Virtuele Marokkaanse influencer wint eerste Miss AI-verkiezing ter wereld

De eerste Miss AI-verkiezing ooit is begin deze maand gewonnen door een virtuele, door kunstmatige intelligentie gegenereerde Marokkaanse lifestyle-influencer: Kenza Layli. Haar schepper, Myriam Bessa van het marketingbureau L’ Atelier Digital & AI in Casablanca, die de zogenaamd 33-jarige Layli vorig jaar december ontwierp, ontving daarvoor de prijs van 5.000 dollar.

Na Kenza eindigden de AI-influencers Lalila uit Frankrijk als tweede en de Portugese virtuele schoonheid Olivia C als derde. Winnares Layli, die een hijab draagt, zei in haar (door ChatGPT gegenereerde) dankwoord dat de bekroning haar stimuleerde om met AI „diversiteit en inclusiviteit te promoten”, aldus CNN.

In de jury zaten twee echte mensen, onder wie de Britse historica van missverkiezingen Sally-Anne Fawcett, en twee AI-influencers. De eerste Miss AI-verkiezingen werden georganiseerd door het Britse virtuele modellenplatform Fanvue, samen met World AI Creator Awards (WAICA’s).

De Britse AI-onderzoekster dr. Kerry McInerney van de universiteit van Cambridge vertelde CNN naar aanleiding van de Miss AI-verkiezing dat de AI-tools die virtuele modellen creëren bestaande seksistische, racistische en slankheid promotende schoonheidsnormen blijven herhalen. Vandaar dat, zoals ze in Wired zei, de meeste virtuele miss-kandidaten op de shortlist voor deze Miss AI-verkiezing „voornamelijk lichtgetinte, witte dunne vrouwen” waren, die „niet van de [bestaande schoonheids]norm afwijken.”

Dat de virtuele miss-verkiezing niet erg afwijkt van een echte, bleek ook uit de vragen die de kandidaten moesten beantwoorden, zoals: „Hoe denk je dat je van de wereld een betere plaats kan maken?” Dat roept de beroemde scène in herinnering uit Miss Congeniality, de klassieke komische film over missverkiezingen met Sandra Bullock, waarin alle missen op een soortgelijke vraag hetzelfde antwoord geven: „world peace”, wereldvrede.