Voetbalminnend Nederland richt ogen op Oranje in Dortmund

Alle ogen zijn woensdag gericht op Oranje. Voetbalminnend Nederland maakt zich op voor een mogelijk historische voetbalavond, waarin het Nederlands elftal zich met winst in de halve finale tegen Engeland voor het eerst sinds 1988  kan kwalificeren voor een EK-finale.

In heel Nederland zullen cafés en kroegen naar verwachting al lang voor 21.00 uur —  wanneer de wedstrijd wordt afgetrapt —  tot de nok gevuld zijn met in oranje getooide voetbalfans. Op verschillende in verschillende Nederlandse steden, zoals het Westerpark in Amsterdam, het Piusplein in Tilburg, de Oude Markt in Enschede en het Hof in Amersfoort, worden grote schermen geplaatst om de wedstrijd te kunnen volgen.


Lees ook

Oranjekoorts vertaalt zich in aanloop naar halve finale in de gekte die bij schaarste hoort

Supporters van Oranje vieren de overwinning op Turkije in de EK-kwartfinale, afgelopen zaterdag in Berlijn.

Tegelijk maken volgens schattingen van de KNVB zo’n 75.000 Nederlandse supporters de reis naar Dortmund. Van die grote groep Oranjefans is niet iedereen het bezit van een wedstrijdticket. Ook buiten het voetbalstadion Signal Iduna Park is immers genoeg te doen. Zo kan de grote oranje menigte terecht in de fanzones op de Friedensplatz, in het Westfalenpark en op de Kampstrasse.

In de aanloop naar de wedstrijd vindt ook een zogeheten fanwalk plaats, een soort mars van zo’n 3,5 kilometer die vanaf de Kleppingstrasse  richting het stadion loopt. Vanwege de vele Nederlandse verplaatsingen richting Duitsland waarschuwt het ANWB voor grote drukte op de wegen. Woensdagochtend werden op de A12 tussen Venlo en de Duitse grens al verkeersproblemen gemeld.

Beeld van eerder deze maand uit Berlijn. Volgens schattingen van de KNVB maken zo’n 75.000 Nederlandse supporters woensdag de reis naar Dortmund voor de halve finale tegen Engeland.
Foto Ramon van Flymen/ANP