Gelaten ondergaat Amersfoort de wekenlange afsluiting van het station

Twee mannen in oranje hesjes staan op een hoogwerker in de stationshal. Om hen heen snellen reizigers van en naar de trein. De haast gaat aan de mannen voorbij. De drie posters die zij rustig aan het plafond bevestigen, kennen een duidelijke boodschap: wie de komende weken van, naar of via Amersfoort wil reizen, moet bij het plannen van die reis rekening houden met grootschalige werkzaamheden aan het spoor.

Deze zomer vervangt ProRail vijf kilometer rails rond Amersfoort Centraal en worden 42 oude wissels verwijderd, in ruil voor 29 nieuwe. Ook krijgt het station nieuwe bovenleidingen, een nieuw beveiligingssysteem, komt perron 1 lager te liggen en krijgen gebouwen een opknapbeurt. Forensen die de slaap al uit de ogen hebben gewreven, zien donderdagochtend schilders schuren en perrontegels gewipt worden op perron 6a.

Het is de opmaat naar de grote afsluiting van het station: tussen 13 juli en 28 juli stoppen er geen treinen. Reizigers moeten in die periode een alternatieve route nemen of met de pendelbus. Na die data blijft er hinder op enkele trajecten. Tussen 15 en 18 augustus ligt het station er dan nog een keer helemaal uit, vanaf 19 augustus zullen de treinen weer normaal rijden.

De operatie heeft flinke gevolgen voor de tienduizenden reizigers die dagelijks Amersfoort Centraal passeren. De posters in de hal zijn dan ook niet de enige waarschuwingen die zij op het station tegenkomen. Trappenhuizen en perrons hangen vol met stickers en bordjes, en ook in de treinen informeert de NS klanten over de stremming. „Als het nu nog niet duidelijk is, weet ik het ook niet meer”, grapt een conducteur.

De ochtendforensen blijken goed op de hoogte van wat hun te wachten staat. „Het gaat me sowieso een halfuur extra reistijd kosten”, zegt Floris Engeln (29), die nog tot eind juli stage loopt in Amersfoort. Hij woont in Enschede en moet de komende weken in Apeldoorn op de pendelbus stappen. „Gelukkig kan ik een paar dagen uitwijken naar de vestiging in Lelystad”. Voor Esther van Essen (28) is de extra reistijd vooral „irritant” aan het einde van de dag, als ze klaar is met werken bij de gemeente Hilversum. Deze week moest ze al de pendelbus nemen, omdat het traject tussen Amersfoort en Baarn als eerste onder handen werd genomen. „Ik ben twee keer zo lang onderweg.”

De meeste reizigers zeggen begrip te hebben voor de planning van de werkzaamheden, zo midden in de zomervakantie. Sommigen mogen van hun werkgever vaker of helemaal thuis werken. Voor lokale ondernemers ligt de timing gevoeliger, bleek dit voorjaar. Na de aankondiging van de werkzaamheden door ProRail ontstond grote onrust: zouden toeristen de stad nog wel weten te bereiken, juist in het jaar dat Amersfoort wil profiteren van de in eind 2023 veroverde titel ‘Europese stad van het jaar’?

ProRail sust de gemoederen

Meerdere ondernemers overwogen een rechtszaak aan te spannen om de verbouwingsplannen van tafel te krijgen. Een gesprek met ProRail en de gemeente volgde, waarin de gemoederen werden gesust. Volgens horecaondernemer Walrick Halewijn, voorzitter van Ondernemers Binnenstad Amersfoort, was het een goed gesprek. „Ons is uitgelegd wat de boodschap zal zijn aan reizigers: Amersfoort blijft bereikbaar, maar bereid je goed voor.” De zorg of er genoeg pendelbussen zijn, neemt een NS-woordvoerder daags voor de grote afsluiting weg: „We zijn op tijd geweest met het boeken van bussen, dus dat zal geen probleem zijn.”

Bij de plaatselijke VVV zijn er nog geen voortekenen dat er minder toeristen zullen afreizen. Ook Waterlijn, dat rondvaarten verzorgt door de grachten van Amersfoort en met een toeristentreintje rondrijdt door het centrum, kan nog niet zeggen of er economische schade zal zijn, zegt bestuurder Paul Koks. Tot nu toe heeft de door vrijwilligers gerunde stichting een goed jaar, wat hij toeschrijft aan de prestigieuze prijs die stad in de wacht sleepte: „En dat ondanks het slechte weer van het voorjaar”.

De komende tijd houdt Koks rekening met een dip in de kaartverkoop, al heeft Waterlijn het nodige gedaan om dat te voorkomen. „Met boodschappen op Radio Gelderland denken we meer publiek van campings op de Veluwe hierheen te krijgen.” Daarnaast vestigt hij de hoop op de inwoners van Amersfoort. „Het is een prachtige gelegenheid om je eigen stad te ontdekken nu het misschien iets rustiger is.”

Ook Citymarketing Amersfoort zet in op de lokale bevolking. Met de slogan ‘Hang lekker de Toerist In Eigen Stad uit’ promoot het bureau bezoek aan musea, bezienswaardigheden en festivals. Amersfoorters kunnen de stad immers ook moeilijker uit.

Halewijn van de binnenstadse ondernemers berust in de situatie. „We snappen dat de werkzaamheden nodig zijn. Het is een fait accompli, soms moet je er vrede mee hebben.” Schadeclaims zullen waarschijnlijk niet volgen: „Of er economische schade zal zijn valt eigenlijk niet te meten. Je weet immers niet wie er wegblijft. Ik denk dat het met een sisser afloopt.”