Te weinig plastic flessen ingezameld, dwangsommen van honderden miljoenen euro’s dreigen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt vijf lasten onder dwangsom op aan Verpact, de stichting die namens frisdrankproducenten zoals Coca-Cola en PepsiCo plastic flessen inzamelt. Het gaat in totaal om een bedrag van meer dan 300 miljoen euro.

Sinds 2022 is Verpact wettelijk verplicht om 90 procent van de verkochte plastic flessen weer in te zamelen via het statiegeldsysteem. Dat jaar werd slechts 68 procent gehaald. Verpact liet weten het wettelijke doel pas eind 2026 te kunnen halen. De stichting heeft inmiddels uitvoerige verbeterplannen, maar voor de inspectie is het niet genoeg.

Door het statiegeldsysteem wordt het plastic (van het type pet, vandaar de naam petflesjes) behouden en kan het goed worden gerecycled naar nieuwe petflesjes. Het gebruik van nieuw plastic is een stuk vervuilender.

Inleverpunten

Bedrijven die frisdrank op de markt brengen, betalen per fles aan Verpact een bijdrage voor het inzamelsysteem. Als consumenten hun fles of blikje niet inleveren, innen ze het statiegeld ook niet. Daardoor is de afgelopen drie jaar ongeveer 400 miljoen euro aan geld van de consumenten blijven liggen bij de producenten, schrijft de ILT.

De inspectie heeft Verpact vijf verplichtingen (in bestuurlijk jargon: ‘lasten’) opgelegd. Zo moeten er vóór 1 januari 2027 minimaal 5.400 statiegeldmachines bij. Een onderzoek in opdracht van Verpact gaf aan dat er 12.000 punten nodig waren. Maar in 2023 waren het er nog maar 4.000.

De andere lasten gaan over onderzoeken die Verpact moet doen. Bijvoorbeeld over hoe zij beschadigde flessen kunnen innemen en tóch statiegeld kunnen uitkeren (die zijn namelijk doorgaans prima te recyclen). Ook moet Verpact onderzoeken wat consumenten vinden van de manier waarop verschillende inleverpunten het statiegeld terugbetalen.

Verder moeten de organisatie onderzoeken hoe hoog het statiegeld moet zijn om meer consumenten ertoe te bewegen hun fles terug te brengen. Dit is een heikel punt voor flesproducenten, want duurdere flessen (door statiegeld) betekent waarschijnlijk minder verkoop. Tot slot moet Verpact het voor consumenten makkelijker maken de locaties van inleverpunten online te vinden. Voor elk van deze lasten is een boetebedrag vastgesteld dat Verpact moet betalen wanneer het de opdracht niet op tijd uitvoert. De kans is daarmee klein dat Verpact echt alle honderden miljoenen aan dwangsommen gaat betalen.

34.000 kilometer flesjes

Het is een serieuze zaak, zegt Rob van Alphen, teamleider Afval Circulaire Economie bij de ILT, als je kijkt naar de aantallen. „Alleen al in 2022 heeft Verpact meer dan 500 miljoen plastic flessen niet ingenomen. Veel daarvan eindigt in de verbrandingsoven, of wordt laagwaardig gerecycled.”

Alleen al in 2022 heeft Verpact meer dan 500 miljoen plastic flessen niet ingenomen

Rob van Alphen
teamleider ILT

In het kort komt het erop neer dat te lang vooral is ingezet op (haperende) statiegeldmachines in supermarkten. Maar op veel meer plekken wordt frisdrank verkocht, zoals op middelbare scholen en in winkels in het station. Die flesjes eindigden vaak in de prullenbak.

Verpact moet het inleveren van petflessen gewoon makkelijker maken, zegt Van Alphen. „Zij zijn hier wettelijk gezien verantwoordelijk voor. Ook weten ze al jaren door onderzoeken wat ervoor nodig is, namelijk veel meer innamepunten, maar hebben ze nagelaten er echt werk van te maken.”

Opvallend is dat de ILT duidelijk vindt dat het statiegeld verhoogd moet worden, maar geen concreet bedrag noemt. In april lekte via Het Financieele Dagblad uit dat de ILT wil dat het statiegeld verhoogd wordt naar 50 cent. Zeker voor kleine flesjes, waar nu 15 cent op zit, zou dat een forse verhoging betekenen. De inspectie kiest er nu eerst voor Verpact onderzoek te laten doen naar welke verhoging van statiegeld zou leiden tot veel meer ingeleverde flessen, voordat ze overgaat tot dicteren van een bepaald bedrag.

De ILT heeft de lasten onder dwangsom deze vrijdagochtend verstuurd naar Verpact. De stichting heeft om die reden nog niet kunnen reageren.