Omzetherstel bouwbedrijf BAM na valse start in eerste kwartaal

Dankzij sterke prestaties in Nederland heeft bouwbedrijf BAM het voorbije halfjaar ruim 3,1 miljard euro omzet geboekt, 6 procent meer dan in de eerste helft van 2023.

De halfjaarcijfers zijn een meevaller voor het beursgenoteerde bouwbedrijf uit Bunnik, dat dit jaar moeizaam uit de startblokken kwam. In het eerste kwartaal behaalde het 3 procent minder omzet dan een jaar eerder. Dat was te wijten aan tegenvallers in Ierland en het Verenigd Koninkrijk, waar BAM de helft van zijn omzet vandaan haalt. In het tweede kwartaal herstelde die divisie zich; over het eerste halfjaar boekte de Brits-Ierse tak ruim 1,58 miljard euro omzet – een groei van 1,7 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2023.

BAM dankt de omzetgroei over het voorbije halfjaar vooral aan de Nederlandse divisie. Die zette ruim 1,49 miljard euro om, een stijging van bijna 11 procent. In het bijzonder woningbouw droeg hieraan bij: het bedrijf verkocht 832 nieuwbouwwoningen, met name aan particulieren. Nederlands grootste bouwbedrijf handhaaft de verwachting dit jaar zo’n 1.700 woningen op te leveren. Daarnaast groeide BAM’s omzet in civiele werken en infrastructuur in Nederland met 11,5 procent tot 446 miljoen euro.

Lagere nettowinst

BAM behaalde een brutobedrijfsresultaat (ebitda) van 126 miljoen euro, een stijging met 6 procent. De nettowinst over de eerste zes maanden van dit jaar kwam uit op 55 miljoen euro, 5 miljoen minder dan een jaar eerder. Dat kwam voor een belangrijk deel door herstructureringskosten in de Brits-Ierse divisie.

De constructietak in het Verenigd Koninkrijk kreeg flinke klappen te verwerken; door problemen bij de bouw van de overdekte concerthal Co-op Live in Manchester rapporteert die een negatief bedrijfsresultaat van 23,6 miljoen euro over het eerste halfjaar. De opening van het zalencomplex is al meermaals uitgesteld.

Andere grote en risicovolle projecten verlopen beter. Zo nadert de bouw van een kinderziekenhuis in Dublin voltooiing, net als de metrolijn in het Australische Brisbane. De prestigieuze Fehmarnbelt-tunnel, die Duitsland en Denemarken verbindt, moet in 2030 gereed zijn. Hier zit BAM voor 12,5 procent in. Twee scholen in Denemarken kampen met kostenoverschrijdingen wegens problemen met het ontwerp.

Juridische kwesties

Over twee lopende juridische kwesties had BAM donderdag niets nieuws te melden. Zo verricht justitie sinds 2022 fraude-onderzoek bij projecten van het inmiddels opgeheven BAM International. Over welke projecten het gaat en in welk stadium het onderzoek zich bevindt, kan en mag BAM niets meedelen, meldt het bedrijf sindsdien steevast bij handelsupdates en cijferpublicaties.

Ook over het dodelijke ongeval met een hijskraan in het Gelderse Lochem kan BAM na het tweede kwartaal geen nieuwe mededelingen doen. Eind februari kwam een brugdeel naar beneden dat door een hijskraan van BAM werd weggetakeld. Twee medewerkers op de bouwplaats kwamen om het leven. Een woordvoerder van BAM liet woensdag weten dat de bewuste hijsmethode niet langer wordt toegepast.