‘Libertad !’, klinkt het in Caracas, waar de Venezolaanse oppositie het verzet niet opgeeft

Romeo Rodrigues (24) zit dinsdagmiddag met zonnebril en geel petje op zijn brommer in de wijk Los Palos Grandes in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Hij is een van velen in een grote groep brommerrijders, allemaal claxonneren ze. Om hen heen zwaaien duizenden Venezolanen met vlaggen. „Libertad!”, klinkt het: vrijheid!

Rodrigues is naar het plein voor het kantoor van de Verenigde Naties in Caracas gekomen om te demonstreren tegen de uitslag van de verkiezingen van zondag. „We kregen een oproep van de oppositie om hier naar toe te komen”, vertelt hij. „Net als veel andere mensen geloof ik niet in de uitslag, we willen openheid van de regering.” De oppositie wil een brief overhandigen waarin ze de VN vragen druk uit te oefenen op de Venezolaanse regering om openheid van zaken te geven over de stembusgang.

Tot ongeloof van miljoenen Venezolanen riep de Nationale Kiesraad, die loyaal is aan de zittende regering, president Nicolás Maduro maandag uit tot winnaar van de verkiezingen. Hij zou de verenigde oppositie onder leiding van Edmundo González met 51 procent van de stemmen hebben verslagen. Nog diezelfde avond kwam de oppositie, die stelde 73 procent van de uitslag in handen te hebben, op een persconferentie met een eigen winnaar. González zou tweemaal zoveel stemmen hebben behaald als Maduro en daarmee de rechtmatige nieuwe president van Venezuela zijn.

Een protest in Caracas op maandag. De oproerpolitie trad op verschillende plekken hard op tegen demonstranten.
Foto Yuri Cortez/AFP

‘Staatsgreep’

In het buitenland wordt met scepsis op Maduro’s vermeende winst gereageerd. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waarin 35 landen op het Amerikaanse continent samenwerken, belegde een spoedvergadering om de stembusgang in Venezuela te bespreken. „De ergste vorm van repressie, de meest verachtelijke, is het voorkomen dat het volk oplossingen vindt via verkiezingen”, aldus de organisatie. „De plicht van elke instelling in Venezuela zou moeten zijn om vrijheid, rechtvaardigheid en transparantie in het verkiezingsproces te garanderen.”

Vooralsnog lijkt de regering-Maduro niet van plan te bezwijken onder de druk. De Venezolaanse minister van Defensie, generaal Vladimir Padrino López, verklaarde dat het leger „absoluut trouw” is aan president Maduro. Volgens hem zouden „fascistische groeperingen” een „staatsgreep” proberen te plegen.

De oproerpolitie slaat protesten die sinds maandag duizenden Venezolanen op de been brengen hard neer. Volgens internationale persbureaus zijn tot nu toe vier mensen omgekomen bij de protesten en zijn tientallen mensen gewond geraakt. Zo’n 750 mensen zijn opgepakt.

We gaan de democratie weer herstellen!

Edmundo González
presidentskandidaat

Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, uitte dinsdag zijn „uiterste bezorgdheid” over de bloedig neergeslagen protesten. „Het land staat op een kruispunt”, aldus Türk. Daarbij deed hij de oproep aan de regering-Maduro om demonstranten vrij en veilig te laten demonstreren.

Op het plein voor het VN-kantoor in de wijk Los Palos Grandes is de sfeer dinsdagmiddag goed. Hoewel het in dit deel van de stad druk is, heerst in andere wijken juist stilte. Winkeleigenaren hebben de rolluiken voor hun etalages getrokken, bedrijven zijn dicht.


Lees ook

Protesten in Venezuela breiden zich uit: ‘Afuera Maduro! Weg met Maduro!’

Venezolanen rijden op motoren door de straten tijdens een protest tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Veel Venezolanen op het plein verwoorden hetzelfde sentiment: ze zijn gefrustreerd over de in hun ogen gestolen verkiezingen, maar dat wordt verzacht door een gevoel van onderlinge eenheid. Strijdbaarheid is hier het devies. De 24-jarige student Lucilda Osorio tuurt over de mensenmassa richting de toegangsweg. „Als de oproerpolitie komt om ons te verjagen, kan het gespannen worden.”

Oppositieleiders Machado (rechts) zwaait dinsdag haar aanhangers toe.
Foto Matias Delacroix/AP

Gejuich

Wanneer even later een auto aan komt rijden met leden van de oppositie erin, barst hard gejuich los. Dat wordt luider als tegen 14.00 uur oppositieleider González op het dak van een geparkeerde truck klimt. Naast hem verschijnt ook María Corina Machado. Zij werd eerder dit jaar door de kiesraad uitgesloten van verkiezingsdeelname, maar schaarde zich later achter González, die zich wel had weten te registreren. Er ontstaat een feeststemming, vlaggen zwaaien door de lucht, mensen gillen uitgelaten „Edmundo presidente!”

Machado, gekleed in een wit T-shirt en een spijkerbroek, spreekt de mensenmassa als eerste toe. Ze gooit een vuist in de lucht en belooft „door te gaan met de strijd”. Ook González klinkt strijdbaar: „We gaan de democratie weer herstellen!”

Gejuich stijgt op. „Gisteren huilde ik”, zegt brommerrijder Romeo Rodrigues. „Maar nu sta ik met duizenden mensen. Ik voel onze kracht.”