Voor- en tegenstanders van Trump komen online met wilde aantijgingen en vingerwijzingen

Zoals vaker bij grote, onverwachte nieuwsgebeurtenissen was ook in de eerste uren na de moordaanslag op oud-president Trump nog veel onduidelijk over de precieze toedracht. Toch werden op sociale media meteen al met grote stelligheid onjuistheden, speculaties, ongefundeerde aantijgingen en samenzweringstheorieën verspreid en gedeeld.

Politieke motivatie leek in veel gevallen de drijvende kracht daarachter. Ook dat is bij dramatisch nieuws op sociale media, zeker als het over politici gaat, langzamerhand gebruikelijk.

Ondertussen hadden journalisten die ter plekke aanwezig waren om feitelijk verslag te doen, het zwaar te verduren. Een verslaggever van de Boston Globe schreef dat de aanwezigen bij de campagnebijeenkomst na de aanslag op Trump hun woede op de pers richtten: „De menigte keerde zich tegen de media”, schreef hij. „Overal opgestoken middelvingers. Journalisten werd gevraagd of ze nu tevreden waren, de schuld werd op de media geschoven. ‘Jullie hebben dit gedaan’ , zeiden ze.”

Een ander account met 1,3 miljoen volgers stelde zonder bewijs dat „een linkse activist” achter de aanslag zat

Op het X, het voormalige Twitter, was het voor sommige linkse twitteraars moeilijk te accepteren dat de aanslag werkelijk de daad was van een tegenstander van Trump – die het immers had overleefd en nu op extra populariteit zou kunnen rekenen. Het woord ‘staged’ was al snel trending: de aanslag zou een toneelstukje zijn geweest. Uit rechtse hoek werd met de beschuldigende vinger gewezen naar de Israëlische geheime dienst, George Soros, Obama en Hillary Clinton.

Ondertussen meldde het account US Civil Defense News (met meer dan 98.000 volgers) dat Trump in de borst geschoten was, maar op advies van zijn beveiligers een kogelvrij vest droeg. „Het heeft zijn leven gered!!”

Donker stipje

Als ‘bewijs’ was een foto bijgevoegd met een donker stipje, dat een kogelgaatje in de blazer van Trump zou zijn. De tweet was na een half etmaal door 3,8 miljoen mensen bekeken, en bleef staan, ook toen Trump zelf al had laten weten dat hij aan zijn rechteroor was geraakt, zonder iets te melden over een kogel in zijn borst of kogelvrije vest. Wel verscheen onder het bericht op X zogenoemde ‘context’ van andere gebruikers, dat het stipje geen gaatje was, maar een plooi in de blazer van een beveiliger die Trump beschermde.

Hetzelfde account suggereerde dat Oekraïne achter de aanslag zat, door een foto te delen van de Oekraïense president Zelensky die naar zijn hoofd grijpt, met daarbij de tekst: „We missed…” Een ander account (@wallstreetsilv, met 1,3 miljoen volgers en een gouden vinkje ten teken dat het volgens X een officiële organisatie is), stelde zonder bewijs dat „een linkse activist” achter de aanslag zat.

Voordat de FBI de naam van de schutter bekendmaakte, beweerde sommigen op sociale media zelfs al dat ze precies wisten wie het was. Maar noch de naam die werd gedeeld, noch de foto van de man bleek te kloppen. Onder meer het team van de BBC dat desinformatie bestrijdt meldde dat de foto van de vermeende schutter niet een „antifa-extremist” met de naam Mark Violets was, zoals werd beweerd, maar een Italiaanse voetbalvlogger, Marco Violi, die niets met de zaak te maken heeft.

Ook Alex Jones, de veroordeelde verspreider van samenzweringtheorieën (2,4 miljoen volgers op X), meldde na de aanslag zonder enig bewijs dat „een aanval van globalisten op Amerika” aan de gang is, dat meer moordaanslagen op stapel staan, dat Elon Musk maar beter onmiddellijk zijn toevlucht kan nemen tot zijn bunker omdat er een staatsgreep gaande is.