Handtamme hamster (v) zoekt huis zonder kinderen

Er klinkt gegrom uit de vervoersbox die op tafel staat, en er wordt stevig aan het deksel gerammeld. Je zou niet verwachten dat er een aandoenlijke goudgele Syrische hamster van nog geen 150 gram met nieuwsgierige kraaloogjes in zit. Als Saskia Burgering, locatiebeheerder van opvang Het Knaagspoor in Ridderkerk, het deksel opent trekt Siri zich aan haar hamsterhandjes omhoog aan de rand. Ze wil op pad.

„Siri is een gedumpt meisje”, zegt Burgering. „Ze is gevonden in de buurt van de kinderboerderij.” In tegenstelling tot hoe ze in de vervoersbox klonk is ze uitzonderlijk tam voor een hamster, vertelt Burgering. „Ze is handtam en laat zich best sturen. Eigenlijk zijn hamsters nachtdieren, maar ze is over het algemeen overdag ook wel actief.”

De goudhamster is samen met de Chinese dwerghamster de laatste hamstersoort die als huisdier gehouden mag worden in Nederland. Onder andere de Russische dwerghamster, een populaire hamstersoort, mag niet meer gehouden worden met de invoering van de nieuwe positieflijst voor huis- en hobbydieren op 1 juli 2024. Burgering vindt het terecht, de natuurlijke habitat van de Russische dwerghamster kan gewoon niet nagebootst worden in een kooi. Maar waarom de Syrische hamster nog wel mag worden gehouden, en een waterbuffel ook, is voor haar een raadsel. Want ook de Syrische hamster kan in het wild zomaar tien kilometer per dag afleggen – daar kan geen looprad tegenop.

Hoe aandoenlijk ook, „we geven hamsters niet mee aan mensen die graag zo’n diertje voor hun kind willen, daar zijn ze gewoon echt niet geschikt voor”, zegt Burgering. „Een hamster slaapt ’s nachts, die wordt dan overdag wakker gemaakt als een kindje wil spelen, bijt dan uit chagrijn in een vingertje en voor je het weet wordt de hamster bestempeld als rotbeest en zit hij of zij hier in de opvang.”

Foto Peter Lipton