Condoom op gemeentekosten tegen de oprukkende soa

‘Ik zou het eigenlijk wel een groene vlag vinden”, zegt de 22-jarige Laura de Groot, als een jongen vlak voor de seks een condoom tevoorschijn haalt dat hij heeft meegenomen uit de bibliotheek. Een goed teken dus. De student loopt ontspannen door het winkelcentrum tegenover de bibliotheek in Diemen. Daar zal de gemeente Diemen vanaf volgend jaar gratis condooms verstrekken. „Ten eerste is hij slim, want hij leest boeken”, legt ze uit. „Ten tweede haalt hij condooms, dus is hij goed voorbereid. Dat is natuurlijk wel aantrekkelijk.”

In 2025 en 2026 stelt de gemeente condooms beschikbaar op allerlei openbare plekken in het dorp om de toename van geslachtsziekten te remmen. Vorige week stemde een meerderheid van de gemeenteraad voor het initiatief van D66 Diemen, Ons Diemen, PvdA en GroenLinks.

Laura de Groot vertelt dat ze geen vaste partner heeft; ze probeert altijd een condoom te gebruiken als ze seks heeft tijdens een date. Maar soms vergeet ze er een mee te nemen. Als ze onveilige seks heeft, zegt ze, is ze eerder bang is voor zwangerschap dan voor een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Ze weet ook wel dat het niet verstandig is: „Beide zijn natuurlijk niet echt nice.” Haar vriendinnen hebben allemaal een spiraal, en die zijn helemaal laks. Ze vertelt dat zij testen op een soa wanneer ze een nieuwe partner krijgen, maar daarna seks hebben zonder condoom.


Lees ook

Huisarts: ’Gebruik condooms is bij jongeren uit de mode, vooral uit gemakzucht’

Onder jongeren stijgt het aantal gonorroediagnoses van alle soa’s het hardst.

Meer soa-besmettingen, minder condooms

Steeds meer Nederlanders hebben een soa. Het RIVM meldde in april dat de stijging van het aantal mensen met gonorroe, al zichtbaar sinds 2022, doorzet. Het instituut benadrukt dat condoomgebruik belangrijk is om soa -besmettingen te voorkomen. Tegelijkertijd gebruiken jongeren steeds minder vaak condooms, blijkt uit onderzoek. In 2017 gebruikte nog bijna driekwart van de jongeren een condoom bij de eerste keer vaginale seks. In 2023 is dat gedaald naar twee derde.

„Ik zou wel naar de bieb gaan als ik weet dat ik er gratis condooms kan krijgen,” zegt student Kees (20) die langs het gebouw loopt. „En misschien scoor ik nog een boekje”, zegt hij grappend.

Tibo (21), een vriend van hem, knikt. Hij gelooft niet dat de „eigenwijze mensen die geen condoom gebruiken” dat opeens wel gaan doen als er gratis condooms worden verstrekt. Die vinden het te makkelijk om zonder voorbehoedsmiddel te vrijen, zijn al bereid om risico’s te nemen of vinden het te fijn zonder condoom, denkt hij. Kees zegt: „Ik denk wel dat het gaat helpen. Wanneer het makkelijker is om een condoom te halen, zullen meer mensen het gaan gebruiken.”

Tussen de oren

„Het belang van veilige seks moet wat meer tussen de oren zitten, zegt Onitcha Ramautarsing van D66 Diemen. Zij stelde samen met Nikki Moors (Ons Diemen) de aangenomen motie op. „Meer veilige seks betekent minder soa’s”, denkt Ramautarsing. Ze zegt dat het moeilijk is om een soa-test en hulp bij de GGD in Amsterdam te krijgen, dus ook voor de inwoners van Diemen. Dat komt door lange wachttijden en het stijgend aantal personen met soa-klachten. De gemeente Diemen, die onder de GGD Amsterdam valt, heeft geen invloed op de uitbreiding van de testcapaciteiten van de gezondheidsdienst. Maar als we niets doen, zal het niet vanzelf beter gaan met de seksuele gezondheid van mensen, denkt Ramautarsing. Dus de gemeenteraad ondernam zelf actie. Wat dit de gemeente gaat kosten en hoeveel condooms verstrekt gaan worden, is nog niet bekend.

Uitsgaanslocaties

In de winkel kost een doosje met twaalf condooms van een bekend merk zo’n elf euro. Tibo, Kees en Laura vinden vooral uitgaanslocaties goede plekken voor het gratis aanbieden van condooms. „Dat zijn de plekken waar mensen elkaar ontmoeten en onverwachte dingen gebeuren’, zegt Tibo. Op allerlei plekken in het dorp liggen nu gratis menstruatieproducten, zoals in basisscholen, buurthuizen, de voedselbank en de bibliotheek die ook als theater en café dient. Op die locaties (met uitzondering van basisscholen) zullen vanaf volgend jaar ook gratis condooms verkrijgbaar zijn. Ook zal de gemeente zich inspannen om horeca, verzorgingshuizen, stichtingen en verenigingen te stimuleren een betaalde condoomautomaat te plaatsen.

In de toiletten van de bibliotheek van Diemen hangt een glazen kastje met maandverband en tampons. Jopi Stalenberg (68) is werkzaam in het café en vindt het een uitstekend idee als daar condooms bij komen te staan. „Maar je moet het allemaal keurig in de toiletten hangen”, zegt ze. „Wat denk jij”, vraagt ze aan haar collega, de 22-jarige geluidstechnicus Luca Hohmann, „Zou jij hier in het café voor een kastje staan en kijken welke condooms er zijn?” Luca zegt dat hij, als hij vijftien was, dat niet zou doen. Dat zou hij veel te spannend en gênant vinden. Daarom is het volgens hem een goed idee om ze in de toiletten te plaatsen. „Dan kun je een condoom discreet in de broekzak te stoppen en weer doorlopen.”

Publiekscampagnes

De gemeente Diemen gaat het beschikbaar stellen van condooms koppelen aan informatievoorziening over soa’s en veilige seks, door middel van flyers of een QR-code. De partijen die de motie hebben ingediend, lieten zich onder andere adviseren door de Rutgers Stichting en Soa Aids Nederland. „Ik ben superblij dat de gemeente dit oppakt”, zegt Sally Hendriks, manager van de nationale afdeling van Aidsfonds Soa Aids Nederland. Hendriks stelt dat het uitdelen van condooms alleen werkt als je het in een zogeheten interventie plaatst. „Dus dat je de condooms hebt, én de informatie, én het gesprek met de jongeren hierover, én dat ze daarna getest en eventueel behandeld kunnen worden voor een soa”, legt ze uit.

Sinds 2011 zijn er geen landelijke, jaarlijks terugkerende publiekscampagnes meer geweest over condoomgebruik en veilig vrijen. Sally Hendriks van Soa Aids Nederland wijst naar de Vrij Veilig Campagne van het Aidsfonds uit 2011. Uit het effectonderzoek bleek destijds dat voorafgaande aan de campagne bij 56 procent van de jongeren condoomgebruik ter sprake is gebracht tijdens het laatste sekscontact. Na afloop van de campagne was dit percentage gestegen naar 74 procent.