Kinderopvang is meestal duurder dan de vergoeding, en Kabinet-Schoof wil op die vergoeding bezuinigen

Driekwart van de ouders betaalt meer geld voor kinderopvang dan ze vergoed krijgt van de overheid. Kinderopvangorganisaties vragen vaak een hoger tarief dan de landelijk vastgestelde vergoeding. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag publiceerde.

Het is niet verboden voor kinderopvangorganisaties om een hoger tarief te vragen dan de maximale toeslag. In dat geval moeten ouders het verschil zelf betalen. Ouders betaalden vorig jaar gemiddeld 520 euro per kind per jaar doordat de opvang een hoger tarief vroeg. Daar komt gemiddeld bijna 2.700 euro aan eigen bijdrage bovenop. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het inkomen van de ouder(s), het soort opvang en het aantal kinderen.

Het bedrag dat ouders betalen kan de komende jaren gaan stijgen. Het kabinet-Schoof kondigde op donderdag zijn eerste grote bezuinigingsmaatregel aan, door de maximale toeslag voor kinderopvang niet op inflatie te corrigeren. In de Wet Kinderopvang is de overheid daar nu toe verplicht, maar die wet wil het kabinet wijzigen. Dat zou 254 miljoen euro besparen. Plannen om kinderopvang ‘bijna gratis’ te maken, zoals de Tweede Kamer mede door de kinderopvangtoeslagaffaire wil, raken verder uit zicht.