Al twee dagen protesteert Manchester tegen politiegeweld, na mishandeling 19-jarige jongen op vliegveld

In het Verenigd Koninkrijk is met ontzetting gereageerd op de mishandeling van een 19-jarige jongen door een agent op het vliegveld van Manchester, afgelopen dinsdag. De jongen werd, al liggend op de grond, op zijn hoofd getrapt. Nadat beelden van het incident op sociale media rondgingen, volgden twee avonden van protest in de Britse stad. De familie van het slachtoffer maant de demonstranten nu tot kalmte, schrijven Britse media.

Een woordvoerder van de politie liet eerder aan The Guardian weten dat de agenten gewelddadig optraden omdat een groep jongeren, waar de 19-jarige Muhammed Fahir onderdeel van was, agressief zou zijn geweest tegenover de agenten. De politie greep in naar aanleiding van een vechtpartij op het vliegveld. Er zou een „serieus risico” zijn geweest dat een van de jongeren het vuurwapen van een agent wilde afpakken.

Het politiekorps in de regio Manchester noemt de actie van de agent desondanks „werkelijk schokkend” en heeft hem op non-actief gesteld. Een onafhankelijk politieteam heeft inmiddels een onderzoek geopend naar de acties van de agent, die ook een op pepperspray lijkend middel gebruikte.

Honderden mensen verzamelden zich donderdagavond bij een politiebureau in Manchester. Ze riepen onder meer „schaam je” en hielden borden met daarop teksten als Black lives matter en GMP is racist – GMP staat voor Greater Manchester Police. De protesten liepen vreedzaam. De 19-jarige man ligt in het ziekenhuis, hoe het er met hem aan toegaat is niet precies bekend. Volgens zijn advocaat is hij „getraumatiseerd”.