Triatlon uitgesteld om vies water Seine

De olympische triatlon voor mannen is uitgesteld. Dat meldt persbureau Reuters. De wedstrijd zou eigenlijk dinsdag om 08.00 uur van start gaan maar kan niet doorgaan omdat de vervuilingsniveaus in de Seine nog te hoog zijn, aldus World Triathlon in een verklaring aan het persbureau.

De race is vooralsnog uitgesteld tot woensdag. Het evenement begint die dag om 10.45 uur, vlak na de 800 meter hardlopen voor vrouwen.

Frankrijk beschouwde het schoon krijgen van het vieze water in de Seine als een van de speerpunten van de Spelen. In het water van de rivier moeten onder andere de deelnemers van de triatlon en de marathon gaan zwemmen.

De afgelopen jaren trok Frankrijk 1,4 miljard euro uit om de Seine te zuiveren. In april werd nog een zuiveringscentrale geopend ten oosten van Parijs. De Franse minister van Sport noemde het schoon krijgen van de Seine „een van de uitdagingen van de eeuw”.

In 2017 beloofde de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo dat er tijdens de Spelen in de rivier gezwommen zou kunnen worden. Vorige maand nam ze zelf in een wetsuit een duik in de Franse rivier om aan te tonen dat het water veilig genoeg was. „Sommigen hebben erover gedroomd, velen hebben eraan getwijfeld, wij hebben het gedaan”, zei ze toen.


Lees ook

Parijse burgemeester Hidalgo maakt in wetsuit haar belofte waar: de Seine is bezwembaar

Anne Hidalgo zwemt in de Seine. Volgens de Parijse burgemeester is de waterkwaliteit goed genoeg voor de Olympische Spelen.

De rivier de Seine tijdens de Olympische Spelen in Parijs.
Foto Andre Pain/EPA