„Help mij de straten van Amerika te ontdoen van deze oorlogswapens.” Tijdens een bijeenkomst van burgerrechtenorganisatie NAACP in Las Vegas pleitte de Amerikaanse president Joe Biden dinsdag voor een verbod op de AR-15, het halfautomatische vuurwapen waarmee zijn opponent Donald Trump afgelopen zaterdag werd beschoten. „Het is tijd om ze te verwijderen.”
De mislukte aanslag op Trump heeft de discussie over een mogelijk verbod op de AR-15 doen oplaaien, maar dat is zeker niet voor het eerst. Vanwege het veelvuldig gebruik van dit wapen in schietpartijen in de Verenigde Staten werd eind jaren tachtig voor het eerst over een verbod gesproken. De AR-15 en zijn halfautomatische broertje de AK-47 werden door politici in die tijd ook steeds vaker ‘aanvalswapens’ genoemd, om het niet-militair gebruik ervan aan te duiden.
De AR-15 staat bekend om „een lichtgewicht profiel, gemakkelijke bediening en de mogelijkheid om snel veel kogels af te schieten”, schrijven Zusha Elinson and Cameron McWhirter in The Wall Street Journal. De twee journalisten schreven eerder ook een boek over het wapen.
Het zijn precies die kwaliteiten van de AR-15 „die het makkelijk hebben gemaakt voor verwarde mensen en politieke extremisten om grote schade aan te richten bij massale schietpartijen op scholen, bioscopen, concerten, overheidsgebouwen, supermarkten – overal waar Amerikanen naartoe gaan,” schrijven Elinson en McWhirter.
Toenmalig president George Bush overwoog een verbod, maar zwichtte onder druk van de Amerikaanse wapenlobby. Zijn opvolger Bill Clinton voerde in 1994 wel een verbod in, maar dat was niet precies genoeg geformuleerd, waardoor wapenfabrikanten namaakversies van verboden wapens alsnog zonder problemen op de markt konden brengen. De Midterm-winst van de Republikeinen in datzelfde jaar verhinderde ingrijpen van het Congres. Bovendien verviel het verbod na tien jaar.
Lees ook
De wapenlobbyist die de NRA groot maakte dreigt haar nu mee te sleuren in zijn val
Zelfs Trump kwam in 2018 kort in de verleiding om het wapen te verbieden. Na een schietpartij op een school in Parkland, Florida, met zeventien doden de dodelijkste schietpartij op een school in Amerika, vond de oud-president dat er ingegrepen moest worden. Hij verfoeide leden van het Congres omdat ze zich lieten intimideren door National Rifle Association (NRA), maar na een ontmoeting met de wapenlobbyisten ging hij toch snel overstag. Hij kwam daarna met een andere oplossing: om school shootings te voorkomen moesten docenten zelf wapens gaan dragen.
Ondertussen groeide de AR-15 uit tot het meest populaire wapen in de Verenigde Staten. Er zijn inmiddels minstens 20 miljoen exemplaren van in omloop. Zeker na 9/11 werd het halfautomatische wapen een symbool van het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin het recht op het dragen van wapens is verankerd. Opvallend: de verkoopcijfers stegen tijdens de pandemie en schieten ook steevast de lucht in na momenten van grote maatschappelijke onrust en massale schietpartijen.
Teddybeer
De halfautomatische AR-15 — een vuurwapen is halfautomatisch als je kogels kunt afvuren zonder tussen de schoten door een handeling te moeten uitvoeren — werd in 1957 uitgevonden door Eugene Stoner. De autodidactische uitvinder werd door zijn collega’s ’teddybeer’ genoemd vanwege zijn ietwat ronde figuur, zo schreef The Atlantic in een profiel.
Stoner wilde met zijn ontwerp inspelen op de behoeften van het Amerikaanse leger, die na de Tweede Wereldoorlog waren verschoven van nauwkeurig schieten op grote afstanden naar wapens die van dichtbij snel en veel kogels konden afvuren. Dat was ook een reactie op de halfautomatische Kalasjnikovs (AK-47’s) waar het Sovjetleger destijds gebruik van maakte. Het wapen moest niet te zwaar zijn — zodat militairen veel kogels met zich mee konden dragen — en een destructieve impact hebben.
Dat is gelukt. Stoner ontwierp een modern wapen, met aluminium en kunststof in plaats van hout en staal en een ingenieuze strategie om onderdelen binnen het pistool te verplaatsen met het hete gas uit het exploderende buskruit. Het wapen, dat zo’n drie kilo weegt, kan de kogels zo snel uit het magazijn schieten dat ze na penetratie van het menselijk lichaam onstabiel worden en gaan rondzwerven, dwars door organen, bloedvaten en botten heen.
Afhankelijk van het precieze ontwerp en van factoren als de weersomstandigheden kan een schutter tot op ongeveer 550 meter afstand nauwkeurig schieten met een AR-15 — de schutter van Trump zou vanaf een afstand van ongeveer 150 meter hebben geschoten. Het wapen vuurt kogels af van .223 kaliber (diameter van 5,7 mm) of 5.56 kaliber (diameter van 5,56 mm).
Militaire versie
Stoners wapenuitvinding was het vijftiende wapen dat ArmaLite, een klein bedrijf in Zuid-Californië, produceerde, vandaar de naam. Dat bedrijf verkocht het ontwerp in 1959 aan Colt, dat een militaire versie ontwikkelde.
AR-15’s worden in wapenwinkels in heel de Verenigde Staten verkocht — met uitzondering van enkele staten die geleid worden door de Democraten en die wel lokale verboden hebben ingesteld — en kosten tussen een paar honderd en een paar duizend dollar. Het wapen van de vermoedelijke schutter van Trump, de 20-jarige Thomas Matthew Crooks, zou zijn gekocht door zijn vader.
Eugene Stoner werd een rijk man dankzij zijn uitvinding, maar worstelde de rest van zijn leven met het product dat hij de wereld in had geholpen en de veranderingen die Colt daarin aanbracht, vertelde zijn dochter aan The Atlantic. De rol die de AR-15 buiten het leger zou vervullen, maakte Stoner niet meer mee. Hij stierf in 1997, jaren voor de zeer dodelijke schietpartijen met het door hem ontworpen wapen plaatsvonden.
Lees ook
Wat we nu weten over de mislukte moordaanslag op Donald Trump