Tanker met 1,4 miljoen liter olie gezonken voor kust van Manilla

Een tanker met 1,4 miljoen liter olie is donderdag in de baai van de Filippijnse hoofdstad Manilla gekapseisd. Dat melden Filippijnse media donderdag. „Als alle olie uit de tanker zou weglekken, dan zou dit de allergrootse olieramp in de geschiedenis van de Filippijnen zijn”, zegt een woordvoerder van de Filippijnse kustwacht. Tot nu toe heeft het gezonken schip geleid tot een enorm uitgestrekte olievlek.

De tanker genaamd MT Terra Nova voer onder de Filippijnse vlag en is vermoedelijk door heftige weeromstandigheden gezonken. Volgens de Filippijnse minister van Transport Jaime Bautista zijn er minstens zestien bemanningsleden gered en wordt er nog één opvarende vermist. De kans bestaat dat de olievlek de hoofdstad bereikt als er niet snel wordt gehandeld, aldus de Filippijnse kustwacht. De baai is een gebied met drukke scheepvaartroutes en aan de oevers liggen winkelcentra, casino’s en vissersdorpjes.

Momenteel is een kustwachtschip ingezet om te zoeken naar de vermiste opvarenden en de olieramp te bestrijden. Maar voor de reddingsbrigade is het lastig om de situatie onder controle te krijgen, omdat er harde wind en hoge golven zijn, aldus Bautista. „We racen tegen de klok en zullen ons best doen om het zo snel mogelijk in te dammen en te voorkomen dat de brandstof weglekt”, zegt de Filippijnse kustwacht.


Lees ook

Elke dag een olielek. Hoe verdwijnt die olie weer?

Brand op olieplatform Deep Water Horizon in de Golf van Mexico. Deze foto is van 21 april 2010, één dag na het begin van de ramp.

Tyfoon

De grootste olieramp in de Filippijnen werd in 2023 veroorzaakt toen een olietank met 800.000 liter olie kapseisde voor de kust van de provincie Oriental Mindoro. De olie bedekte onder meer stranden met zwarte modder en inwoners van vissersdorpen kregen gezondheidsklachten, zoals braken en duizeligheid. Zo’n twintig jaar geleden zonk een tank met twee miljoen liter olie voor de kust van de provincie Guimaras, waarvan maar één van de tien olievaten lekte.

Ook wordt er onderzocht of het ongeluk verband houdt met tyfoon Gaemi (Carina). Door de tyfoon overstroomde woensdag een groot deel van Manilla en omliggende steden, ook veroorzaakte het aardverschuivingen en zijn er tot nu toe 21 mensen overleden in de Filippijnen. Vervolgens verplaatste de tyfoon zich naar Taiwan, waar minstens 279 mensen gewond zijn geraakt. Het was de sterkste tyfoon die Taiwan in acht jaar trof. Naar verwachting bereikt Gaemi donderdagavond de kust van de Chinese provincie Fujian.