‘De overheid had al lang gebieden moeten aanwijzen waar de wolf zich thuis voelt’

„Dit gaat om serieus geld”, zegt Wilbert Nijlant. De rentmeester van landgoed Den Treek-Henschoten kreeg donderdag te horen dat de gemeente Leusden, op advies van de provincie Utrecht, had besloten een belangrijk deel van het drukbezochte landgoed tot half augustus af te sluiten voor publiek. Verder werd hem gezegd het „dringende advies” te geven aan bezoekers om een nog groter deel van het landgoed te mijden. „Dat is nodig om de veiligheid van zowel mensen als de wolven te waarborgen”, aldus een verklaring van de gemeente.

Het besluit volgde op een confrontatie tussen een wolf en een meisje, dat tijdens een wandeling van de buitenschoolse opvang in haar zij werd gebeten. Al eerder waren in Den Treek incidenten tussen wolven en ruiters, fietsers en wandelaars. Rentmeester Nijlant: „Het is goed dat er een besluit is genomen. Alle seinen stonden al lang op rood. De politiek heeft al veel te lang weggekeken. Maar dit besluit heeft natuurlijk wel consequenties. De totale schade gaat misschien in de tonnen lopen.” Er zijn hekken en verbodsborden geplaatst. Er komen handhavers. Er zijn stroomdraden om maneges geplaatst. De natuurcamping Den Treek is gesloten. Er worden geen ruiterkaarten meer verkocht, evenmin als vignetten voor de mountainbikeroutes. „Binnen een uur na het nieuws over de afsluiting kregen we al 23 verzoeken om de ruiterpenningen en vignetten voor mountainbikes terug te storten.”

In Florida ga je ook niet tussen de alligators zwemmen

Kim
Pannenkoekenhuis Bergzicht

Bij camping De Recreatie is het volgens de beheerders „hoogseizoen”. Ze blijven open. Er is een wolfwerend hek geplaatst en gasten zijn „helemaal veilig”, aldus een verklaring. „Op de camping zijn geen wolven gezien en vooralsnog zien wij deze dieren niet als een gevaar voor de camping en haar gasten. We gaan ervan uit dat een grote groep mensen en gezellige reuring wel enigszins afschrikwekkend moeten zijn.”

Pannenkoekenhuis Bergzicht zag door de afsluiting het aantal gasten licht teruglopen. „We hebben er enigszins last van, maar we vinden het ook belangrijk dat de wolven veilig zijn”, zegt Kim, een van de locatiemanagers, die niet met haar achternaam in de krant wil. Mensen moeten sowieso voorzichtig zijn, vindt ze. „In Florida ga je ook niet tussen de alligators zwemmen.”

Vondelpark

Het afsluiten van landgoed Den Treek, dat jaarlijks een miljoen bezoekers trekt, roept de vraag op welke maatregelen de rest van Nederland nog te wachten staat. Rentmeester Nijlant: „Het gebied is afgesloten tot half augustus. Maar veilig is het dan niet. Want de wolven zijn dan niet ineens weg. Dus het verbod wordt misschien verlengd tot het einde van het recreatieseizoen. En volgend jaar is er misschien een nieuw nest. Als dit vervolgens het leefgebied van de wolf wordt, betekent dat het einde van de recreatie.”

Ook andere landgoederen worden „zenuwachtig”, zegt Nijlant, directeur van een rentmeesterkantoor dat vele landgoederen beheert. Hij noemt Maarsbergen, dat elk jaar een ruiterevenement organiseert. „Daar is ook weleens een wolf gezien. Moet dat evenement worden afgelast?”

Ik denk dat we een wolf in het Amsterdamse Vondelpark niet acceptabel vinden. Maar misschien wel op de Veluwe?

Wilbert Nijlant
rentmeester Landgoed Den Treek

Nijlant is van oordeel dat het roofdier in drukbezochte recreatiegebieden „niet thuishoort”. Maar, stelt hij: het ene recreatiegebied is het andere niet. „Ik denk dat we in Nederland een wolf in het Amsterdamse Vondelpark niet acceptabel vinden. Maar misschien wel op de Veluwe? Waar bovendien voldoende edelherten en zwijnen als prooidieren zijn? En wat doen we met de Gelderse Vallei? Laat de politiek daarover nadenken. En een keuze maken.”

Nota bene: alleen bij hoge uitzondering kan toestemming worden gegeven om af te wijken van het wettelijke verbod om de wolf opzettelijk te verstoren of te doden. Zo kan een procedure voor het doden van een wolf alléén in gang worden gezet indien een „probleemwolf” als gevolg van „extreme gewenning” aan mensen „zonder aanleiding” agressief op mensen reageert, aldus de interventierichtlijnen van het Interprovinciaal wolvenplan.

Landgoed Den Treek-Henschoten in Leusden.
Foto Walter Herfst

Verrukking

De Raad voor Dierenaangelegenheden, een adviesorgaan van het kabinet, constateerde twee maanden geleden in een rapport dat de gevoelens van mensen over wolven „divers” zijn – „van verbazing, verrukking en blijdschap via neutraliteit en onverschilligheid tot angst, verdriet, woede en wanhoop”. Ontmoetingen met het roofdier worden „minder zeldzaam” en mensen maken zich zorgen „over zichzelf, hun kinderen, hun dieren en hun bedrijf”. Daartegenover staat het belang van de wolf die als beschermde diersoort een „intrinsieke waarde” heeft. „Dit schuurt”, concludeert de Raad.

Alle reden dus, menen onafhankelijke deskundigen, om als landelijke overheid met een „visie” te komen voor de „ruimte” voor wolven. „Die geeft dan antwoord op de vraag welke ruimte primair bestemd is voor wilde dieren en natuur.” Een visie om te bepalen waar gekozen wordt voor de wolf, waar voor recreatie en ook voor – bijvoorbeeld – schapenhouders. „Onvermijdelijke keuzes in situaties waarin dierhouderij en wolven niet samengaan, worden benoemd.”

Deze aanbeveling doet ook juridisch adviseur Luuk Boerema, gespecialiseerd in uitvoerbaarheid van plannen in het licht van natuurwetten. Boerema pleit eveneens voor het aanwijzen van leefgebieden voor wolven: „De overheid neemt een afwachtende houding aan. Ze had al lang gebieden moeten aanwijzen waar de wolf zich thuis voelt. Laat de overheid actief voor een goede leefomgeving zorgen, met voldoende prooidieren, laat haar gebieden afsluiten waar de dieren een nest hebben.” Het is zaak, zo stelt Boerema, om die gebieden zo goed te selecteren, dat de wolf die niet meer verlaat. „En zorg vervolgens dat de wolf zich in bijvoorbeeld recreatiegebieden niet lekker voelt.”


Lees ook

Op het landgoed waar de wolf loopt, wordt de situatie grimmiger

Op landgoed Den Treek werd een meisje door een wolf gebeten.


Lees ook

De vraag is niet of de wolf blijft, maar hoe je je schapen beschermt. ‘Je moet denken als een wolf’

De schapen van herder Aart van den Brandhof.