Modemerk Esprit vraagt faillissement aan voor Nederlandse tak

Modemerk Esprit heeft maandag faillissement aangevraagd voor haar Nederlandse tak. Dat heeft de winkelketen dinsdag bekendgemaakt in een verklaring. Moederbedrijf Esprit Holdings zou niet over voldoende financiële middelen beschikken om operationeel te kunnen blijven. Eerder dit jaar ging Esprit ook al failliet in Zwitserland, België en Duitsland.

Wat het besluit betekent voor de circa dertig Nederlandse winkels, waaronder veel franchisezaken, is vooralsnog niet duidelijk. Afgelopen maart opende een franchisenemer nog een nieuwe Esprit-vestiging in Zoetermeer. Die zaak was deze dinsdag nog gewoon geopend. Op een winkel in Den Bosch hangen juist A4’tjes dat de winkel gesloten is, merkte retailblog FashionUnited op.

Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf haalt het grootste deel van haar omzet uit Europa: bijna 90 procent. De huidige problemen van het merk komen voort uit gestegen productiekosten zoals hogere energieprijzen en inflatie, zo liet de winkelketen eerder dit jaar weten in een toelichting op de faillissementsaanvraag in Duitsland.

Winkelketens in moeilijkheden

Daarin schreef het bedrijf, dat het hoofdkantoor inmiddels in Hongkong heeft gevestigd, ook dat het van plan is om zich in de toekomst meer te concentreren op online verkoop en verkoop aan franchisenemers. Of dat plan nu nog doorgang kan vinden, is onbekend. Het bedrijf was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Esprit schrijft wel in het uitgestuurde persbericht dat door de Nederlandse faillissementsaanvraag mogelijk ook de dochtervestigingen in Luxemburg en Spanje geraakt worden.

Veel winkelketens hebben het de afgelopen tijd financieel moeilijk gehad. Afgelopen jaar vielen sportwinkels Aktiesport en Perry Sport om, en recent moest Scotch & Soda het faillissement aanvragen.  


Lees ook

Na mislukte doorstart verdwijnt kledingmerk Scotch & Soda uit winkelstraat, maar de webwinkel blijft open

Scotch & Soda-kledingwinkel in Den Bosch. Het in 1985 opgerichte Scotch & Soda heeft 92 winkels, waarvan 28 in Nederland.