Sigaretten op? Op Schier koop je niet zomaar bij

Om 12.00 uur gaan de deuren van Tabakshop Schiermonnikoog open. De winkel ligt aan de Reeweg in het dorp, als je van de boot komt fietsen is het pand na het VVV-kantoor zo ongeveer het eerste wat je ziet. Een halfuur voor openingstijd is het nog stil in de straat, het echte zomerseizoen moet nog beginnen. Af en toe fietsen of lopen er toeristen langs. Dan verschijnt een man in wandelkleding, die kordaat op de winkel afloopt. De deur is nog dicht, de man kijkt op zijn horloge en druipt af. Zo zijn er nog drie, vier, vijf mensen die in de straat verschijnen, bij de winkel blijven staan en weer weglopen – ze vormen geen rij, ze wachten op terrasjes, op de hoek van de straat, uit het zicht. Als het twaalf uur is en de deur opengaat komen ze weer. De winkel is klein en al snel vol.

De klanten worden geholpen door Remmelt Mulder, eigenaar van de Tabakshop én de tegenoverliggende Tox Bar. Het kassasysteem is net geïnstalleerd, dat is even wennen maar scheelt veel gedoe; afgelopen week werden alle verkopen met de hand opgeschreven. „De kleine pakjes Marlboro heb ik niet meer”, zegt hij tegen een klant. De man haalt zijn schouders op en koopt een maat groter, een met dertig stuks, „dat komt wel op.”

Twintig minuten met de veerboot

Het was even spannend op Schiermonnikoog. Per 1 juli mogen horeca en supermarkten geen sigaretten meer verkopen en dus stopte ook de enige supermarkt op het eiland, de lokale Spar ermee. Al zijn er online nog webshops te vinden die tabakswaren aanbieden, is ook de verkoop van tabaksproducten op afstand sinds 1 juli officieel verboden. De dichtstbijzijnde plek waar de eilanders én toeristen aan hun rookwaren zouden kunnen komen, zou een tankstation zijn op 20 kilometer van Lauwersoog. Naar Lauwersoog moeten ze dan wel eerst met de veerboot, die er op zijn snelst twintig minuten over doet. Zo ver kwam het niet.

Remmelt Mulder had nooit gedacht een tabakswinkel te beginnen.
De Tabakshop heeft in de vier uur dat de zaak op een dag open is, zo’n honderd klanten.

Foto’s Kees van de Veen

Remmelt Mulder (43) rookt sinds zijn zestiende, maar had nooit gedacht een tabakszaak te beginnen. Met zakenpartner Chris Wiersema kocht hij dertien jaar geleden de Tox Bar. Het pand aan de overkant van de straat namen ze enkele jaren geleden over, met als doel het te verhuren. Er zat een kledingzaak in, maar die stopte er mee. Een plan voor een andere winkel kwam niet van de grond. „Toen dacht ik: we moeten wel een scenario bedenken voor die huuropbrengst. Toen zijn we gaan rekenen.”

In de linkerkant van het gebouw komt binnenkort een galerie, en in de rechterkant is sinds 1 juli Tabakshop Schiermonnikoog geopend. Vier uur per dag, van twaalf tot twee en van drie tot vijf.

55 sigaretten in drie dagen

Niet alleen kun je sinds 1 juli in Nederland op minder plekken sigaretten kopen, een pakje kost inmiddels ook 12,50 euro. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat sinds de accijnsverhoging 10 procent van de Nederlandse rokers is gestopt.

De accijnsverhoging is ook voor sommige toeristen wel even slikken. Sabine uit Hannover, die met een vriendin op het eiland is voor een wandelvakantie, loopt verslagen met twee pakjes shag de winkel uit. „In Duitsland betaal je 5 euro voor een pakje, hier 24 euro. Als ik dat had geweten, had ik er wel meer meegenomen van thuis. Ik hoop dat ik het red met deze pakjes. Als het in Duitsland zo duur was, dan zou ik zeker overwegen te stoppen.”

Ook Annie Brouwer (35) gaat stoppen. Ze heeft net een groot pak met 55 sigaretten gekocht. „Die wissel ik af met shag, dat vind ik eigenlijk heel vies maar daar doe je langer mee en is uiteindelijk goedkoper. Anders is het niet te betalen”, zegt ze. Ze rookt al sinds haar elfde. „Ik vond het niet lekker, maar het was stoer. En zo ben je 24 jaar verder.” Een half jaar geleden rookte ze nog zo’n groot pak per dag.

Als het in Duitsland zo duur was, dan zou ik overwegen te stoppen

Sabine
uit Hannover

Voor haar gezondheid en de kosten wil ze al een hele tijd stoppen, maar drie pogingen daartoe liepen op niets uit. Nu heeft ze hulp gezocht bij de huisarts, ze bouwt langzaam af met behulp van nicotinepilletjes. Over 55 sigaretten doet ze nu drie dagen. Ze hoopt over drie maanden niet meer bij Mulders tabakswinkel langs te hoeven. Ze weet dat het beter is om niet te roken, maar sommige mensen reageren wel heftig op roken, vindt ze. „Er gaan meer relaties en levens kapot aan alcohol en dat is gewoon in de supermarkt te krijgen.”

Connecties

Ook LouLou Kapper (75), ze verhuisde vijftig jaar geleden voor de liefde vanuit Nieuw-Zeeland naar het eiland, heeft meerdere pogingen ondernomen om te stoppen. Terwijl ze drie pakjes in haar fietstas stopt vertelt ze: „Ik heb het allemaal geprobeerd, maar niets werkte. Acupunctuur, hypnose. Dan rekende ik af, deed de deur achter me dicht en stak meteen weer een sigaret op.”

Ze vond het wel even spannend toen het erop leek dat er geen sigaretten meer te koop zouden zijn op het eiland, maar ze heeft „goede connecties”. Van deze connecties maakt ze nu ook gebruik, om de kosten te drukken. „Ze komen hier via Duitsland, met de auto”, zegt ze, maar wil er niet meer over kwijt.

Remmelt Mulder (43) kocht het pand enkele jaren geleden met zakenpartner Chris Wiersema. Er zat een kledingzaak in, maar die stopte er mee. „Toen zijn we gaan rekenen.”
Sinds 1 juli is de nieuwe Rookshop in het centrum van Schiermonnikoog de enige plek op het eiland waar bewoners en toeristen tabak kunnen komen.

Foto’s Kees van de Veen

Ze vindt de strenge regels en hoge prijzen wel goed, ze had gewild dat ze niet op haar vijftiende was begonnen. Maar stoppen gaat ze niet meer. Iedereen die ze kent doet het en het is gezellig, vindt ze. „Echte eilanders roken, lekker samen op het terras. Ik vind dat gezeur wel vervelend. Dan is het weer: mevrouw, kunt u de andere kant op blazen? Dan denk ik: jullie hebben ons naar buiten gestuurd, dan ga je zelf maar binnen zitten.”

Voor 50.000 euro bestellen

De Tabakshop heeft in de vier uur dat de zaak op een dag open is, zo’n honderd klanten. „Dat lijkt veel”, zegt Mulder, „maar de winstmarge op een pakje ligt tussen de 5 en 9 procent. En je moet grote bedragen vooruitbetalen, omdat de bestelling meteen moet worden afgerekend bij de leverancier.” Hij loopt naar de opslag waar stapels kartonnen dozen staan. „Ik stond er ook wel van te kijken dat ik voor 50.000 euro moet bestellen plus 10.000 euro btw moet voorfinancieren om een weekje sigaretten te verkopen. Over een jaar gaan we eens kijken hoe het ervoor staat. Het liefst heb ik iemand die het overneemt of een andere winkel hier begint. Hoeven we er ook niet zelf te staan.”

Voor een eventuele sigarettenschaarste voelt hij zich niet verantwoordelijk, en als roker maakt hij zich er ook geen zorgen om. „Een oplossing komt er altijd, die was er ook gekomen als wij deze winkel niet waren begonnen. Niet alleen voor de eilanders die roken, maar ook voor de toeristen. Wat gaan die doen als stevige rokers? Een extra koffer vol sigaretten meenemen? Als er behoefte aan is, wordt daar uiteindelijk altijd in voorzien.”