Philips herstelt dankzij toenemende vraag VS en verzekeringsgeld

Philips heeft over het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,5 miljard euro geboekt. Dat is een toename van 2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf maandag bekend. Ook wist Philips over het tweede kwartaal winst te noteren en het bedrijfsresultaat flink te verhogen.

Dat is mede te danken aan een toenemend aantal bestellingen: dat steeg in het tweede kwartaal met 9 procent. De stijging was vooral in de Verenigde Staten te zien, waar volgens Jakobs „de grootste vraag naar gezondheidszorg” is. China blijft daarentegen achter: anti-corruptiemaatregelen daar maken dat „interne goedkeuringsprocessen” langer duren en de markt „langzaam herstelt”, zei topman Roy Jakobs maandagochtend in een briefing tegen de pers.

Het eerste halfjaar van 2024 verloopt daarmee voorspoedig voor Philips. Eerder dit jaar maakte het concern bekend dat het een financieel voordelige schikking trof voor letselschade van 60.000 patiënten uit de Verenigde Staten in de slaapapneu-affaire. Het concern schikt voor 1,1 miljard euro, waar analisten eerder een bedrag van 3 miljard voorzagen.

Daarbij bereikte Philips ook een akkoord met verzekeraars, die 538 miljoen euro voor hun rekening nemen. Dat geld is inmiddels deels uitbetaald en beslaat dit kwartaal dan ook een groot deel van het bedrijfsresultaat van 816 miljoen euro. De nettowinst, na aftrek van belasting, bedraagt 452 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 74 miljoen euro. Over heel 2023 noteerde Philips vorig jaar nog verlies.

Het bedrijf houdt vast aan de verwachte omzetgroei van 3 tot 5 procent, ondanks het besluit van de Amerikaanse toezichthouder FDA eerder dit jaar dat Philips geen apneu- en beademingsapparaten meer mag verkopen in de Verenigde Staten, wat een groot deel van de afzetmarkt is op dat gebied.

Ondanks de positieve en volgens Jakobs „bemoedigende” cijfers spreekt de topman ook van „macro-economische uitdagingen”. Naast de marktsituatie in China is wereldwijd de inflatie, ondanks recente dalingen, nog steeds op een hoger niveau dan verwacht. De rentetarieven zijn gedaald, maar ook daarvan is onzeker wanneer een nieuwe verlaging ingevoerd zal worden. Tot slot noemt hij het consumentenvertrouwen dat volgens hem nog niet op hetzelfde niveau is als voorheen.


Lees ook

Hoe een slaapapparaat Philips aan de rand van de afgrond kon brengen

Hoe een slaapapparaat Philips aan de rand van de afgrond kon brengen

Hoe nu verder?

In 2022 kondigde het medische elektronicaconcern een herstelplan van drie jaar aan met een aantal maatregelen zoals een grote reorganisatie. Het bedrijf is nu halverwege het ‘driejarenplan’, zei Jakobs maandagochtend, en kijkt ondanks de onzekerheden in de markt „met vertrouwen” naar 2025.

Beleggers reageerden positief op de cijfers van Philips: het aandeel steeg op de AEX met bijna 10 procent. Helemaal tevreden zullen beleggers niet zijn: na de slaapapneu-affaire stortte de koers van Philips met 70 procent in. Nu staat het aandeel nog steeds zo’n 45 procent lager dan vóór die affaire.