ANC royeert oud-president Jacob Zuma om campagnevoering voor andere partij

Het ANC in Zuid-Afrika heeft oud-president Jacob Zuma maandag uit de partij gezet. De 82-jarige Zuma voerde in aanloop naar de parlementsverkiezingen in Zuid-Afrika van afgelopen mei campagne voor de partij uMkhonto we Sizwe (MK). Mede doordat die partij 15 procent van het totaal aantal stemmen bemachtigde, wist het ANC geen absolute meerderheid te behalen.

Een commissie van het ANC oordeelde dat Zuma zich schuldig heeft gemaakt aan het ondermijnen van de partij. MK is niet gelieerd aan het ANC. Zuma, tussen 2009 en 2018 president van Zuid-Afrika voor het ANC, heeft drie weken de tijd om in beroep te gaan.


Lees ook

Zuma, de plaaggeest van het ANC, is terug: ‘We zijn niet te stoppen’

Oud-president Jacob Zuma bij de rechter, op 8 april. Die oordeelde een dag later dat  Zuma mag meedoen aan de aankomende verkiezingen.

Zuma was niet verkiesbaar voor MK: vlak voor de verkiezingen bepaalde het constitutionele hof dat hij na een eerdere veroordeling wegens minachting van het hof niet in het parlement mocht zetelen.

In 2021 werd Zuma al veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden omdat hij niet meewerkte aan een onderzoek naar corruptie tijdens zijn bewind. Hij kwam vervroegd vrij,  eerst om gezondheidsredenen, later als deel van een regeling om de overvolle gevangenissen te ontlasten.

Het ANC, met Cyril Ramaphosa als leider, wist bij de verkiezingen voor het eerst in dertig jaar geen absolute meerderheid te bemachtigen. De partij kreeg zo’n 40 procent van de stemmen en was daardoor genoodzaakt een coalitie te vormen. Het ANC bleef wel de grootste partij.