Drievoudig olympisch kampioen Charlotte Dujardin geschorst om overtreding paardenwelzijn

De Britse dressuuramazone Charlotte Dujardin is met onmiddellijke ingang voorlopig geschorst voor zes maanden. De drievoudig olympisch kampioen heeft volgens de Internationale Federatie voor Paardensport (FEI) de regels voor paardenwelzijn overtreden. De schorsing vloeit voort uit een onlangs opgedoken filmpje van vier jaar geleden.

De 39-jarige Dujardin laat in een verklaring op Instagram weten dat het filmpje laat zien dat ze vier jaar geleden „een beoordelingsfout heeft gemaakt tijdens een coachingssessie”, dat ze zich „diep schaamt” en op dat moment „een beter voorbeeld had moeten zijn”. Er is niet bekendgemaakt wat er precies te zien is op het filmpje.

Ze kan vanwege haar voorlopige schorsing niet meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs die vrijdag beginnen. De FEI laat in een verklaring weten „elk gedrag dat in strijd is met het welzijn van paarden te veroordelen” en vindt het van „cruciaal belang om eventuele gevallen van misbruik aan te pakken”.

‘Ongelukkige timing’

De FEI spreekt van „een ongelukkige timing”, maar laat weten dat zowel Dujardin zelf als de Britse paardenbond goed meewerken aan het onderzoek dat is ingesteld.

Dujardin won in 2012 tijdens de Olympische Spelen van Londen zowel individueel als met het Britse team goud op de dressuur en won vier jaar later opnieuw individueel goud in Rio de Janeiro. Daarnaast won ze ook nog een zilveren medaille in Rio en twee bronzen medailles tijdens de vorige Spelen in Tokio.