Laatste update:
Evan Gershkovich, journalist van The Wall Street Journal, is vrijdag door de Russische rechtbank veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstaf, enkele uren nadat hij voor de rechter stond. In een zwaar beveiligde strafkolonie werd Gershkovich beschuldigd en veroordeeld van spionage, waarvoor tijdens het proces achter gesloten deuren geen bewijs openbaar is gemaakt. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstaf van 18 jaar.
De journalist werd in maart 2023 opgepakt tijdens een reportage in Jekaterinenburg, in de Oeral. Volgens de Russische autoriteiten probeerde de journalist geheime informatie over een Russische tankfabriek in handen te krijgen. Die zou hij dan willen doorspelen aan de Amerikaanse geheime dienst.
Gershkovich heeft geen schuld bekend, meldde een woordvoerder van de rechtbank vrijdag volgens persbureaus. Mensenrechtenorganisatie Reporters Without Borders spreekt van een schijnproces met als doel om een ruil met een Russische gevangene in de Verenigde Staten te bewerkstelligen. Het Witte Huis noemt de detentie onrechtmatig en stelt dat Rusland journalisten misbruikt als pressiemiddel in onderhandelingen.
Gevangenenruil
Ook The Wall Street Journal heeft Gershkovich altijd gesteund. „Zelfs nu Rusland zijn beschamende schijnproces organiseert, blijven we er alles aan doen om Evans onmiddellijke vrijlating te bewerkstelligen”, schrijft de krant donderdag in een verklaring.
President Joe Biden heeft meermaals tot vrijlating opgeroepen. De Russische president Vladimir Poetin heeft in februari in een interview met Tucker Carlson gezegd dat hij openstaat voor een gevangenenruil als die gunstig is voor Moskou. Poetin suggereerde dat Vadim Krasikov daar onderdeel van kan zijn, die in Duitsland is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op een Tsjetsjeens-Georgische dissident in 2019 in Berlijn. Het Kremlin zegt alleen „in stilte” over een deal te willen onderhandelen.
Het was in maart 2023 de eerste keer dat een Amerikaanse journalist voor spionage werd opgepakt door Rusland sinds de Koude Oorlog. In oktober dat jaar werd ook de Amerikaans-Russische journalist Alsu Kurmasheva opgepakt in Rusland, onder de beschuldiging een buitenlandse agent te zijn. In de VS zitten naast Krasikov ook onder meer Vladimir Dunaev en Roman Seleznev vast, veroordeeld voor cyberaanvallen. Zij zouden eveneens in een gevangenenruil betrokken kunnen worden.