Ook Rijkswaterstaat in beroep tegen bouw 8.000 woningen Zuidplaspolder

Ook Rijkswaterstaat heeft bij de Raad van State bezwaar aangetekend tegen plannen voor woningbouw in de Zuidplaspolder. Het bestemmingsplan Middengebied Zuidplaspolder gaat over de aanleg van het Nieuwste Dorp (eerder het Vijfde Dorp). In deze nog te bouwen dorpskern, die tussen Gouda en Moordrecht komt te liggen, moeten uiteindelijk 8.000 woningen komen.

Het bestemmingsplan voor het Middengebied is op 14 mei vastgesteld door de raad van de gemeente Zuidplas. Maar volgens Rijkswaterstaat heeft de gemeente Zuidplas hierin onvoldoende maatregelen opgenomen om de verwachte toename van verkeer op de snelwegen A12 en A20 op te vangen. Ook bestaat er volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat onenigheid over de vraag wie de kosten moet dragen voor het verbreden van viaducten over de A20. Rijkswaterstaat stelt niet anders te kunnen dan naar de hoogste bestuursrechter te stappen. „We blijven intussen in bestuurlijk overleg met de gemeente en hopen er alsnog uit te komen”, zo zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het komt niet vaak voor dat het ene overheidsorgaan in bezwaar gaat tegen woningbouwplannen van het andere overheidsorgaan. Maar in het geval van het bestemmingsplan voor de Zuidplaspolder, is dit niet de eerste keer. In juli werd al bekend dat het Hoogheemraadschap (waterschap) Schieland en Krimpenerwaard bezwaar heeft aangetekend tegen het bestemmingsplan Middengebied Zuidplaspolder.


Lees ook

In de laagste polder van Nederland is te zien waarom het waterpeil niet meer kan worden verlaagd

Het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimperwaard heeft beslist om het waterpeil in de Zuidplaspolder hoog te houden om bodemdaling tegen te gaan.

Bouwen in dit deel van Nederland is omstreden. De Zuidplaspolder is het laagstgelegen deel van Nederland, waarvan delen op ruim zes meter onder zeeniveau liggen. Klimaatonderzoekers en waterschappen waarschuwen dat grootschalige woningbouw op dit soort laaggelegen plekken voor honderden miljarden aan schade kan zorgen als de zeespiegel in de toekomst verder stijgt.

Het waterschap waar de Zuidplaspolder onder valt, denkt actief mee met de plannen voor het Nieuwste Dorp, maar verschilt met de gemeente Zuidplas van mening over de toekomstbestendigheid van de woningbouwplannen. De woningen moeten er voor honderd jaar staan. Het waterschap stelde begin juli dat „de waterstaatkundige voorwaarden voor een duurzaam goede en veilige leefomgeving” in de plannen van de gemeente „onvoldoende zijn geborgd”.

Nu er bezwaar is aangetekend, kan het bestemmingsplan voorlopig niet worden uitgevoerd en ligt de woningbouw stil tot de Raad van State zich erover heeft gebogen.

Het waterschap en Rijkswaterstaat zeggen het ongelukkig te vinden dat ze als mede-overheid nu bezwaar aantekenen tegen een bestemmingsplan voor woningbouw. Mocht de gemeente Zuidplas het bestemmingsplan nog wijzigen, dan kan Rijkswaterstaat het bezwaarschrift intrekken, zo stelt de woordvoerder.