Premier Schoof moet Torentje verlaten

Premier Dick Schoof mag geen gebruik meer maken van het beroemde Torentje. Het brandgevaar in het gebouw is te groot om er veilig te werken. Dat heeft burgemeester van Den Haag Jan van Zanen (VVD) maandag meegedeeld aan het ministerie van Algemene Zaken en aan het Rijksvastgoedbedrijf.

Het Binnenhof wordt ingrijpend verbouwd, maar het Torentje zelf is nog niet onder handen genomen. Een deel van Schoofs staf kon al wel eerder overgeplaatst worden naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. De premier wilde er langer blijven met enkele ambtenaren omdat die gebruik maken van speciale ICT-systemen die niet zomaar naar een andere locatie verplaatst kunnen worden.

Dat bezwaar is voor Van Zanen geen doorslaggevend argument gebleken. ,,Het belang van het werk van de medewerkers van het ministerie […] is groot en de vrees voor inbreuken op de cybersecurity is reëel – daar wil ik niets aan af doen – maar de fysieke veiligheid van mensen op en om het Binnenhof complex gaat altijd vóór”, schrijft de burgemeester. Het advies kwam tot stand na een nieuw overleg met de brandweer.

Dwangsom

Schoofs ministerie en het Rijksvastgoedbedrijf moeten binnen twee weken reageren op het besluit van Van Zanen. Ze krijgen vier weken de tijd om het Torentje te verlaten. Schoof gaf vorige week aan nog aan tot kerst op de huidige locatie te willen blijven. Het persbericht eindigt met dreigende woorden: als de premier en zijn staf weigeren te vertrekken, moeten zij wekelijks een dwangsom betalen van 100.000 euro, met een maximum van een miljoen euro. Schoof heeft nog niet op het nieuws gereageerd.


Lees ook

Premier Schoof wil langer in Torentje blijven, ondanks zorgen over brandveiligheid

Oud-premier Mark Rutte vertrekt bij het Torentje en wordt uitgezwaaid door premier Dick Schoof en Gert-Jan Buitendijk.

De Eerste en Tweede Kamer zijn al in 2021 verhuisd naar een tijdelijke locatie, maar toenmalig premier Mark Rutte (VVD) bleef gewoon in het Torentje op het oude terrein zitten. Begin deze maand zwaaide de demissionair premier af, maar ook Schoof werkte tot nu toe nog in het gebouw.

De premier en zijn medewerkers moeten eigenlijk verkassen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar is de digitale veiligheid echter onvoldoende op orde: geheime gesprekken van de premier met andere regeringsleiders en staatshoofden mogen onder geen beding worden afgeluisterd. Om dat te garanderen zijn ingewikkelde netwerken en omvangrijke, afgeschermde ruimtes nodig die ontbreken op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het realiseren van zulke veiligheidsaanpassingen kan in de miljoenen lopen. Bijkomende bijzonderheid is dat de verhuizing naar Binnenlandse Zaken slechts een tussenoplossing is. Algemene Zaken moet eigenlijk ondergebracht worden bij Economische Zaken, maar dat ministerie is pas medio 2025 gereed. Schoof en zijn staf zitten dus hooguit enkele maanden bij Binnenlandse Zaken.

De renovatie van het Binnenhof begon in 2021 en zou eigenlijk in 2026 klaar zijn. Inmiddels is die datum verschoven naar 2028 op zijn vroegst en zijn de oorspronkelijk geraamde kosten ook al meermaals flink naar boven bijgesteld.