Nederlandse Zorgautoriteit deed tweedaagse inval bij huisartsenketen Co-Med

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft eerder dit jaar met zeker tien man een inval gedaan in het hoofdkantoor van huisartsenketen Co-Med in Maastricht. De toezichthouder doet volgens ingewijden onderzoek vanwege vermoedens van zorgfraude.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevestigt dat er een onderzoek loopt, maar zegt daar verder geen inhoudelijke uitspraken over te kunnen doen.

Op dinsdagochtend 6 februari stonden de ambtenaren van de NZa onverwacht voor de deur van een bedrijfsverzamelgebouw in Maastricht waar de commerciële huisartsenketen gevestigd is. Zij bleven twee volle dagen op het hoofdkantoor van Co-Med aanwezig om allerlei administratie op te eisen. Ook werden verschillende medewerkers ondervraagd. Dat blijkt uit documenten en gesprekken met meerdere bronnen.

Het is uitzonderlijk dat de toezichthouder met een zware afvaardiging onaangekondigd bij een zorginstelling invalt. Zorginstellingen zijn verplicht informatie te verstrekken als de NZa daar om vraagt. Om die reden kan de toezichthouder veel onderzoek doen op grond van de gegevens die instellingen aanleveren. Pas als de NZa vreest dat aangeleverde gegevens onbetrouwbaar zijn, of er bijvoorbeeld risico is op verduistering, kiest de toezichthouder voor een inval.

In 2013 werd het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein bezocht vanwege het vermoeden dat er verkeerd gedeclareerd werd. In 2019 deed de toezichthouder een inval bij een tandkliniek.

Van zorgfraude is sprake als een zorginstelling, in dit geval Co-Med, ten onrechte zorg declareert bij de zorgverzekeraars. Het kan gaan om ingrepen of consulten bij de huisarts die in werkelijkheid niet hebben plaatsgevonden, of er zijn met opzet te hoge tarieven in rekening gebracht.

De commerciële huisartsenketen Co-Med is eerder deze maand failliet gegaan

Uit onderzoek van NRC blijkt dat de toezichthouder vooral aandacht heeft voor de ingediende facturen en urenverantwoordingen van ingehuurd personeel en voor declaraties die Co-Med bij zorgverzekeraars heeft ingeleverd.

Bestuurder en aandeelhouder Guy Vroemen van Co-Med zegt dat het „net de Gestapo” was die begin februari binnenviel. Daarbij maakte de toezichthouder de fout dat het ook gegevens opeiste waar zij niet toe gerechtigd is. Volgens Vroemen had de toezichthouder vooral aandacht voor declaraties in 2022 die nadien door Co-Med „hersteld” zijn.

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft verregaande bevoegdheden om informatie en documentatie op te eisen. Zorginstellingen hebben de plicht om mee te werken en inlichtingen te verschaffen als de toezichthouder daar om vraagt. Wie niet meewerkt, riskeert een boete van een half miljoen of een boete van 10 procent van de jaaromzet. Bij aangetroffen misstanden kan de NZa sancties opleggen of, bij het vermoeden van strafbare feiten, aangifte doen bij het Openbaar Ministerie.


Lees ook

Huisartsenketen Co-Med incasseert veel patiëntvergoedingen, maar werknemers moeten smeken om hun loon

Huisartsenketen Co-Med incasseert veel patiëntvergoedingen, maar werknemers moeten smeken om hun loon

Ook verzekeraars doen onderzoek

Co-Med is opgericht in 2019, en kocht sinds 2020 huisartsenpraktijken in heel Nederland. De keten kwam de afgelopen jaren veelvuldig in opspraak door slechte bereikbaarheid en onderbezetting op praktijken. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd repte van „ernstige tekortkomingen” en waarschuwde voor „een groot veiligheidsrisico” voor patiënten en plaatste de keten onder verscherpt toezicht. Nu blijkt dat niet alleen de zorg, maar ook de financiële stromen van de keten onderwerp zijn van onderzoek.

De commerciële huisartsenketen is eerder deze maand failliet gegaan. Alleen de houdstermaatschappij is nog niet bankroet hoewel op het hoofdkantoor geen medewerkers meer aanwezig zijn en de telefoon niet meer in gebruik is. Medewerkers vroegen deze week ook het faillissement aan van de holding. Volgende week dient de faillissementszitting.

De lijst met schuldeisers groeit ondertussen gestaag. Vorige week woensdag wees de rechter vonnis in een zaak die Bredase huisartsen hadden aangespannen tegen Co-Med. De huisartsen hadden hun praktijken in 2022 aan de keten verkocht, maar bleven eigenaar van de panden. Zij stapten naar de rechter omdat Co-Med onder meer de huurverplichtingen niet na kwam.

De rechtbank stelde hen volledig in het gelijk en veroordeelde Co-Med tot nabetaling van 86.517 euro achterstallige huur, te vermeerderen met twee jaar van rente plus een vergoeding van de proces- en incassokosten die de huisartsen hebben gemaakt. De huisartsen die de zaak hebben gewonnen, kunnen zich nu als schuldeiser melden bij de curator van Co-Med Zorg BV.

Naast de toezichthouder doen ook de vier grote verzekeraars sinds september 2023 onderzoek naar de declaraties die Co-Med bij hen indiende. De verzekeraars hebben aanzienlijk minder bevoegdheden om informatie op te eisen. Dat de zorgtak van de keten inmiddels failliet is, betekent niet dat de verzekeraars het onderzoek staken. Een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ laat weten dat aangetoonde fraude tot een vordering kan leiden en aangifte bij het OM. „Daarnaast kan de bestuurder ook in een landelijk register worden geplaatst zodat andere financiële instellingen worden gewaarschuwd.”