In Nederland geboren jongen wordt uitgezet naar Armenië, Halsema vraagt minister Faber om clementie

De elfjarige Mikael en zijn moeder Gohar Matosyan mogen niet langer in Nederland blijven. Het gezin wordt uitgezet naar Armenië. Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) hoeft hen geen verblijfsgunning te geven. Dat heeft de Raad van State woensdag bekendgemaakt. Ze zijn „door hun eigen keuze” te lang uit beeld geweest van de betrokken instanties, zoals de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Onduidelijk is wanneer de twee precies moeten vertrekken.

De Armeense moeder van de jongen vluchtte in 2010 naar Nederland. Haar asielverzoek werd afgewezen, toch besloot ze te blijven. Mikael heeft de Armeense nationaliteit, werd geboren in Amsterdam en woont daar al zijn hele leven. De jongen vroeg een verblijfsvergunning aan voor zichzelf en zijn moeder. Dat deed hij via een regeling voor kinderen die al jaren in Nederland wonen, maar volgens de regels toch niet in aanmerking komen voor asiel.

Lange juridische weg

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) keurde het asielverzoek in 2019 af. Daarna volgde een lange juridische weg. Het gezin ging in beroep en de rechtbank van Amsterdam gaf hen gelijk. Daartegen ging de IND in beroep bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land.

Het is terecht dat het gezin niet in aanmerking komt voor de speciale regeling voor lang in Nederland woonachtige kinderen, oordeelt de Raad van State. Het was „de keuze van de moeder om de opvang met Mikael te verlaten, zonder een adres achter te laten”. Daarmee zijn de regels voor de uitzondering niet nagekomen en kan het gezin worden uitgezet. Die stellen dat iemand niet langer dan drie maanden uit beeld van de betrokken instanties mag blijven.

Mikael is nog nooit in Armenië geweest. Tegen Het Parool zei Mikail eerder dat de IND hem „net zo goed naar Ghana kan uitzetten, dat land ken ik even slecht als Armenië”. De Raad van State erkent dat zijn uitzetting „zwaar” is en „stress en onzekerheid” oplevert. Toch zijn de regels belangrijker, concludeert de Raad.

‘Mikael is een 11-jarige Amsterdammer’

Tot 2019 kon een minister of staatssecretaris besluiten om een afgewezen asielzoeker vanwege een schrijnende situatie eventueel toch in Nederland te laten blijven. Die bevoegdheid ligt nu bij de hoogste ambtenaar van de IND.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft er bij asielminister Faber op aangedrongen opnieuw op aangedrongen in samenspraak met de IND het gezin alsnog asiel te verlenen. „Mikael is een 11-jarige Amsterdammer en hoort bij zijn vrienden op school”, zegt Halsema tegen persbureau ANP. „De wens minder migranten in Nederland te hebben, kan nooit zo sterk zijn dat deze ten koste gaat van een 11-jarige jongen die geen ander land kent dan Nederland.”

Defence for Children, dat het gezin bijstaat, noemt de uitzetting „ontzettend schadelijk” voor het kind en stelt dat „honderden kinderen die in Nederland zijn geworteld dreigen uitgezet te worden”.