Vreugde en verdriet leven naast elkaar bij Nederlandse zeilers

De wanhoop was van de gezichten af te lezen bij Odile van Aanholt en Annette Duetz, kort na de finish van de medal race in de 49erFX-klasse in de kustwateren bij Marseille. Het duo wist nog niet of het zojuist olympisch kampioen was geworden. Ze zagen de media richting de concurrenten uit Zweden varen, en dachten even dat ze hun gouden medaille uit handen hadden gegeven door een zeldzame verwarring. Van Aanholt en Duetz – die ruim aan kop lagen in de medal race – dachten namelijk al klaar te zijn na het passeren van de startlijn.

Na twintig seconden van verwarring realiseerden ze zich dat de finish elders getrokken was. Het duo wist snel te schakelen en nog net als derde over de streep te komen, net genoeg voor goud. „We varen nooit een andere baan dan we altijd hebben gedaan”, zei Van Aanholt op de kade tegen de NOS nadat ze van de emoties op het water was bijgekomen. Het duurde na de daadwerkelijke finish anderhalve minuut totdat de zeilers van hun coach te horen kregen dat ze toch olympisch kampioen waren geworden. In de euforie die volgde namen Van Aanholt en Duetz een traditionele duik in het water van de Middellandse Zee.

Odile van Aanholt (links) en Annette Duetz winnen goud.
Foto Clement Mahoudeau / AFP

Emotioneel slot

Het was een emotioneel slot van een emotionele week voor de Nederlandse zeilers in de 49ers. De vrouwen delen lief en leed met de mannen in diezelfde klasse, Bart Lambriex en Floris van de Werken. Net als Van Aanholt en Duetz zijn de mannen meervoudig wereldkampioen, en beide boten waren vooraf topfavoriet voor het goud. Na een zeldzaam slechte week kwamen Lambriex en Van de Werken in eerste instantie niet in aanmerking voor de medal race. Door een straf voor een andere boot werden ze uiteindelijk alsnog toegelaten tot die medal race, maar zonder kans te maken op het podium.

De vier delen al maanden een appartement in Marseille, waar ze zich voorbereidden op de Olympische Spelen. Zoals ze al jaren samen een onderkomen huren bij internationale wedstrijden. Odile van Aanholt en Bart Lambriex – de schippers van beide boten – zijn sinds kort verloofd. „Je gaat er wel echt met z’n vieren doorheen”, zei Duetz na afloop van de gouden race over de afgelopen week.

„We zeilen de allerslechtste week uit ons leven”, zei een aangeslagen Floris van de Werken woensdag na het initiële missen van de medal race tegen de NOS. Het contrast kan niet groter, tussen de twee duo’s uit het zeilershuis in Marseille. De gouden medaille van Van Aanholt en Duetz is de eerste ooit voor Nederland in deze klasse van het zeilen. Van Aanholt gaf na de race aan dat het lastig was geweest om met de gemengde emoties in het huis om te gaan. „Maar we doen alles samen dus deze is ook een beetje van hen, en that’s life”, concludeerde de olympisch kampioen.