Videokunstenaar Bill Viola (73) was een meester van het dramatische gebaar

Wanneer je in een museum een groot en donker videokunstwerk ontdekt waarop een theatrale scène zich vertraagd afspeelt, is de kans groot dat het een werk is van Bill Viola. Vrijdag overleed de 73-jarige videokunstenaar, die de meester was van het dramatische gebaar.

Zijn carrière begon in de jaren zeventig en vooral vanaf de jaren negentig leek het of zijn werk overal te zien was. Dat had er onder meer te maken dat hij in 1995 de VS vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië. Een van de werken die hij er toonde was The Greeting, later aangekocht door Museum De Pont in Tilburg voor de vaste opstelling. Het monumentale videowerk toont de ontmoeting van drie vrouwen, geïnspireerd op de Visitatie van Maria en Elisabeth, zoals eeuwen eerder geschilderd door Jacopo da Pontormo (1494-1557). Op de manier dat Viola altijd een beslissend moment laat zien – bijvoorbeeld een plons in het water – is dat hier een moment van vreugde, intimiteit, toenadering dat hij eindeloos vertraagde, inclusief wapperende gewaden die zachtjes om hen heen deinen.

‘Rembrandt van de videokunst’

Het illustreert hoe Viola twee uitersten samenbracht: destijds moeilijk geachte videokunst en de leesbaarder oude schilderkunst. Het was in 1970 dat hij voor het eerst een videocamera beetpakte, een exemplaar dat toen nog lomp was, zwart-wit, met weinig finesses. Maar hij viel er meteen voor.

Videokunst begon in die tijd met pioniers als Nam June Paik en Bruce Nauman. Vaak was het meer experiment dan videokunst en vooral geliefd bij een klein publiek. Viola wilde een breder publiek aanspreken met zijn tableaux vivants, alsof een schilder tijdens de Barok een videocamera op zak had. Fans noemen hem wel de Rembrandt van de videokunst, toch is hij ook bekritiseerd om zijn hang naar spektakel. Bij de duotentoonstelling met Michelangelo in Londen begin 2019, waren de media verdeeld. Sommigen vonden de vergelijking curieus maar wel te doen, anderen waren van mening dat Viola er veel te bombastisch was.

De jaren negentig waren een doorbraak maar waren ook op een andere manier bepalend, zijn werk werd persoonlijker. In The Nantes Triptych uit 1992 gebruikte hij filmbeelden van zijn stervende moeder. Een jaar eerder was ze overleden. Deze beelden plaatste hij naast die van een bevalling, resulterend in een film over dood, geboorte en de fragiliteit van het leven.

Still uit Bill Viola, The Nantes Triptych, 1996-98.
Foto AccuSoft Inc., All rights reserved

Zelf was Viola veertig jaar eerder, op 25 januari 1951, in New York geboren. Als peuter kon hij al aardig tekenen maar toen hij volwassen werd, vond zijn vader het geen goed idee als hij naar een kunstacademie zou gaan, liever een universiteit. Later zei hij zijn vader dankbaar te zijn, want op de Syracuse University leerde hij om te gaan met de nieuwe elektronica en technologie, wat hem de weg zou wijzen naar videokunst.

In 1973 studeerde hij er af, en kreeg baantjes als videotechnicus bij een museum en experimentele videowerkplaatsen. Daarvoor woonde hij een tijd in Florence, reisde rond, maakte in New York werk dat op tv werd uitgezonden. In 1977 werd hij uitgenodigd om zijn video’s te vertonen in Melbourne, Australië, door regisseur Kira Perov. In 1980 trouwden ze. De rest van hun leven bleven ze samen werken en reizen. Het leverde al met al een zeer internationale carrière op. Viola ontving verschillende prijzen en eredoctoraten, werkte ook in opera, had grote museale tentoonstellingen zoals een retrospectief in 2017 langs musea in Hamburg, Bilbao en Florence.

Still uit: Bill Viola, Martyrs (Earth, Air, Fire, Water), 2014
Foto Kira Perov

Bij sommige videokunst heb je het gevoel dat de makers solliciteren naar een baan in de filmindustrie. Viola heeft dat altijd tegengesproken: het ging hem om beeldende kunst, al hoeft dat niet per se in een kunstmuseum getoond te worden. In 2014 maakte hij een veel geroemd videowerk, Martyrs, voor de St. Paul’s Cathedral in Londen, een vierluik waarop drie mannen en een vrouw worden geteisterd door de vier elementen vuur, water, lucht en aarde. Ondanks de stormen van lucht of water blijven de martelaren standvastig, en Viola koos gewone mensen opdat toeschouwers er iets van zichzelf in kunnen herkennen.

In 2016 werd dit werk in de kathedraal aangevuld met Mary, een video waarop Maria haar dode zoon draagt. Met deze beeltenissen van lijden hoopte Viola dat zijn werk niet alleen hedendaagse kunst is, maar ook bruikbaar voor traditionele contemplatie en devotie.

Bill Viola’s film ‘Mary’ in St Paul’s Cathedral in Londen.
Foto Yui Mok