De bouw is nu voorspelbaarder en vooral: winstgevend

De grote aannemers hadden er de afgelopen tien jaar allemaal wel eentje. Een bleeder, een ander woord voor een risicodragend megaproject dat een gat slaat in de winstgevendheid. Zo was er de grote renovatie van de Afsluitdijk (BAM, Van Oord), de Zeesluis IJmuiden (VolkerWessels, BAM) het Zuidasdok (onder meer Heijmans) en de renovatie van de A-Pier bij Schiphol (Ballast Nedam).

De projecten zorgden voor slepende rechtszaken, jarenlange vertraging en vele honderden miljoenen euro’s aan kostenoverschrijdingen waarvoor de bouwers contractueel verantwoordelijk werden gehouden. ‘De Afsluitdijk’ bracht BAM zelfs op het randje van een faillissement.

De aannemers hebben geleerd van de afgelopen tien jaar. Bij aanbestedingen gaan de winstmarge en het risico voortaan vóór de omvang van het project. Bouwers zeggen vaker ‘nee’ tegen grote contracten. De bouw in Nederland is daardoor voorspelbaarder geworden, en winstgevender.

Hoe goed het gaat, is te zien bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de beursgenoteerde bouwbedrijven. BAM rapporteerde afgelopen week een omzet van 3,1 miljard euro – 6 procent groei op jaarbasis. Concurrent Heijmans kon na een omzetgroei van 30 procent de winstdoelen voor dit jaar omhoog bijstellen naar 7,5 procent.

Ook beleggers is het succes in de bouwsector niet ontgaan. De koers van BAM is sinds begin dit jaar met ruim 60 procent gestegen, die van Heijmans ruimschoots verdubbeld.

Risico’s beperken

De afgelopen jaren draaide alles om het beheersen van risico’s. Zo stootte BAM op grote schaal dochterondernemingen en risicovolle projecten af. Tegenover analisten maakte topman Ruud Joosten donderdag bekend dat van de twintig probleemprojecten die BAM in 2020 had, er nog drie over zijn. „Deze projecten moeten eind volgend jaar zijn afgerond.”

Om te voorkomen dat BAM zich nogmaals verslikt in een risicovolle klus als de Zeesluis IJmuiden, neemt het geen opdrachten meer aan waarbij de projectsom (en dus het risico) groter is dan 150 miljoen euro. Ook bij Ballast Nedam werd „een evenwichtige risico-rendementsverhouding” het uitgangspunt bij nieuwe projecten. Heijmans laat megaprojecten lopen die niet volledig binnen hun expertise vallen. „Als we kunnen kiezen tussen een sluis of een wegverbreding, wordt het de wegverbreding”, aldus Heijmans-topman Ton Hillen na de presentatie van de halfjaarcijfers.

Er is veel meer werk dan wij kunnen aannemen

Ton Hillen
topman Heijmans

De bouwers hebben weer een sterke uitgangspositie. Er moet immers veel gebouwd worden en er is veel geld beschikbaar. Uit het Voorontwerp Nota Ruimte dat Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) daags voor zijn vertrek als minister naar de Kamer stuurde, wordt duidelijk wat er de komende decennia allemaal moet gebeuren. „Van toekomstbestendige dijken tot de energietransitie en het onderhoud van de na-oorlogse snelwegen: er is veel meer werk dan wij kunnen aannemen”, zegt Heijmans-topman Hillen. „Dat is prettig voor ons, want dan kunnen wij selectiever zijn in de risico’s die we willen accepteren.”


Lees ook

Dit is de erfenis van Hugo de Jonge voor Mona Keijer: het voorlopige plan voor de inrichting van Nederland

Om de bevolkingsgroei en welvaart te verdelen, verschuift de verstedelijking richting 2050 meer naar het noorden, oosten en zuiden van Nederland.

Ook zorgt de stikstofcrisis ervoor dat vrijwel alle plannen voor nieuwe snelwegen, bruggen, sluizen en viaducten op de lange baan zijn geschoven. Dit soort grote, unieke projecten met een hogere opbrengst hebben ook een hoger risico. Rijkswaterstaat richt zich de komende acht jaar op herstel van de bestaande infrastructuur. Hier zijn de bouwers blij mee, want onderhoudswerkzaamheden zijn een stuk voorspelbaarder en kennen veel minder risico.

Woningbouw in de lift

Bouwbedrijven zien de komende jaren veel potentie in de woningbouw, getuige de investeringen. BAM opent dit najaar een nieuwe woningfabriek voor woningen op basis van hout in plaats van beton. Ook Heijmans versterkte zijn invloed op de woningmarkt door eind 2023 de grote Brabantse woningbouwer Van Wanrooij over te nemen. De voorgenomen overname van de kleinere woningbouwer Van Gisbergen ligt voor bij toezichthouder ACM. Met deze overnames vergaart Heijmans vooral een flinke grondpositie; na ontwikkelaar BPD heeft Heijmans nu de tweede grootste grondbank.

De grote uitdagingen voor de woningbouw blijven het gebrek aan bouwlocaties, de traag lopende vergunnings- en beroepsprocedures. Hier is de politiek aan zet, en moet minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) met oplossingen komen. Op cijferpresentaties van de beursgenoteerde bouwbedrijven komen deze problemen steevast ter sprake.

Ook het volle stroomnet zorgt voor problemen. Bij aanbestedingen voor woningbouw merken ze sinds een paar maanden iets nieuws. Opdrachtgevers proberen de verantwoordelijkheid voor een aansluiting op het stroomnet bij de bouwer neer te leggen. „Dan wil een woningcorporatie of belegger dat wij de aansluiting voor die woningen garanderen. En dat kan gewoon niet”, zegt Ton Hillen. „Dan zijn we dus gauw klaar, die aanbesteding laten wij dan lopen. Dat risico nemen we niet.”


Lees ook

‘Nee bedankt’ zeggen de bouwers

De Zeesluis IJmuiden is een prestigeproject waar zo veel misging dat de grote bouwbedrijven BAM en VolkerWessels er niet graag aan terugdenken.