het bedrijf draaide óók verlies. Na de overname werd de gratis versie van het product flink ingeperkt: gebruikers mogen nog maar vijftig notities aanmaken voordat ze moeten betalen. De betaalde versie werd ook nog eens bijna twee keer zo duur.
Daarover klagen gebruikers volop op sociale media, hoewel Bending Spoons ook geprezen wordt voor het toevoegen van nieuwe functies aan de dienst. Evernote was als zelfstandig bedrijf juist achterop geraakt bij de concurrentie, die zich veel sneller ontwikkelde. „Een prijsstijging leidt over het algemeen tot een verlies van klanten”, zei Ferrari tegen Sifted. „Maar als je het goed doet, sta je onderaan de streep positief, omdat je de meest betrokken klanten behoudt. Dat leidt tot een hogere omzet.” Volgens de topman is Evernote inmiddels wel winstgevend.
Onduidelijkheid over personeel
Voor het personeel van bedrijven die worden overgenomen, is de komst van Bending Spoons meestal geen goed nieuws. Want enkele maanden na een overname verschijnt er vaak een bericht dat hun bedrijf „volledig geïntegreerd wordt” in het moederbedrijf. Zo’n „integratie” vond al plaats bij notitie-app Evernote, evenementenplatform Meetup en camera-app Filmic, waarbij het bestaande personeel enkele maanden na de overname werd ontslagen. Hun taken werden overgenomen door de ruim vijfhonderd medewerkers van Bending Spoons.
Lees ook
Guur beursklimaat houdt WeTransfer tegen, mogelijk latere poging of andere opties
Toen Bending Spoons afgelopen januari Mosaic overnam, het bedrijf achter een hele trits aan apps zoals vertaalprogramma iTranslate en plantenherkenner Blossom, ging het zelfs puur om een overname van het intellectueel eigendom en ging geen enkele van de 330 medewerkers mee.
In die gevallen ging het wel om bedrijven die in de Verenigde Staten gevestigd waren, terwijl Bending Spoons vanuit Italië opereert. Het is nog niet duidelijk wat er met de 350 medewerkers van WeTransfer gebeurt, die op kantoren in Amsterdam, Londen en New York werken.