Speuren naar illegaal bedrijfsafval tussen de luiers en de kattenbakkorrels

Om half zeven ’s ochtends klimt William Giezen in de vuilniswagen en gaat naast de chauffeur zitten. Vanaf het milieupark in Rotterdam-Zuid rijden ze naar winkelcentrum Keizerswaard in IJsselmonde. Daar leegt de chauffeur ondergrondse vuilcontainers in zijn wagen zoals hij dat altijd doet. Het zijn er dit keer zeven. Met een wagen die slechts voor een kwart gevuld is, rijden ze terug naar het milieupark.

Dit heeft een reden. William Giezen is milieu-inspecteur en onderzoekt afval op illegale dumpingen. Het gebied dat wordt uitgeplozen is van tevoren bepaald, meestal een winkelcentrum of bedrijventerrein. Het is niet handig om veel afval mee te nemen. Als je dan iets vindt, weet je niet meer waar het vandaan kwam, zegt Giezen. Daarom: een kwart vrachtwagen.

Bedrijfsafval netjes weggooien kost ondernemers geld. Het is een stuk goedkoper het illegaal in de restafvalcontainer te gooien. Of elders te dumpen. De milieu-inspecteurs van de gemeente Rotterdam proberen die dumpingen op te sporen en de eigenaren te vinden.

De milieu-inspecteurs treffen van alles aan: klusafval, onverkochte kleding, chemicaliën van nagelstudio’s

Een op de dertig zakken illegaal

Als we op pad gaan, vinden we altijd wat, zegt teamleider Dennis Roerdinkholder. Uit cijfers over 2023 blijkt dat een op de dertig vuilniszakken illegaal weggegooid bedrijfsafval is. Van een op de vier zakken is de herkomst niet meer na te gaan. De illegale dumpingen buiten containers vallen buiten deze cijfers. Ook dat gebeurt veel, maar wordt niet bijgehouden.

Om het opgehaalde afval van winkelcentrum Keizerswaard te onderzoeken wordt het in een grote betonnen bak gestort en uit elkaar getrokken. Een fikse stank vult de lucht. Milieu-inspecteur Martin Schiffers: „Het smerigst is rottend vlees afkomstig van een slager of poelier. En luiers van vijf dagen of ouder. Dat is een melkachtige, zure geur. Al het andere valt mee.” In witte, beschermende pakken die ze dragen over hun blauwe handhaversuniformen – milieu-inspectie valt onder de afdeling Handhaving – doorzoeken de milieu-inspecteurs meter voor meter het afval. Elke vuilniszak wordt geopend.

Milieu-inspecteurs Giezen en Roerdinkholder gaan door alle zakken heen.
Foto Walter Herfst

Bedrijfsafval mág in een restafvalcontainer, mits het niet om chemisch afval of dierlijke resten gaat. De ondernemer moet er wél bedrijfsreinigingsrecht voor betalen, een bedrag dat afhankelijk is van de oppervlakte van het bedrijf. Dat gebeurt lang niet altijd. In dat geval krijgt de ondernemer een naheffing en een boete. Áls hij getraceerd kan worden.

De ondernemer kan het afval ook laten ophalen door een particulier vuilophaalbedrijf en daar zelf een prijs voor afspreken. Voor chemisch en slachtafval is dat verplicht. Dat moet worden opgehaald en verwerkt door een speciaal bedrijf. Maar ook dit soort afval wordt in restafvalcontainers gegooid of ergens gedumpt.

De Rotterdamse milieu-inspecteurs kennen de hotspots waar bedrijfsafval wordt gedumpt. Langs de uitvalswegen, op industrieterreinen, onder een brug, in de struiken van een park. Of gewoon naast de afvalcontainer.

Ze treffen van alles aan. Restafval van klusbedrijven die hun bestelwagen legen (cement, tegels, laminaatplanken, verpakkingsmaterialen, verfresten). Zakken met tientallen kilo’s onverkochte kleding. Partijen rottend slachtafval. Ook best vaak chemicaliën, bijvoorbeeld uit nagelstudio’s.

„Ik vond laatst een bevroren papegaai-vis”, zegt Giezen.


Lees ook

‘Een volle vuilniszak náást de afvalcontainer: waarom, waarom?’

Schone Stad (vroeger Roteb) in Rotterdam heeft een nieuw ophaalsysteem.  Via een app wordt verkeerd aangeboden of gedumpt  afval gemeld en versneld opgeruimd.

Elke zak moet open

In de betonnen verzamelbak moeten Giezen, Schiffers en hun collega’s vaststellen of ze een zak particulier restafval voor zich hebben of dat het bedrijfsafval is. Ze beginnen aan één kant van de betonnen bak en werken de afvalhoop van links naar rechts door. Ze openen elke zak: luiers, kattenbakkorrels, vleeswarenverpakking voor een onsje salami. „Dit is huisvuil”, zegt William Giezen. Een collega vindt grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal. De kans is groot dat het van een bedrijf komt. Even verderop vinden ze een zak met lege literblikken augurken en boontjes en een mayonaisecontainer. Weer een bedrijf. Horeca waarschijnlijk.

Van het afval dat wordt onderzocht is ongeveer een derde niet pluis. Daar wordt „op gehandhaafd”, zeggen de handhavers. Als ze iets verdachts aantreffen, is het speuren naar de eigenaar. Is er een adres te vinden? Of wijst het product op een winkel in de buurt? Een ketchupcontainer komt vermoedelijk van een snackbar of andere horecazaak. Soms komen de zakken uit een naastliggende gemeente, waar voor het weggooien van restafval betaald moet worden.

De boetes die bedrijven die illegaal dumpen krijgen, lopen op tot een paar duizend euro. Dat gebeurde vorig jaar 30 keer en dit jaar tot nu toe 25 keer. Vorig jaar werd 250 keer ‘bestuurlijk gehandhaafd’. Dat betekent dat de overtreder de schade moet betalen, en soms nog een boete. Dit jaar gebeurde dat 115 keer.

Handhaver Martin Schiffers (in blauw uniform) zoekt illegaal bedrijfsafval. Bedrijven die afval dumpen kunnen boetes tot duizenden euro’s krijgen.
Foto Walter Herfst

Niet elk bedrijf dat getraceerd wordt, is er gloeiend bij. Eerst checken de millieu-inspecteurs of het bedrijf reinigingsrecht heeft betaald. Zo niet, dan kijken ze of er een contract is met een particulier bedrijf. Is dat ook niet het geval, dan schrijven ze een proces verbaal en ontbieden ze de ondernemer voor een verhoor.

Dat is ook de reden dat Giezen vanmorgen meereed met de chauffeur van de vuilniswagen. Hij was getuige. Het moet juridisch allemaal kloppen. Ze hebben daarvoor een cursus gevolgd. „Als ik het legen van de containers niet zelf had gezien, zou ik eerst de chauffeur moeten verhoren voordat ik een proces verbaal kan opmaken”, zegt Giezen.

De eigenaar van het afval wordt opgeroepen en ondervraagd in een verhoorkamer van de politie. Soms heeft iemand een goed verhaal, zegt Giezen. Meestal is het verhaal wat minder goed, dan volgt een boete.