De politie Den Haag heeft een agent met strafontslag gestuurd wegens het doen van „zeer ongepaste uitlatingen op sociale media”. De politieman Norbert S. was lid van de ondernemingsraad van de politie en al 25 jaar in dienst van de politie. De agent is ook al jaren actief in de PVV. Hij was waarnemend lid van de Provinciale Staten voor de PVV en kandidaat-raadslid voor de gemeente Den Haag.
Op X retweette hij vooral partijgenoten en geestverwanten als Geert Wilders, Martin Bosma, Filip de Winter en journalisten als Wierd Duk en Marianne Zwagerman. Hij ageerde bij voorkeur tegen asielzoekers en D66. Na onderzoek van onder meer het Openbaar Ministerie oordeelt de politie dat de uitlatingen die de agent deed via zijn eigen account kunnen worden aangemerkt als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld.
In maart 2023 is een onderzoek gestart. Dat gebeurde na een melding van zijn chef. In diezelfde maand, op 26 maart, werd bekend dat zes agenten uit Oost-Nederland werden geschorst omdat ze op sociale media een filmpje plaatsten uit Parijs waarin ze „minder, minder, minder” riepen naar Marokkaanse voorbijgangers. De Haagse agent nam het nog dezelfde dag op voor zijn collega’s. Hij tweette op zijn eigen, inmiddels gesloten account met 180 volgers „minder, minder, minder gajes” te willen. Over klimaatdemonstranten tweette hij op 25 maart: „Het zijn criminelen die moeten we opsluiten.” Drie dagen daarvoor zei hij over moslims: „Ik accepteer de Islam niet. Zo zijn de regels van mijn geloof.”
Lees ook
‘De steun voor de PVV is binnen de politie aanzienlijk groter dan onder de gewone bevolking’
‘Ernstig plichtsverzuim’
De politie heeft begin dit jaar het voornemen tot ontslag voorgelegd aan de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA). De commissie oordeelt dat de uitingen dienen te worden aangemerkt als „ernstig plichtsverzuim dat aan de ambtenaar kan worden toegerekend”. De politieman pleitte na berichten over incidenten met migranten voor het vaker gebruiken van vuurwapens door de politie tegen hen, zo blijkt uit het AGFA-advies. „Gewoon terugschieten net zolang tot we dit soort beelden niet meer zien op social media” en: „Wordt tijd dat er in het vuurwapengebruik van de politie ook een stijgende lijn komt. Dan is het gauw afgelopen met dit Getriefel [bedrog], Krapuul [tuig].”
De agent heeft tegenover de politie laten weten dat hij ontslag ziet als „een disproportionele maatregel”. Twitteren was voor hem „een uitlaatklep’’ in een „mentaal moeilijke periode”. Hij zou zijn leven willen beteren en daarom ook zijn account hebben gesloten.
Wordt tijd dat er in het vuurwapengebruik van de politie ook een stijgende lijn komt
De baas van de politie in de eenheid Den Haag, Karin Krukkert, laat weten dat ontslag de enig passende sanctie is. „Het jaren achter elkaar uiten van discriminerende, beledigende en kwetsende berichten via een openbaar toegankelijk account op social media past niet bij de normen en waarden die wij als politie nastreven. Daarom is er voor deze medewerker niet langer plaats in onze organisatie.”
Het OM in Den Haag acht een aantal berichten van de agent op X mogelijk strafbaar. Justitie zal hem evenwel niet vervolgen. „De officier van justitie heeft geoordeeld dat een interne afdoening door de werkgever de voorkeur geniet boven strafrechtelijke afdoening”, staat in het AGFA-advies.
Agent Norbert S. was dinsdag voor NRC niet bereikbaar voor commentaar.
Lees ook
Korpschef Erik Akerboom: ‘Discriminatie gaat vaak om een blik of foute opmerking’