Opnieuw blijkt het Nederlandse datacentrum Serverius in Dronten de spil te zijn in een Russische beïnvloedingscampagne. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheids Dienst (AIVD) maakte dinsdagavond bekend samen met de Amerikaanse FBI een netwerk van bijna duizend accounts op X te hebben opgerold dat desinformatie over de oorlog in Oekraïne verspreidde. Op de servers in Dronten draaide de software ‘Meliorator’, waarmee de accounts werden aangestuurd, zo blijkt uit onderzoek van NRC.
In februari ontdekte het Europese beveiligingsbedrijf ESET al dat via servers in het datacentrum van Serverius honderden Russische spammails werden verstuurd. De mails in ‘operatie Texonto’ adviseerden Oekraïense mannen onder meer hun ledematen af te zagen, zodat ze niet naar het front zouden hoeven. Nieuw aan de dinsdag wereldkundig gemaakte beïnvloedingscampagne is de grootschalige inzet van kunstmatige intelligentie (AI) om de nepprofielen zich te laten gedragen als de X-accounts van echte mensen.
Zo kregen de accounts volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie „een ziel” van de programmeurs met persoonlijke kenmerken en politieke voorkeuren. Dit vertaalde zich in automatisch gegenereerde biografieën en reacties op X, waarin deze kenmerken en voorkeuren doorklonken. Ook de profielfoto’s werden gegenereerd door kunstmatig intelligentie en waren nep. De accounts konden zelf boodschappen opstellen, ‘liken’ en opnieuw posten. De propaganda die ze verspreidden bestond onder meer uit een videoboodschap waarin president Poetin het Russische optreden in Oekraïne vergoeilijkte.
Tweespalt
Volgens de FBI was de campagne opgezet door het Russische staatsmedium RT, in samenwerking met inlichtingendienst FSB. Rusland probeert via desinformatiecampagnes tweespalt te zaaien in Westerse democratieën, schrijven de ministers Brekelmans (Defensie, VVD) en Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) in een brief aan de Tweede Kamer. „Deze Russische beïnvloedingsoperatie past in het normbeeld, waarbij Rusland voortdurend probeert westerse landen in een kwaad daglicht te stellen.”
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een lijst met 968 betrokken X-accounts vrijgegeven. Ze zijn verwijderd door het medium, maar in sommige gevallen blijft nog wel zichtbaar dat ze daar actief zijn geweest. Over het bereik van de accounts is niets bekend gemaakt. De twee profielen waarvan informatie is gedeeld, hadden een handvol volgers.
De desinformatiecampagne was volgens een woordvoerder van de AIVD gericht op de Verenigde Staten. Er werden door de Russen ook tientallen X-accounts aangemaakt met Nederlands klinkende namen als mboer1993bh, of sbrink19874n. Volgens de AIVD-woordvoerder heeft het netwerk geen pogingen ondernomen om het publieke debat in Nederland te beïnvloeden.
In de software vonden de inlichtingendiensten aanwijzingen voor toekomstige uitbreidingen naar andere sociale media, zoals Facebook, Vkontakte en Instagram. Dave Maasland, directeur van ESET Nederland, voorspelt een grote toename in AI-gestuurde desinformatiecampagnes. „Onze perceptie van de schaal van desinformatie moet veranderen. Niet langer is daarvoor een Engels sprekende Rus nodig. Desinformatie zal meer massa krijgen en de intensiteit zal toenemen.”
‘Logische plek’
Dat een Nederlands datacentrum Meliorator herbergde, verrast Maasland niet. Dat ze op Nederland uitkomen is geen toeval: onze hostingindustrie is groot en stabiel. Je wil je verschuilen op plekken waar veel verkeer is, om op te gaan in de menigte. Ook in Nederland zijn er nog steeds hostingpartijen die niet graag meewerken met de overheid.”
Het Drontense datacentrum Serverius raakte eerder in opspraak, nadat het op haar servers ruimte bood aan haatforum 8chan en de neo-nazistische website The Daily Stormer. Deze serverruimte in Dronten bleek te worden doorverhuurd door de Russische hostingprovider VDSina. Uit onderzoek van NRC blijkt dat dit hetzelfde bedrijf is dat in Dronten serverruimte voor Meliorator beschikbaar heeft gesteld.
Desgevraagd mailt VDSina niet op de hoogte te zijn geweest van de beïnvloedingsoperatie op haar apparatuur, maar noemt het „best mogelijk” dat haar servers daarvoor zijn ingezet. „We moedigen dat niet aan en we hebben op dit moment niet zo’n klant”, aldus de niet ondertekende email van VDSina. „Absoluut iedereen, waar ook ter wereld, kan onze diensten met een paar muisklikken bestellen. We hebben meer dan 30.000 klanten en we kunnen niet alles controleren wat zij doen”, schrijft het bedrijf.
Waarom verhuurt Serverius nog altijd serverruimte aan het omstreden Russische VDSina? Op vragen over Meliorator of het Russische hosting bedrijf gaat het datacentrum niet in. In een algemene verklaring benadrukt Serverius te voldoen aan alle verplichte controles van het klantenbestand en intensief samen te werken met politie. „Het is belangrijk op te merken dat we het verkeer of de activiteiten van onze klanten niet kunnen beïnvloeden, onderscheppen of monitoren; we zijn geen wetshandhavers.”
We moeten niet willen dat internetbedrijven in onze data neuzen, want we hechten aan netneutraliteit
Hostingbedrijven en datacentra onderzoeken inderdaad niet zelf welk verkeer er over de servers loopt, zegt Michel Steltman, directeur van branchevereniging DINL, Digitale Infrastructuur Nederland. „We moeten niet willen dat zulke internetbedrijven in onze data neuzen, want we hechten aan netneutraliteit.”
Het is, zegt Steltman, vergelijkbaar met Rijkswaterstaat. Dat weliswaar de wegen aanlegt, maar ook niet weet wat er in de kofferbak van iedere auto ligt. Hostingbedrijven en datacentra hebben volgens hem wel de verantwoordelijkheid om criminele klanten aan de voordeur te weren – en dus te achterhalen wie de klanten zijn. Daar valt nog een hoop te verbeteren, erkent Steltman. Een nieuwe branchecode verplicht klantenonderzoek én daarnaar te handelen.
Oók Serverius tekende die code, weet Steltman: „Serverius valt regelmatig op, omdat ze dit soort klanten in hun netwerk hebben, maar dan zeggen ze dat de rapporten van bijvoorbeeld Spamhaus niet eerlijk zijn of niet kloppen. Tegelijkertijd blijven ze in het nieuws komen. Ze doen dan niet voldoende hun best, vind ik. Ze moeten meer doen om dat soort klanten uit hun netwerk te weren.”
Lees ook
Spionage, sabotage, infiltratie: wat doen die Russische spionnen in Europa?