N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Rechtszaak-De Mos Het Openbaar Ministerie eiste woensdag celstraffen in het corruptieproces rond Richard de Mos. „De ombudspolitiek van De Mos is een pijnlijk ondemocratische figuur gebleken, pure vriendjespolitiek.”
Richard de Mos moet 22 maanden de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Ook zou de voormalig wethouder van Den Haag vier jaar lang geen bestuurlijk ambt meer mogen bekleden en moet hij een boete van 8.500 euro betalen.
Voor de rechtbank Rotterdam betoogde het OM woensdag dat er „overweldigende bewijzen” zijn dat de 46-jarige politicus van de lokale partij Hart voor Den Haag en zijn partijgenoot Rachid Guernaoui (50) zich als wethouder schuldig gemaakt hebben aan corruptie, meineed, schending van hun ambtsgeheim en leiding geven aan een criminele organisatie met zes medeverdachten.
Guernaoui krijgt, als het aan het OM ligt, zestien maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Ook hij zou vier jaar geen bestuurlijk ambt meer mogen bekleden.
Bij de strafmaat zegt het OM rekening te hebben gehouden dat De Mos en Guernaoui 36 maanden hebben moeten wachten op de eerste zittingsdag bij de rechtbank. In hun zaak is de redelijke termijn overschreden, wat geleid heeft tot tien procent korting.
Voor wat hoort wat
Op dag zes van het corruptieproces lazen de twee officieren van justitie de laatste tachtig pagina’s voor van hun 180 pagina’s dikke requisitoir. Ondersteund door tientallen citaten uit onderschepte telefoongesprekken, mails en appjes schilderde het OM met overtuiging en tot in detail hoe het bij De Mos ‘voor wat hoort wat’ was.
Een van de officieren van justitie: „De ombudspolitiek van De Mos klinkt sympathiek maar is een pijnlijk ondemocratische figuur gebleken, pure vriendjespolitiek.” Onder het mom van ‘ombudspolitiek’ zijn volgens de officier ondernemers die de partij geld gaven geholpen, onder meer met informatie die voor anderen niet toegankelijk was.
Terwijl de officieren hun requisitoir voorlazen schudde Guernaoui zijn hoofd. Richard de Mos was vooral druk met zijn telefoon, twitterend naar zijn 23.500 volgers: „Dat het Openbaar Ministerie geen probleem heeft met jokkebrokken en complottheorieën lanceert, blijkt wél!” Het OM slaat volgens hem „de plank volledig mis” en de „lariekoek OM kent geen grenzen.”
Ronselen van stemmen
Tegen medeverdachte en voormalig Hart voor Den Haag-raadslid Nino Davituliani (39) eist het OM drie maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf. Ze heeft zich volgens justitie onder meer schuldig gemaakt aan meineed en het ronselen van volmachtstemmen voor haar partij in de Schilderswijk.
De Turks-Nederlandse horecaondernemers Erdinç (45) en Atilla Akyol (46) hoorden ook celstraffen tegen zich eisen, onder meer wegens omkoping van De Mos en Guernaoui en het ronselen van stemmen voor de partij van De Mos. Atilla had bovendien een vuurwapen met munitie in huis. Hij krijgt als het aan justitie ligt twaalf maanden cel waarvan zes voorwaardelijk, zijn broer elf maanden waarvan vijf voorwaardelijk.
Voor hun aandeel in het omkopen van De Mos en Guernaoui, en voor het vormen van een criminele organisatie wil het OM dat twee Haagse vastgoedondernemers Dennis Buis (44) en Edwin Jansen (56) ook de gevangenis in gaan. Jansen twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk en Buis elf maanden waarvan vijf voorwaardelijk.
Meer dan een ton aan giften
In ruil voor meer dan een ton aan donaties en giften aan de partij en De Mos privé kregen de ondernemers volgens het OM concurrentiegevoelige informatie, vergunningen en een voorkeursbehandeling.
De officier van justitie: „De ondernemers hebben bijgedragen aan het ondermijnen van het lokaal bestuur. Vooral Jansen valt dat aan te rekenen.” Hij speelde de onzichtbare wethouder, volgens de officier.
Lees ook‘Ik heb geen euro aangenomen. Ik heb de partij grootgemaakt’
De behandeling van de zaak tegen de derde verdachte vastgoedman, Michel Zaadhof (53), volgt 7 maart. De advocaten van de overige zeven verdachten komen volgende week aan het woord.
De Mos houdt moed, zei hij in de rechtbank: „Volgende week gaan we alles uitleggen. Het recht zal zegevieren.”