‘Poeh, klote man’, zegt NS’er Teun tegen een van de verwarde personen die hij dagelijks probeert te helpen

Pas vijf minuten zit Teun (33) naast de wild pratende man met waterige ogen op Utrecht Centraal, maar inmiddels kent hij heel diens levensverhaal. Teun weet dat de man te veel drinkt, dat zijn vrouw is overleden, dat-ie even een huis had en toen weer niet. En dat hij eigenlijk een locatieverbod heeft voor het station vanwege betrokkenheid bij een steekpartij.

Teun knikt: „Poeh, klote man, maar moet je dan niet een stukje verder van het station zitten? Anders krijg je zo een boete. En vergeet je niet je afspraak met de therapeut vanmiddag?”

Luisteren, doorvragen en dan hopelijk een oplossing bieden. Dat is wat Teun, een vriendelijke reus met rode krullen, sinds een paar maanden dagelijks doet. Na acht jaar werken als hoofdconducteur is hij nu de eerste „interventiemedewerker onbegrepen gedrag”, een functie waarmee NS sinds april op Utrecht Centraal proefdraait. Het idee: verwarde personen helpen vóórdat het misgaat.

Niet alleen fijn voor de personen zelf, die via Teun in contact komen met hulpverleners, maar ook voor NS-medewerkers en passagiers. Het aantal agressie-incidenten neemt toe op de stations en in de trein. In 2023 telde NS meer dan duizend gevallen van fysieke en verbale agressie. Vaak gepleegd door verwarde personen, mensen met bijvoorbeeld psychische klachten, een verstandelijke beperking of verslaving.


Lees ook

Agressie in de trein neemt toe: ‘Hoe later het wordt, hoe grimmiger’

Agressie in de trein neemt toe: ‘Hoe later het wordt, hoe grimmiger’

Bodycams

Ook de politie zag het aantal meldingen van overlast de afgelopen tien jaar sterk toenemen. „Het is een probleem in heel de maatschappij”, zegt Teun. Hij volgde verschillende cursussen bij de ggz om verward gedrag te herkennen. „Op de stations concentreert het zich.”

Daarom zet NS meer Veiligheid & Service-boa’s in. Ook dragen die V&S’ers nu bodycams en delen medewerkers sneller reis- en stationsverboden uit. Met deze proef – die begon in Utrecht en wegens succes wordt uitgebreid naar Rotterdam – probeert NS ook „zachtere” maatregelen te nemen.

Ik deel geen boetes uit en probeer zonder oordeel iemand te helpen

Teun (33)
interventiemedewerker onbegrepen gedrag

Teun, die uit veiligheidsoverwegingen niet met achternaam in de krant wil, gaat vooral preventief te werk. „Een soort halve psycholoog”, zegt-ie met een knipoog. „Ik stap niet op iemand af om een boete te geven, maar probeer zonder oordeel te helpen.”

En dus draagt hij geen fluorescerend NS-pak met steekwerend vest, zoals de veiligheidscollega’s, maar burgerkleding: groene cargobroek, grijze blouse, wandelschoenen. („Dan heb je een iets vriendelijkere uitstraling.”) In zijn tas zitten wat koffiebonnetjes voor de kiosk.


Lees ook

Hoofdconducteur Priscilla loopt 521 kilometer tegen geweld en onverschilligheid. ‘Je staat er vaak alleen voor’

Priscilla van Barlingen, hoofdconducteur NS: „Je ziet bij collega’s de emmertjes overstromen. Het is gewoon genoeg.”

Bedelen

Het is negen uur ’s ochtend: piekuur voor verwarde personen. „Mensen in de nachtopvang moeten nu de deur uit en veel dagprogramma’s beginnen pas om tien uur. In de tussentijd blijven ze vaak hier hangen”, legt Teun uit. Mensen liggen te slapen op bankjes, buiten wordt gebedeld, sommige zwerven onrustig over het plein. Dit zijn de mensen waar hij extra op let. „Onder zulk gedrag kan diepere problematiek schuilgaan.”

Teun aan het werk op het station Utrecht Centraal.
Foto Olivier Middendorp

Dat blijkt als hij tijdens een van zijn eerste rondes een lange jongen met zwarte hoodie tegenkomt die half staat te slapen tegen een paal in de stationshal. Een plastic tasje met bezittingen heeft hij om zijn been geknoopt. Een bekende, zegt Teun. „Hij is dakloos, heeft psychische klachten en moet regelmatig naar de gevangenis.” Na een korte check – „hij heeft niet zo’n zin om te praten” – stuurt Teun een appje naar de daklozenhulp om te laten weten dat de jongen hier is. „Anders kan zo’n jongen onzichtbaar worden voor hulpinstanties.”

Alcohol

Inmiddels staat Teun in contact met ongeveer twintig „vriendjes en vriendinnetjes” die hij bijna dagelijks tegenkomt. Deze ochtend alleen al heeft hij zo’n tien mensen aangesproken. Ze kunnen overlast veroorzaken: winkeldiefstal, vrouwen lastigvallen, opdringerig bedelen.

Luisteren, doorvragen en dan hopelijk een oplossing bieden, zo probeert de interventiemedewerker overlast te beperken

Teun ziet vooral mensen die worstelen met zichzelf: jongens met psychische problemen, mensen met schizofrenie en gescheiden vijftigers die dakloos raakten en nu hun heil zoeken in de alcohol.

Anders dan V&S’ers heeft Teun de tijd om met hen dat gesprek aan te gaan. Omdat hij geen boete of verbod uitdeelt, vertrouwen ze hem sneller. Na een paar praatjes en een koffie kennen ze hem bij voornaam en stappen ze uit eigen beweging op hem af.

Wat ook helpt, is dat hij een netwerk bij zorginstanties heeft opgebouwd. Hij heeft lijntjes met de verslavingszorg, daklozencentra, maar ook met de politie en gemeente. „Verwarde personen vallen vaak een beetje tussen de instanties in”, merkt hij. „Dikwijls weten ze niet dat ze geholpen kunnen worden. Ik probeer een soort brugfunctie te vervullen. ”

Bedelaars

Hij is niet alleen maar een good cop, zegt Teun. „Soms moet ik duidelijk maken dat je hier echt niet mag slapen. En dat als ze niet weggaan, ik Veiligheid & Service erbij haal. Het uiteindelijke doel is overlast beperken.”

Teun heeft lijntjes met de verslavingszorg, daklozencentra, maar ook met de politie en gemeente.
Foto Olivier Middendorp

Niet iedereen reageert dan ook even vriendelijk. De groep Roemeense bedelaars die rond en in het station zwerft, zit niet altijd te wachten op een praatje met Teun. En tussen de verwarden bevindt zich vast weleens iemand met een mes, denkt-ie. Maar de meldkamer inlichten, dat heeft Teun nog nooit hoeven doen.

Door Teuns aanwezigheid nemen de spanningen op het station af, merken andere NS’ers. V&S’ers en conducteurs – stuk voor stuk groetten ze hem – zien hoe verwarde personen rustiger worden zodra „de grote vriendelijke reus” erbij wordt geroepen. Onlangs wist hij zelfs een suïcidale twintiger tot kalmte te manen. „Soms weten ze het zelf nog niet, maar uiteindelijk wil iedereen geholpen worden.”


Lees ook

Een verward persoon op het spoor? ‘Dat gebeurt bíjna elke dag’