Opinie | Burgers hebben meer te vrezen van de overheid dan van de vrije markt

In NRC (10/7) verdedigt de auteur de stelling dat ‘opvoeden in een winstgedreven samenleving’ kansloos is. Zoals we in de jaren tachtig alles ‘kapitalisties’ noemden dat we niet in ons normenkader kwijt konden, leven we nu in een tijd waar we ‘de markt’ de schuld geven van alles wat we onaangenaam vinden. We, dat zijn dan vooral de mensen die hun inkomen verdienen in de publieke sector. Vermaning is één van die ‘engelen voor de klas’ die steeds maar weer de verhalen opdissen over diabolische ondernemers die azen op de portemonnee en de ziel van onze kindertjes.

Natuurlijk is er geen speld tussen te krijgen als zij zich opwindt over de manier waarop de tabaksindustrie op zoek is naar nieuwe verdienmodellen, maar dat is meteen ook het probleem. Als we de opvoedpraktijken in De Goede Herder, een voormalig klooster waar meisjes werden mishandeld, zouden gebruiken om te bewijzen dat alle pedagogen griezels zijn zouden we meteen snappen dat zo niet met voorbeelden mag worden omgegaan. Maar all is fair in war als het de oorlog tegen het grootkapitaal is.


Lees ook

Kapitalisme is voor het klimaat zo slecht nog niet

Een vrouw bij haar woning met op de achtergrond het financiële district van Londen.

Al ruim 200 jaar is een beweging actief die het eigen straatje schoonveegt door de grootste misstanden in het bedrijfsleven als dagelijkse praktijk af te schilderen. Het begon allemaal kort na de val van Napoleon, toen hooggeboren heren er alles aan deden om hun machtsposities te heroveren. Ze negeerden volledig dat juist het wangedrag van de bestuurlijke elite de revolte had geprikkeld – zoals het inpikken van collectieve weidegronden door de lagere adel. Ze bouwden aan een imago waarin de staat de burger zou beschermen tegen het winstbejag van ondernemers. In de boekjes over het ontstaan van de verzorgingsstaat staat dat die nodig was om marktfalen te herstellen. Maar net als in onze factorijen staan de kanonnen op het binnenland gericht. Over de leerplicht (25 procent van je gezonde jaren), een enorme belastingdruk (35 procent, ook voor de laagste inkomens) en een compleet kapotgereguleerde woningmarkt (93 procent woonverbod op basis van eigen berekening) horen we weinig in de opleidingen waar publieke werkers worden opgeleid.

We leven in een tijd waarin publieke leiders wereldwijd levensgevaarlijk gedrag vertonen

Het recente rapport van de staatsscommissie Rechtstaat is er glashelder over, en dan heeft deze commissie zich nog vooral gericht op de mensen die tussen wal en schip vallen. Internationale rapporten over onze woningmarkt en ons onderwijs wijzen op stevige systeemfouten in de stelsels die juist voor veiligheid zouden moeten zorgen. Het is niet alleen een kwestie van ‘af en toe een incident’. Zowat elk dossier dat door de overheid wordt beheerd is een buikpijndossier geworden, en dat is niet omdat ze alleen de moeilijkste kwesties op hun bord krijgen.


Lees ook

Hoe gaan natuurherstel en vrijemarkteconomie samen? Een nieuwe generatie pioniers is al begonnen

Hoe gaan natuurherstel en vrijemarkteconomie samen? Een nieuwe generatie pioniers is al begonnen

Maar zelfs als het heel erg misgaat weten publiek betaalde professionals de zaak nog zo te draaien dat ze zich als redder van kwetsbaren kunnen presenteren. Wat moeten we er bijvoorbeeld van denken dat het de Onderwijsraad is die nu de zeer slechte mentale gezondheid van jongeren (scholieren!) mag gaan onderzoeken? De slager keurt zijn kadavers. Alleen al de mogelijkheid dat school zelf ‘deel van het probleem’ is, al is het maar voor een aanzienlijke minderheid van kinderen en jongeren, zou moeten leiden tot de keuze voor een onafhankelijk onderzoeksbureau.

We leven in een tijd waarin publieke leiders wereldwijd levensgevaarlijk gedrag vertonen. Zonder de denk- en doekracht van goede ondernemers – en zonder hun belastingafdracht – gaan we de oorlog niet winnen. Veel Nederlanders willen de handdoek in de ring gooien omdat ambtenaren, leraren, hulpverleners en onderzoekers het veel te druk hebben met het hervertellen van de fabel van de beschermende overheid.