Mark Zuckerberg, inmiddels al twintig jaar topman van Meta (voorheen Facebook), heeft zijn beleggers gerustgesteld. Dit keer zakte de koers niet onderuit na de bekendmaking van nieuwe kwartaalresultaten.
Dankzij advertentie-inkomsten, de financiële motor van Meta, kwam de omzet in het tweede kwartaal uit op ruim 39 miljard dollar (36,1 miljard euro), een stijging van liefst 22 procent vergeleken met een jaar eerder. De nettowinst ging met 73 procent omhoog tot 13,5 miljard dollar. Meta is het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram.
Bij de vorige kwartaalupdate verloor Meta 185 miljard dollar in beurswaarde omdat beleggers schrokken van de immense investeringen die Zuckerberg wil doen. Er gaan bakken met geld naar kunstmatige intelligentie (AI) en de plannen van Zuckerberg voor nieuwe metaverse-brillen en -headsets. Mede daardoor denkt het bedrijf volgend jaar liefst 37 tot 40 miljard dollar te gaan uitgeven. De angst dat alle investeringen in kunstmatige intelligentie zich niet terug zullen verdienen, leeft ook bij beleggers van andere techreuzen.
Meta is met concurrenten OpenAI, Microsoft en Alphabet in een strijd verwikkeld om de meest populaire AI-assistent te maken. Het bedrijf ontsloeg afgelopen jaren tienduizenden medewerkers, maar investeerde wel miljarden dollars in nieuwe technologieën die nog lang niet winstgevend zijn.
Zuckerberg gaf woensdag een toelichting aan analisten over de grote rekenkracht die nodig is om de volgende versie van Meta’s AI-taalmodel – Llama 4 – te trainen. „Ik bouw liever capaciteit vóór het nodig is, dan als het te laat is.”
Meta hamert erop dat juist door AI de winstgevendheid van de reclamedivisie is verhoogd
Om beleggers gerust te stellen, hamert Meta er nu op dat juist door kunstmatige intelligentie de winstgevendheid van de reclamedivisie is verhoogd. Kunstmatige intelligentie kan ‘meedenken’ over welke advertenties of video’s voor wie relevant zijn, om gebruikers zo langer aan de app gekluisterd te houden.
Meta AI
Momenteel is Meta bezig met het uitrollen van Meta AI, een digitale assistent waar mensen bijvoorbeeld mee kunnen chatten op WhatsApp. De uitrol hiervan begon in de VS en loopt met name goed in India. Volgens Zuckerberg ligt Meta AI op schema om tegen het eind van het jaar de meestgebruikte AI-assistent ter wereld te zijn.
Afgelopen jaar ontstond een privacyrel rond Meta AI, toen bleek dat het bedrijf berichten en foto’s van Instagram en Facebook wilde gebruiken om z’n algoritmen te trainen. Na een klacht van de belangengroep None of Your Business bij elf Europese toezichthouders maakte Meta bekend in Europese landen (voorlopig) geen privédata te gebruiken van Facebook- en Instagramgebruikers om algoritmes te trainen. Wanneer de functie naar Nederland komt, is niet duidelijk.