Zomerpiek asielaanvragen blijft vooralsnog uit, eerste halfjaar wel meer verzoeken

Het aantal asielaanvragen is in juni gedaald, terwijl in eerdere zomers het aantal aanvragen vaak juist steeg. De verzoeken daalden dit jaar van 2.800 in mei naar 2.040 in juni. Dat zijn minder verzoeken dan in juni van 2023 en 2022, laten cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zien.


Het cijfer voor juli is nog niet bekend, maar de voorlopige cijfers die de IND wekelijks publiceert laten ook in deze maand geen stijging zien. Alle zes maanden bij elkaar opgeteld is het aantal eerste asielverzoeken dit jaar wel hoger dan in eerdere jaren: ruim 16.000 dit jaar, ten opzichte van ruim 14.000 in 2023 .

Een verklaring voor het uitblijven van een zomerpiek heeft de IND niet. „Het getal fluctueert altijd, afhankelijk van wat er in de wereld gebeurt”, aldus een woordvoerder. „Vorig jaar kwam het hoogtepunt van de piek ook wat later in het jaar, in oktober. Wij kijken liever over een wat langere periode naar de cijfers.”

Minder bootmigranten

Het aantal migranten op de Middellandse Zee is dit jaar in de zomermaanden juni en juli ook fors lager dan vorige jaren, blijkt uit cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In juli maakten vorig jaar 30.000 migranten de oversteek, dit jaar waren het er ongeveer 11.000.


In totaal kwamen vorig jaar 270.000 migranten aan in Europa via de Middellandse Zee, van wie ruim een derde vanaf de Tunesische kust vertrok naar Italië.

Om de bootmigranten tegen te houden sloot de Europese Unie vorig jaar een migratiedeal met Tunesië. Ze spraken af dat het land de grenzen beter zou bewaken in ruil voor honderden miljoenen euro’s. Ook met Egypte en Mauritanië sloot de EU afgelopen jaar migratiedeals.

Het is onwaarschijnlijk dat de Tunesië-deal de oorzaak is van het uitblijven van een zomerpiek van asielaanvragen in Nederland. De meeste migranten die via Tunesië reizen komen uit West-Afrikaanse landen als Guinee en Ivoorkust, of ze hebben de Tunesische nationaliteit, blijkt uit cijfers van UNHCR. Nederland kent amper asielaanvragen van mensen met die nationaliteiten.

In het eerste halfjaar vroegen in Nederland – net als in 2023 – vooral Syriërs, Irakezen, Turken, Jemenieten, Eritreërs en Somaliërs asiel aan. Het aantal aanvragen is dit jaar het hardst gestegen onder Irakezen (van 600 in de eerste helft van 2023 naar 1.900 in 2024) en Syriërs (van 3.900 naar 5.600).