Beleggers ruiken alvast kansen onder Trump. Of moeten ze toch op Harris gokken?

Beleggers in Amerikaanse particuliere gevangenisbedrijven zien het helemaal zitten: de Republikein Donald Trump terug in het Witte Huis.

Het aandeel van zo’n bedrijf, GEO Group, schoot met zo’n 15 procent omhoog in de dagen na het tv-debat op 27 juni, waarin Trumps opponent Joe Biden rampzalig presteerde. Op 14 juli, daags na de mislukte moordaanslag op Trump, maakte de beurskoers van GEO een nieuwe sprong: de kansen van Trump op het presidentschap waren verder gestegen, zo schatten beleggers in.

GEO, uit Florida, baat onder meer detentiecentra voor migranten uit. Trump belooft de „grootste deportatie-operatie” ooit te zullen uitvoeren. Beleggers weten: daar heb je detentiecentra voor nodig.

Zie hier de zogenoemde Trump trade aan het werk, de beurshandel gerelateerd aan de verwachting dat Trump de verkiezingen wint.

In het kort ziet die er als volgt uit. Aandelen uit sectoren die van ‘Trump 2.0’ kunnen profiteren, worden gekocht, die van bedrijven die daaronder kunnen lijden, verkocht. Obligatiebeleggers gokken onder meer op een hogere rentestand tijdens Trumps presidentschap. Dit omdat hij de inflatie kan aanwakkeren: hij wil een reeks importheffingen invoeren, en die werken door in consumentenprijzen.

De markten gaan er vooralsnog vanuit dat Kamala Harris het beleid van Biden voort wil zetten

Harris trade

En, is er al een Harris trade ? Afgelopen zondag trok president Biden zich terug uit de race en nu heeft vicepresident Kamala Harris alom steun om Democratisch presidentskandidaat te worden. Veel economische plannen heeft Harris nog niet bekendgemaakt. De markten gaan er vooralsnog maar vanuit dat ze Bidens beleid voortzet.

Daarom gaat de ‘Harris trade’ vooral over de vraag hoe groot de kans is dat Trump níét president wordt. Op de markten waren deze week enkele voorzichtige terugtrekkende bewegingen waar te nemen uit de Trumphandel van de weken ervoor: Harris zou Trump eerder kunnen verslaan dan Biden.


Lees ook

Met Harris als tegenstander moet Trump zijn campagne helemaal opnieuw uitdenken

Een Trump-aanhanger zit dinsdag tegenover een school in Wisconsin te wachten tot Kamala Harris daar komt spreken. Zijn tekst: „Biden is slecht, Kamela is erger.”

Kansen voor fossiel

Na het tv-debat tussen Trump en Biden kregen op de beurs nog sectoren een zet waarin winsten kunnen stijgen door deregulering onder Trump, zo valt te lezen in een rapport van zakenbank Goldman Sachs.

Het gaat onder meer om (fossiele) energie, banken, gokbedrijven en vastgoed. Deze sectoren presteerden bovengemiddeld, volgens data van de bank. Trump heeft beloofd olie- en gaswinning te stimuleren, en dat biedt kansen voor steenkolenbedrijven als Peabody. De Amerikaanse bankenwereld hoopt op lagere kapitaals- en liquiditeitseisen, ook voor kleinere en middelgrote banken. De beurskoers van New York Community Bancorp, bijvoorbeeld, liftte de voorbije weken mee op Trumps stijgende kansen – en verloor weer wat sinds Biden zich terugtrok.

Andere sectoren lijden op de beurs juist onder het Trump-scenario, schrijft Goldman Sachs. Zoals verkopers van niet-essentiële consumentenproducten, van webwinkel Amazon tot doe-het-zelfwinkels. Trump wil een importheffing van 10 procent op alle producten die de VS binnenkomen, plus een heffing van 60 procent op alle Chinese import. Zo’n drastisch protectionistisch beleid zal merkbaar zijn in de prijzen in de Amerikaanse (web)winkel.

Ook negatief op het scenario van ‘Trump 2.0’ reageren aandelen in de duurzame-energiesector. Want wat als Bidens grootschalige klimaatsubsidies straks wegvallen?

Ook in Japan was de ‘Trump trade’ de afgelopen weken te voelen

De Trump trade was de voorbije weken ook buiten de VS voelbaar. Japanse defensieaandelen, schrijft de Financial Times, bereikten historisch hoge waarderingen – tot deze week, waarin de Democratische kansen weer wat stegen. Beleggers denken dat Trumps isolationisme betekent dat Japan meer zelf – en via de eigen bedrijven – zal moeten betalen voor zijn verdediging.

In Europa vallen nog weinig effecten te zien. Wel waarschuwt Goldman Sachs beleggers in een ander rapport: de Europese autosector en de chemische industrie kunnen zwaar onder Trumps importheffingen te lijden krijgen.

Elon Musk

Niet bij alle bedrijven is duidelijk wat het effect van een regering-Trump zou zijn. Denk aan Tesla, dat amper heeft meegelift op de Trumphandel, ondanks de steun van topman Elon Musk voor Trump. Net als elk ander groot bedrijf zou dat van Musk profiteren van de lagere winstbelasting die Trump belooft. Maar het wordt lastig voor Musk als China Tesla van de markt gaat weren, als mogelijke vergelding van Trumps zware importheffingen. Ook kan Trump, geen liefhebber van stekkerauto’s, de groene-industriesubsidies intrekken waarvan Tesla nu profiteert. In Musks relatie met Trump staan veel zakelijke belangen op het spel, die niet altijd gelijk opgaan met politieke belangen.

Bedrijven noch beleggers kunnen precies weten wat het werkelijke beleid van Trump óf Harris wordt. Het Amerikaanse Congres kan plannen dwarsbomen. En hoewel er genoeg voorbeelden liggen uit Trumps eerste en Bidens huidige termijn, is niet zeker dat die houvast bieden voor Trump 2 of Harris 1, zo waarschuwt onder meer beleggingsbank Saxo.

Inflatiegevaar

Bij obligatie- en valutabeleggers zoemt vooral één thema rond: het risico van hogere inflatie onder Trump. Net als iedere economie wereldwijd beleefden de VS de voorbije drie jaar een inflatiegolf, die alweer ten einde lijkt: de Federal Reserve, de centrale bank, maakt zich op voor een eerste renteverlaging na de zomer – en die moet leiden tot lagere obligatierentes.

Een gemiddeld huishouden in de VS zou door Trumps importheffingen zo’n 1.700 dollar per jaar duurder uit zijn

Maar Trump schopt dit beeld omver. Zeker drie van de maatregelen waarmee hij campagne voert, verhogen de inflatie. Allereerst zijn dat de importheffingen, die vroeg of laat worden doorberekend in de prijzen van eindproducten. Een gemiddeld huishouden in de VS zou door de heffingen zo’n 1.700 dollar per jaar duurder uit zijn, berekende denktank PIIE. Daarnaast heb je de maatregelen tegen migratie, die de krapte op de arbeidsmarkt vergroten. Dan stijgen doorgaans de lonen, en vervolgens de prijzen. En ten slotte heeft Trump belastingverlagingen beloofd. Daardoor gaat er meer geld in de economie circuleren, wat eveneens de inflatie aanjaagt.

De inflatie, die bij ongewijzigd beleid de komende jaren rond de 2 procent zou liggen, loopt onder Trump op tot 3,7 procent in 2026, berekende ABN Amro. „Een overwinning van de Republikeinen beïnvloedt de economie drastisch”, schrijft de bank in een deze week verschenen rapport.

De inflatieangst was de afgelopen weken op de markten waarneembaar. De rente op tienjarige Amerikaanse obligaties liep sneller op dan die op tweejarige. Dat duidt erop dat beleggers op de korte termijn een renteverlaging verwachten, en dat ze meer uitgaan van hogere rentestanden daarna.

ABN Amro voorspelt vanwege de hogere rentes en de dure importheffingen een recessie onder Trump. De bank concludeert dat „de economische resultaten onder een mogelijk Republikeins presidentschap objectief slechter zijn”.

Maar ook een objectief slecht draaiende economie kent winnaars, weten beleggers. Zoals GEO Group, het gevangenissenbedrijf uit Florida. Het migratiebeleid mag economisch slecht uitpakken, voor GEO kan het een zegen blijken.