Waren ze maar in die rij blijven staan. Dan zaten Tamara Porcu, haar man en twee kinderen nu in het vliegtuig, ergens boven de Pyreneeën.
Nu staren ze voor zich uit. Ze zitten net buiten het Schiphol-gebouw, op de rand van ronde, betonnen bloembakken omdat ze hun vlucht hebben gemist. Ze hoorden een steward roepen dat de vlucht naar Alicante (Spanje) geannuleerd werd. Ze verlieten hun plek in de rij, na drie uur wachten. Om vervolgens bij de ticketbalie te horen dat niet hun vlucht, maar een andere geschrapt was.
„Ik hoop dat we ons geld terugkrijgen”, zegt Porcu (47). „We zijn vijf jaar niet weg geweest met die klotevirussen en nu pissen we er weer naast.”
De timing kon moeilijk slechter: op de eerste dag dat in heel Nederland de schoolvakanties zijn begonnen, verstoort een computerstoring vrijdag het wereldwijde vliegverkeer. Luchtvaartmaatschappij KLM is zwaar getroffen: veel vluchten zijn geschrapt of vertrekken later. Een deel vertrekt gewoon op tijd. Ook onder meer Ryanair, Turkish Airlines en British Airways annuleerden vluchten.
Het gevolg: chaos en verwarring op Schiphol. Rond 12 uur staan de mensen in vertrekhal 1 schouder aan schouder. Reizigers proberen zich een weg te banen door de massa, zoekende waar de rij naar hun incheckbalie begint. Medewerkers in paarse hesjes proberen enige orde te scheppen en delen flesjes water uit. Schiphol heeft hier extra mensen voor opgetrommeld, ook kantoorpersoneel.
Er heerst vooral onzekerheid. Bijna twintig mensen in oranje sportshirts en trainingsjacks staan in de vertrekhal, hun grote koffers om zich heen. Dit is het nationale padel-team, op weg naar het Europees kampioenschap op het Italiaanse eiland Sardinië. „Tot nu toe weten we niks”, zegt speler Marcella Koek (36). Maandag begint het toernooi, vertraging kunnen ze niet gebruiken. „Het is daar 37, 38 graden, dus daar willen we morgen en overmorgen al wel in kunnen trainen.” Ze zijn ruim op tijd voor hun vlucht en op de informatieschermen staat nog geen vertraging. Maar ja, wat zegt dat?
Het probleem, zegt een woordvoerder van KLM, zit in een aantal systemen dat de luchtvaartmaatschappij gebruikt „om een vlucht af te handelen”. „Zoals voor het inchecken, maar ook andere systemen.”
Uitzwaaien
Veel passagiers vragen zich af of ze hun geld terugkrijgen. In de rij voor een ticketbalie staan Vincent en Nathalja Post uit Hoogeveen. Voor het eerst zouden zij met hun zoontje Marley van acht maanden gaan vliegen. Die zit verderop bij oma op schoot, die hen samen met haar man is komen uitzwaaien. Via Barcelona zou het gezin naar Gran Canaria vliegen.
Aan de ticketbalie vraagt het stel wat ze nu moeten doen. Gaan er andere vluchten? De vrouw achter het loket kan ze „bijna garanderen” dat ze vandaag niet meer zullen vertrekken. „Alles zit vol.” Ook morgen wordt lastig. Wel mogen ze hier een hotel boeken, waar de vliegmaatschappij de kosten van vergoedt.
Hun elfdaagse vakantie dreigt zo een stuk korter te worden, vreest het stel. Als die al doorgaat. „Wat een drama”, zegt Vincent. „Grote kans dat we ons geld kwijt zijn.”
Nathalja zucht. „Drieduizend euro, all inclusive.”
Vincent: „In maart geboekt, je kijkt er het hele jaar naar uit, en nu dit.”
Ze gaan een hotel zoeken, denken ze. Dan hoeven ze in ieder geval niet op en neer naar Hoogeveen.
Dezelfde storing treft vrijdag het busverkeer in Almere en delen van Utrecht. Op het busstation van Almere is het rond het middaguur nagenoeg uitgestorven: niets rijdt. De 55-jarige Juan Sanchez is een van de weinigen hier. Hij heeft een paar uur gewerkt bij een spa en wil naar zijn huis in Almere-Buiten. „Ik zit hier nu dertig minuten, dit is niet goed”, verzucht hij. „Vanochtend heb ik me naar m’n werk laten brengen door een vriend. Ik dacht dat het nu wel opgelost zou zijn, maar niet dus.”
Buschauffeurs van de Almeerse stadsvervoerder allGo kunnen door de storing geen contact krijgen met de verkeersleiding. Daarom vindt de vervoerder het niet veilig genoeg om ze de weg op te sturen. Dus zoeken de reizigers naar alternatieven. Vrienden en familie worden gebeld en de taxi’s rijden af en aan.
Systemen weer opgestart
Boven het hoofd van Nira Felix (21), even verderop, zweeft een rode hartjesballon. Ze is net door haar vriend opgehaald van Schiphol, na een vakantie op Aruba. Op de luchthaven kregen ze al wat mee van de storing. „Ik was blij dat ik mijn koffers nog kon afhalen”, zegt Felix. Dat de bussen in Almere niet rijden, wisten ze nog niet. „We gaan dit weekend naar een Van der Valk-hotel”, zegt haar vriend Nash Baarh (29). Maar hoe? Vijf kilometer lopen met bagage ziet het koppel niet zitten. Baarh: „Weet je of ze hier scooters van Felyx hebben, of Uber?”
Vanaf twee uur begint het busverkeer weer te rijden. Schiphol en KLM melden rond vier uur dat de systemen weer worden opgestart, maar dat er nog het hele weekend vertragingen en annuleringen kunnen zijn.
Maar al voor die tijd, rond tien over twee, zit het Nederlandse padelteam in het vliegtuig, klaar voor vertrek. „We gaan ietsje later weg”, zegt speler Marcella Koek aan de telefoon. „Maar we hebben heel veel geluk gehad, denk ik. Nu nog een goede loting op het toernooi.”