Tv-recensie | Snakken naar een achtergebleven snippertje van de mensen die verdwenen zijn

Na de aanslag op vlucht MH17 kwamen de nabestaanden ook voor praktische klussen te staan, zoals het leeghalen van de huizen van de overledenen. De huizen zagen er van binnen niet uit als woningen van overleden mensen. Ze zagen eruit als huizen van mensen die net op vakantie waren gegaan. Mensen die vlak voor vertrek nog net even een wasje eruit hadden gehaald, het dekbed over de slaapkamerdeur hadden gehangen. Herkenbaar voor iedereen die wel eens in een huis van mensen op vakantie is geweest. En herkenbaar voor iedereen die plotseling een dierbare heeft verloren.

Deze woensdag is het tien jaar geleden dat een passagiersvliegtuig boven Oekraïne werd neergehaald door een pro-Russische militie. Daarbij werden 298 mensen „per ongeluk vermoord”. Bij het monument in Vijfhuizen is woensdagmiddag de nationale herdenking met de koning en premier Schoof. Hoe zinvol dit herdenken is, blijkt duidelijk uit De echo van MH17, een vierdelige documentaire die KRO-NCRV deze week uitzendt. Daarbij hoort ook een podcastserie van Herman van der Zandt.

In De echo van MH17 richt regisseur Ines ten Berge zich niet op het politieke of het juridische verhaal, ze brengt het verhaal terug naar het persoonlijke, het menselijke. In intieme interviews gaan nabestaanden en andere betrokkenen, onder wie oud-premier Rutte, minutieus langs veelbetekenende momenten: de laatste keer dat ze de passagiers zagen, de laatste appjes uit het vliegtuig. Dan de onheilstijding, de terugkeer van de stoffelijke resten – soms een handvol botjes, soms helemaal niets – de begrafenissen. „Ik hoorde mijn moeder huilen zoals ik niemand wil horen huilen.”

Steeds weer zie je de nabestaanden snakken naar een achtergebleven snippertje van de verdwenen mensen. Indringend is het moment dat ze beelden te zien krijgen van bewakingscamera’s op Schiphol op de ochtend voor het vliegtuig vertrok. Ineens zien ze de overledenen weer rondlopen door de hal van het vliegveld. „René heb haast, loop altijd meters vooruit.” Daar gaan de passagiers richting het vliegtuig, karretje vol koffers, door de gate, linksaf, en weg. Een van de familieleden zegt dat ze steeds weer terugspoelde, in de hoop dat de passagiers een keer zouden omkijken.

Wat opvalt is hoeveel waarde de nabestaanden hechten aan de rituelen: de militaire plechtigheid bij de aankomst van de stoffelijke overschotten in Eindhoven, de herdenkingen, de rechtszaak. Al die formele stappen helpen hen bij het verwerken van het verlies, omdat dit wordt opgenomen in een groter geheel. Opeens is er ruimte voor positieve woorden als „mooi” en „trots”. Een man die zijn zeventienjarige dochter verloor zegt: „Ik dacht: wat is dit allemaal mooi voor de nabestaanden… Verrek, ik ben er ook een.”

De echo van MH17 is vooral zo’n mooie, aangrijpende documentaire omdat je op deze manier goed kunt meeleven, ook als je niet persoonlijk bij de ramp bent betrokken. Ja, dit is hoe het voelt om een naaste te moeten missen, op de dag erna, en tien jaar later. Om een bekende uitspraak van schrijver Abel Herzberg te parafraseren: er zijn bij de MH17 geen 298 mensen vermoord, maar er is één mens vermoord en dat 298 keer.