Gesmokkelde wijn en openhartige gesprekken over seks, drugs en daten: zo beleven jongeren festival Down The Rabbit Hole

‘We zijn tot half zeven doorgegaan, dus het kan even duren voordat mensen wakker worden’, appt Elias (27) op zaterdagochtend om half elf. „Wil je alvast een ontbijtje?” Een deel van zijn vriendengroep, bestaande uit dertien mensen, zit aan het ontbijt op de camping, vlak bij het festivalterrein van Down The Rabbit Hole. Ze bakken eieren en maken orzo op een gaspitje, terwijl ze zogenaamde stoma’s onder elkaar verdelen. Zo noemen ze de waterzakken met een tuit die ze hebben gevuld met kartonwijn. „Ze zitten precies op de hoogte van een echte stoma”, zegt Kaat (21), terwijl ze een zak onder haar trui verstopt. „Je kunt het ook verstoppen in je broek en doen alsof je dikke billen hebt.”

Jongeren worden wakker en ontbijten op de festivalcamping van Down the Rabbit Hole 2024. Ze bereiden zich voor om het festivalterrein op te gaan dat ligt op recreatiepark De Groene Heuvels.
Foto Folkert Koelewijn

Het is niet toegestaan om eigen drank mee het festivalterrein op te nemen en daar wordt streng op gecontroleerd. Maar met een historisch hoge muntprijs van 3,75 euro (een biertje kost één munt) vinden deze bezoekers een verstopte ‘stoma’ een goede manier om geld te besparen.

Twee groepen jongeren uit verschillende delen van het land nemen NRC één festival lang mee op sleeptouw. De vrienden luchten hun hart over geld, drugs en seks. Ze hebben het over geldzorgen vanwege de inflatie, toenemend drugsgebruik en afnemend anticonceptiegebruik.

Moeite met rondkomen

Een voor een komen de festivalgangers hun tent uit kruipen deze zaterdagochtend. De meesten nog met een wat verdwaalde blik in de ogen. De groep heeft elkaar leren kennen in Maastricht en woont nu verspreid door Nederland. De 21-jarige Danai heeft een deel van haar festivalticket (280 euro) cadeau gekregen van haar vrienden en een ander deel van haar tantes. „Anders had ik er het geld niet voor”, zegt ze.

De vrienden klagen over hoe duur het leven is geworden. Kaat vindt dat boodschappen doen nu „bizar” prijzig is. „Het is drie keer zo duur als toen ik begon met studeren.” Lisa (25): „Ik houd van lekker koken en ik haal vaak en veel eten bij de supermarkt en ik merk echt dat ik veel meer moeite heb met rondkomen.” Elias heeft een goedbetaalde fulltime baan, maar ook hij staat aan het einde van de maand regelmatig rood.

Eenmaal langs de beveiliging halen Elias, Kaat, Lisa en de rest van hun vrienden de ‘stoma’s’ uit hun broeken en truien. Om de beurt hangen ze met hun mond onder het tuitje voor een slok lauwe wijn.

(Van links naar rechts) Elias, Kaat en Lisa maken orzo met chorizo, paprika en kikkererwten op de camping.
Danai (21) deelt de wijn uit die ze naar het festivalterrein heeft meegebracht in een plastic zak met tuit.

Eigen foto’s

Simp

„Op mijn leeftijd hadden mijn ouders al drie kinderen”, verzucht Elias. Dat is nu wel anders. Daten in deze tijd vinden de vrienden „erg lastig”. Elias zelf heeft geen relatie, maar datet wel met iemand. Kaat denkt dat veel mensen wel willen „chillen” , maar moeite hebben met het aangaan van een relatie: „Ze denken: ik heb altijd nog andere opties, ik kan nog verder swipen.” Elias heeft dat gevoel niet. Als hij iemand leuk vindt, is hij een echte romanticus. Zijn vrienden moeten lachen: „Je bent wel een simp, ja.”

Simp is internettaal voor iemand die openlijk en met overmaat zijn of haar romantische gevoelens uit. Elias’ vrienden zetten een hoog stemmetje op en doen hem na: „Ah kijk, kijk, moet je eens zien. Ze heeft een story geplaatst!” „Ze is zó knap!” Elias moet breeduit lachen. Hij is best tevreden met zijn imago. In lesbische relaties is het niet veel anders, merken de vrienden op. „Als lesbiennes gaan daten, wonen ze binnen twee weken samen”, zegt Kaat. Toeval of niet, een lesbisch koppel uit de groep heeft onlangs samen een huis gekocht.

De pil

Recent onderzoek van het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers, samen met Soa Aids Nederland, toont aan dat het gebruik van anticonceptie onder jongeren tot 25 jaar afneemt. „Minder anticonceptie? Ik ben heel braaf!” roept Lisa verontwaardigd. Ze slikt de pil niet, maar haar vriend gebruikt wel altijd een condoom. Het idee dat ze zwanger zou raken, maakt haar nerveus.

Kaat denkt dat de cijfers wel kloppen. Ze zegt dat het tegenwoordig heel normaal is om een morning-afterpil te slikken. Door een relatief hoge dosis hormonen in de morning-afterpil kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren. „Iedereen weet dat dat heel dom is. Het fokt je helemaal op. Maar als je enigszins dronken bent, denk je niet meer logisch na.”

De vrienden zien in hun omgeving veel vrouwen stoppen met de pil, omdat ze het gevoel hebben dat het voor hen niet prettig werkt. Ze denken dat de pil hun mentale gesteldheid beïnvloedt. „Vrouwen zeggen dat ze zich zoveel beter voelen, minder afgevlakt en meer in controle als ze stoppen”, zegt Valentijn (25).

Akua, Bidus en Jona maken hun avondeten klaar in hun tent op de festivalcamping van Down the Rabbit Hole op recreatiepark De Groene Heuvels.
Foto Folkert Koelewijn

Ook vrienden Jona (26), Akua en haar partner Bidus (24) hebben bijna niemand in hun omgeving die de anticonceptiepil gebruikt. Het drietal heeft de verslaggever uitgenodigd om aan te schuiven bij het avondeten. Op de camping wordt uitgebreid gekookt, in campingstijl: in de buitentent worden in een pannetje een kant-en-klare burritoschotel en zilvervliesrijst uit een zak opgewarmd. De vrienden houden hun tent stevig vast – het waait hard, zoals vaker dit weekend.

Akua heeft veel vriendinnen die het zwaar hadden met hun menstruatiecyclus en daarom op jonge leeftijd, vaak rond hun veertiende al, de pil voorgeschreven kregen. „Op een gegeven moment werden ze ouder en beseften ze dat ze niet wisten hoe ze waren zónder de pil”, vertelt ze. Akua merkt dat er nu meer gepraat wordt over de gevolgen van het slikken van hormonen op vrouwen dan voorheen. 

En hoe zit het met het gebruik van condooms om zwangerschappen en soa’s te voorkomen? Als ze kijkt naar haar vriendinnen die weleens een onenightstand hebben, ziet Akua dat er vooral van de man verwacht wordt dat hij er eentje bij zich heeft. „Wanneer de jongen geen condoom bij zich heeft, is het te ongemakkelijk om nog nee te zeggen, en doen ze het zonder.” Dat is een gok, en ook gevaarlijk, vinden ze. Maar volgens hen hebben makkelijk verkrijgbare soa-zelftests het taboe van het oplopen van geslachtsziektes doen verdwijnen. Akua kent ook mensen die als gewoonte hebben om onmiddellijk na onveilige seks te testen bij de GGD. Jongeren tot 25 jaar kunnen daar gratis terecht.

Starbucks

Er hangt een Palestijnse vlag aan de tent van de drie vrienden, die wild in de wind wappert. „Op het Instagramaccount van Down The Rabbit Hole is een verhaal geplaatst over dat je er dit jaar ook Starbucks kan halen”, vertelt Akua. „Toen dacht ik: we gaan dat gewoon boycotten.” De Amerikaanse koffieketen wordt geconfronteerd met boycots omdat het een rechtszaak heeft aangespannen tegen een Amerikaanse vakbond van Starbucks-werknemers, die solidariteit betuigde met Palestina.

Ze halen de vlag ’s nachts weg, voor het geval iemand hun tent beschadigt of de vlag wegwaait, zegt Akua. Maar ze maken zich niet veel zorgen over dat eerste. Volgens Bidus is dit een festival waar weinig mensen moeite zullen hebben met hun actie. De artiesten Noname en Sef schreeuwden ‘Free Palestine’ vanaf het podium. „Als zij het mogen, mogen wij het ook.”

Akua (25) en Bidus (24) bij hun tent op de festivalcamping van Down The Rabbit Hole.


Akua (25) en Jona (26) op Down The Rabbit Hole.
Akua op Down The Rabbit Hole.

Foto’s: Folkert Koelewijn en eigen foto

De drie jongeren wonen in Amsterdam en zien dat drugs daar behoorlijk genormaliseerd zijn onder hun leeftijdsgenoten. Jona vraagt zich af of dit ook komt doordat er steeds meer mensen in steden wonen. „In een dorp is er meer sociale controle dan in de stad.” Bidus is opgegroeid in Andijk, een dorpje in Noord Holland, en ziet ook dat mensen in de stad meer begrip hebben voor het gebruik van drugs dan mensen in het dorp. Bidus: „In het dorp gebruiken mensen evengoed drugs, ze snuiven en nemen pillen. In die zin is het er niet veel anders.” Toch denkt hij dat stadsbewoners zich meer herkennen in het drugsgebruik van de jongeren, vooral wanneer ze zelf jong waren in de jaren tachtig. Toen werd ecstacy populair in het uitgaansleven.

Als de zon ondergaat en het nachtprogramma aanvangt, voelt het festival steeds meer als een echte rabbit hole. Elias en zijn vrienden wringen zich tussen het publiek en vinden er hun schuilplaats tegen de regen en de kou die deze editie van het festival kenmerken. De groep danst onder een paarse schep op een stok – die dient als herkenningspunt voor kwijtgeraakte vrienden – tot de muziek stopt en de zon weer opkomt. 

Elias en zijn vriendengroep op het kampeerterrein van het festival.

Foto’s: Folkert Koelewijn