Jonge lezers ontwerpen nieuwe buur van Donald Duck

Jonge lezers van Donald Duck, Nederlands grootste stripblad, hebben vijf (eigenlijk zes) nieuwe stripfiguren bedacht die de nieuwe buur van Donald Duck kunnen worden. En lezers van het blad – of eigenlijk alle Nederlanders – mogen nu stemmen wie van deze vijf de nieuwe buur wordt van Disney’s stripeend. Woensdag zijn de nieuwe-buurkandidaten bekend gemaakt en is het digitale stembureau voor een week geopend op donaldduck.nl/nieuwebuur.

Eva en Lex Hamerslag. Eva is timmervrouw en haar zoontje Lex houdt van computerprogrammeren. Ze zijn ontworpen door Duck-lezeres Eva (9).
Disney/ Donald Duck

De redactie van het ‘vrolijk weekblad’ heeft de Duck-zoekt-buur-actie op touw gezet om te vieren dat Donald Duck als stripfiguur dit jaar 90 jaar bestaat. „Het is voor het eerst dat we lezers vragen om een nieuwe stripfiguur te ontwerpen”, vertelt Donald Duck-hoofdredacteur Ferdi Felderhof. „Het is onze bedoeling om Duckstad diverser te maken. Niet alleen wat kleur betreft, maar ook wat verschillende personages, verschillende types betreft. Bewoners van Duckstad zijn van oudsher vaak sterke mannelijke types, dat mag wel wat moderner. Deze actie is voor ons ook een moment om te horen wat lezers verwachten in Donald Duck-strips. De respons was enorm, met 7.400 inzendingen.”

Greetje Gluur, een nieuwsgierige struisvogel die voor het Duckstadse blad Roddelflop werkt. Ze is ontworpen door Piet (13).
Disney/ Donald Duck

Donald Duck verscheen voor het eerst als bijfiguur in een Disney-tekenfilm The Little Wise Hen uit 1934.

Hij was een luiwammes bij zijn debuut, maar werd al gauw de opvliegende tekenfilmeend die erg geliefd werd in de VS en daarbuiten.

In de Donald Duck-strips van tegenwoordig worden meer de zachtere kanten van de woerd benadrukt. Donald is daarin vooral een pechvogel, op zoek naar werk, en de bezorgde opvoeder van zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak. Duckstrips zijn vooral in Europa en met name in Nederland erg populair; veel van de Donald Duck-strips worden tegenwoordig in Nederland getekend.

Vlogger Lars, een vloggende fuut, die graag spion had willen worden. Ontwerp van Lars (11).
Disney/ Donald Duck

Ook al is Donald Duck de laatste jaren een minder opvliegend Hollands kwakertje geworden, hij kan nog steeds enorm woedend worden. Vooral in ruzies over de heg met zijn buurman Bertus Bolderbast. Dat werd zo erg, lazen we eerder dit jaar in weekblad Donald Duck, dat zijn buren aan de andere kant verhuizen wilden, vanwege alle overlast. Zodoende kwam er een huis vrij aan de Kwaaklaan 11 in Duckstad, aldus het blad.

Uit de duizenden nieuwe-buur-inzendingen koos de redactie de afgelopen weken vijf figuren. Die zijn door Nederlandse Duck-tekenaars uitgewerkt. De vijf uitverkoren inzenders waren afgelopen week op de redactie om dat mee te maken, toonde het Jeugdjournaal op 5 juli.

Ko Flamingo, die een eigen barbecue-bedrijf heeft. Ontworpen door Julia (17).
Disney/ Donald Duck

De nieuwe buur-stripfiguur die de meeste stemmen heeft na 17 juli, wordt Donalds nieuwe buur. Die zal vanaf september regelmatig in de stripverhalen voorkomen, vertelt Felderhof. Bolderbast blijft overigens aan de andere kant van Donald en de neefjes wonen.

In feite treden de jonge inzenders in de voetsporen van de beroemde Amerikaanse Duck-tekenaar Carl Barks (1901-2000). Hij was het die voor Disney de tekenfilmfiguur Donald Duck een echt stripleven gaf: hij bedacht niet alleen Duckstad, ook veel van de bewoners die nu beroemd zijn komen uit zijn tekenpen. Zoals Dagobert Duck, Kwik, Kwek en Kwak, Willie Wortel, Guus Geluk en de Zware Jongens.

Odilia Rommelkwast, een eend die in het museum werkt en kunstlessen op school geeft. Ontworpen door Esther (48).
Disney/ Donald Duck

De nieuwe buur wordt dus een nieuwe vaste bewoner van Duckstad. Maar ook andere figuren kunnen nog in nieuwe Duck-verhalen opduiken, want, zoals Donald Duck-hoofdredacteur Felderhof zegt: „Onze lezers hebben met deze inzendingen laten weten over wat voor soort figuren ze graag strips lezen in deze moderne tijd, en daar gaan we zeker naar luisteren.”